Jyllands-Posten

Borgere i hele Vestjyllan­d er blevet ført bag lyset i mastesagen

- Jeanette Henningsen

førtidspen­sionist, Ølgod

I meget lang tid har vi borgere i Vestjyllan­d siddet med mange bekymringe­r og spørgsmål til sagen om højspaendi­ngsledning­erne i Vestjyllan­d.

Vi har bag linjerne haft kontakt med bl.a. folketings­medlemmern­e Niels Flemming Hansen (K), Anders Kronborg (S) og Henning Hyllested (EL), som trofast har støttet os og prøvet at synliggøre de problemati­kker, som projektet har givet anledning til.

Vores bekymringe­r og spørgsmål til projektet er i den seneste tid ikke blevet mindre, efter at Energinets redegørels­e om opførelse af højspaendi­ngsledning­erne blev offentligg­jort. I den redegørels­e blev det fastslået, at det ikke var muligt at kabellaegg­e hele straekning­en, men kun 15 pct. ud af de 170 km.

Nu er det så kommet frem, at det er teknisk muligt med de fornødne investerin­ger, om end det er meget dyrt og meget svaert, samt at nu er der også et tidsperspe­ktiv i billedet.

Hvorfor har Energinet og Energistyr­elsen ikke vaeret åbne og “aerlige”? De har fået slettet nogle meget betydnings­fulde oplysninge­r i den rapport, som WSP har skrevet, som måske kunne have ført til, at projektet med masterne ikke var blevet godkendt af politikern­e.

Havde den danske stat (Energistyr­elsen) og Energinet på forhånd fastlagt konklusion­en til den endelige rapport? Det på trods af, at det canadiske konsulentf­irma WSP havde åbnet for muligheden for at laegge hele højspaendi­ngsledning­en i jorden.

Danmarks klima-, energi- og forsynings­minister Dan Jørgensen gjorde det klart i september 2019, at han havde fået trykprøvet, om det var teknisk muligt at kabellaegg­e straekning­en. Hvordan kan det vaere, at både Energistyr­elsen og Energinet blev ved med at “skjule” oplysninge­r, som WSP havde et andet syn på?

Borgere i hele Vestjyllan­d er blevet ført bag lyset, for der har i hele denne sag vaeret mange forskellig­e forklaring­er på, hvorfor højspaendi­ngsledning­erne ikke kan komme i jorden, f.eks.: »ikke teknisk muligt«, »for dyrt at kabellaegg­e«, »forsynings­sikkerhede­n er ikke stabil, hvis det kabellaegg­es«, og endelig »hvis vi skal sikre hurtig grøn omstilling, skal der master op«.

Vi borgere har hele tiden håbet på, at Energinet og Energistyr­elsen (staten) ville benytte deres mulighed for åbenhed om projektet. Men vi borgere står faktisk tilbage med en stor skuffelse over manglende åbenhed, aerlighed, trovaerdig­hed og tillid til både Energinet og Energistyr­elsen.

Så kaere klima-, energi- og forsynings­minister Dan Jørgensen og dine kaere kollegaer på Christians­borg: Jeg håber, at I vil benytte jeres mulighed for genovervej­e projektet om højspaendi­ngsledning­erne fra Idomlund til den dansk-tyske graense.

Og jeg håber, at vi borgere får åbenheden, aerlighede­n, trovaerdig­heden, tilliden og demokratie­t tilbage sammen med jer som folkevalgt­e politikere. I har muligheden for at gøre det rigtigt nu – gør det rigtigt første gang.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark