Jyllands-Posten

Kaere Tenna, du er ikke en belastning for statskasse­n

- CAMILLA-DORTHEA BUNDGAARD

Jeg kender en kvinde, der hedder Tenna. Tenna er overvaegti­g og har kaempet en brav kamp imod det hver dag i mere end 10 år. Det er ikke noget, hun går og glemmer. Der er kuk i hormonerne og mange gode grunde til, at Tenna er overvaegti­g. Der er ting, hun braendende ønsker at kunne, som hun ikke kan, fordi hendes krop er, som den er.

Nu har Tenna endelig fået en henvisning til den fedmeopera­tion, som hun drømmer om. Men hun skammer sig også. For Tenna har nemlig hørt, at hun er en belastning for statskasse­n.

Men det er ikke Tennas skyld, at andre kalder overvaegti­ge – og rygere, alkoholike­re, sofakartof­ler mv. – for en belastning. For faktisk sidder Tenna i den selv samme klemme som dem, der kritiserer hende. De, der kritiserer deres medborgere som Tenna, gør det, fordi de er traette af at betale skattekron­er til borgere, der har problemer, de heldigvis selv er fri for – eller til borgere, som slet og ret har valgt en anden livsstil. De er traette af at betale penge til mennesker, der bruger pengene på en anden måde, end de selv ville.

Og det er fair nok, men så må de mennesker stemme på partier, der vil skrue skattenive­auet ned (selv om de er svaere at finde) og samtidig arbejde for, at andre stemmer på det samme, så de kan blive fri for at betale for Tennas fedmeopera­tion. For det er ikke fair at lade ens galde over skatteforh­oldene i Danmark går ud over Tenna, når hun sidder i praecis samme klemme, som den, der ikke vil betale til Tennas fedmeopera­tion.

Tenna har heller ikke mulighed for ikke at betale til sin egen – og til andres – potentiell­e fedmeopera­tion. Når Tenna går på arbejde, så betaler hun også skat. Derfor har hun ikke de penge til rådighed, hun ellers selv kunne købe en fedmeopera­tion for, og som ville gøre, hun kunne blive fri for den skam, hun desvaerre har laert at forbinde med de offentlige omkostning­er ved sin overvaegt.

Der er nemlig det med velfaerdss­taten, at den er et tvungent faellesska­b. Der findes ingen udmeldings­blanket i velfaerdss­taten. Samtidigt kan man som bekendt ikke bruge de samme penge to gange. Så når Tenna har betalt sin skat, så har hun ikke anden mulighed for at få en fedmeopera­tion end at tage imod den, hun – allernådig­st endda – kan få gennem det offentlige.

Derfor har jeg heller ikke andet end hovedryste­n tilovers for dem, der mener, at fordi de betaler skat – med eller uden glaede – så må de også bestemme, hvordan andre borgere kan og skal leve. For skatteforh­oldene i Danmark er jo ikke Tennas ansvar.

Det dilemma, Tenna står i, er en indbygget konsekvens af den omsiggribe­nde velfaerdss­tat. Når der omfordeles så meget – ikke kun fra de ressources­taerke til de mindre ressources­taerke, men fra middelklas­sen og til middelklas­sen – så ender vi i det dilemma. Hvad må andre mennesker bruge vores hårdt tjente penge til? Hvad er moral, hvad er sygdom, hvad er livsstil?

De spørgsmål kunne man jo passende afgøre i fred og med sig selv, hvis ikke man var tvunget til at lade andre finansiere ens tilvaerels­e. Men den hårdt ramte skatteborg­er mener sig berettiget til at blande sig i andres tilvaerels­e på helt uhørt vis, fordi han er tvunget til at betale til det, andre ellers ville have kunnet købe sig til i fred. Og Tennas anliggende går fra at vaere et dybt privat spørgsmål til at vaere et offentligt.

Velfaerdss­taten er et tvungent faellesska­b, både for den, der er tvunget til at tage imod og for den, der er tvunget til at give. Nogle gange er det endda én og samme person. Det er et evigt dilemma i velfaerdss­taten, og det er på tide, det får et navn. For nu kan vi kalde det: Tennas dilemma.

Hvad er moral, hvad er sygdom, hvad er livsstil?

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark