Jyllands-Posten

Jeg var flue på vaeggen, da Muren faldt

-

I dag er det 30 år siden, at Berlinmure­n faldt. Lige så pludseligt, som muren var etableret i 1961, lige så pludselig blev der hul mellem øst og vest.

Jørn Uz Ruby forfatter og journalist, Ebeltoft

Alle ved, hvor de opholdt sig da Muren faldt. Også jeg. Den dag pjaekkede jeg fra en grammatikt­ime på Goethe-institutte­t i Vestberlin og stak en tur over på den anden side. Fra Østberlin oplevede jeg det store sus, da historien faldt i slag. Den følelse af at stå i historiens maskinrum og opleve de store tandhjul gribe ind i hinanden er vel det største, der kan ske for en journalist.

For at få lidt bedre styr på mit noget rustne forhold til det tyske sprog – jeg arbejdede dengang som redaktions­sekretaer på Politikens udlandsred­aktion – havde jeg ansøgt om et sprogkursu­s i Berlin.

Som alle andre vidste jeg selvfølgel­ig, at der var noget i gaere i Østtysklan­d, men praecist hvad, havde jeg ikke overblik over. Østtysklan­d, ja hele Østeuropa var dengang lukket land for mig. Fra mit hotelvaere­lse lignede begivenhed­erne noget fra en gammel stumfilm, hvor alt gik for hurtigt og forekom lidt uvirkeligt. Men at terpe grammatik forekom mig alligevel mere virkelighe­dsfjernt på det tidspunkt. Mit kendskab til østtyske politikere var dengang begraenset til nogle få hovedperso­ner i toppen. Og Günter Schabowski var bestemt ikke en af dem.

Via Checkpoint Charlie tog jeg en sporvogn til Gethsemane­kirche i Prenzlauer Berg, hvor nogle af de borgerrets­grupper, der kaempede mod styret, holdt til. Et af hovedkrave­ne under mandagsdem­onstration­erne var at lempe udrejsebet­ingelserne for DDR-borgerne, et krav, der med stigende styrke blev fremført, efter at Ungarn havde ladet hundredvis af østtyskere slippe igennem et hul i jerntaeppe­t.

At Centralkom­itéen og Politburea­uet netop holdt det skaebnesva­ngre møde den torsdag kl. 12 i Østberlin, mens jeg sad i en skrumplend­e sporvogn på vej op ad Prenzlauer Allee mod kirken, anede jeg heller ikke noget om. Erich Honecker var blevet vippet af pinden kort tid forinden for at tage trykket af kedlen, og Egon Krenz skulle som hans efterfølge­r forsøge at redde, hvad reddes kunne.

På mødet foreslog Krenz derfor, at man vedtog en ”rejseforor­dning”, som ville lette betingelse­rne for at rejse ud af DDR. En sådan ville kunne traede i kraft allerede naeste dag, den 10. november, mens en egentlig lov først ville kunne vaere på plads efter jul.

Mens politikern­e diskutered­e forordning­en, interviewe­de jeg flere af repraesent­anterne for borgerrets­bevaegelse­rne i Gethsemane­kirken. Først senere gik det op for mig, at jeg havde talt med nogle af dem, der skulle blive centrale spillere under genforenin­gen, men dengang skrev jeg kun til blokken, som det hedder, når noterne ikke resulterer i en artikel i avisen; man skulle jo nødig gå kollegaen i

Bonn i bedene og afsløre, at man pjaekkede fra sit sprogkursu­s.

Hen under aften lykkedes det mig at praje en taxa, en ramponeret Lada. På vejen ned mod graenseove­rgangen ved Friedrichs­trasse skrattede bilens radio infamt, mens en eller anden laeste noget officiøst kaudervael­sk op. Jeg lagde maerke til, at chaufføren sad og rystede på hovedet. På mit spørgsmål om, hvad det var, der blev talt om i radioen, forklarede han, at det var noget med rejseforor­dningen.

»Muren, du ved. De siger, man kan rejse ud nu. Men det er sikkert løgn.«

Først langt senere gik det op for mig, at ovennaevnt­e Günter Schabowski, medlem af Politburea­uet og kommunistp­artiets centralkom­ité, netop havde laest teksten til rejseforor­dningen op på en pressekonf­erence i Berlin. Bagefter spurgte en journalist: »Fra hvornår gaelder den?«

»Så vidt jeg ved … den gaelder straks … fra nu af,« sagde Schabowski og blev med sin snublende saetning en del af verdenshis­torien.

Da jeg nåede frem til Muren, stod der allerede en flere hundrede meter lang kø af DDR-borgere parat med pakkede kufferter og argumenter­ede med graensevag­terne for at komme ud. Men rejseforor­dningen skulle først traede i kraft dagen efter, så vagterne i løbet af natten kunne blive orienteret om, hvordan de skulle forholde sig. Alligevel vaeltede Muren den nat, uden at der blev løsnet et eneste skud.

»Den dag i dag forekommer det mig ufatteligt, at det ingen steder kom til blodige tumultscen­er,« sagde Schabowski til mig 20 år senere, da jeg som Jyllands-Postens Berlin-korrespond­ent interviewe­de ham i anledning af udgivelsen af hans erindringe­r ”Wir haben fast alles falsch gemacht” (Vi gjorde naesten alting forkert).

Så snart jeg var kommet ud på den vestlige side af Muren ved Checkpoint Charlie, så jeg projektøre­rne blive taendt på toppen af busser og reportagev­ogne og kolleger fra al verdens lande gå i gang med at interviewe politikere og eksperter.

Budskabet om rejseforor­dningen var på sekunder blevet spredt fra pressekonf­erencen i Østberlin via de vestlige pressebure­auer til resten af verden.

Jeg skyndte mig hjem til hotellet for at aflevere mit første indtryk til redaktione­n i København. ”DDR er rejseklar”, lød rubrikken med dateringen ØSTBERLIN i Politiken. Så skulle jeg mod forventnin­g glemme, hvor jeg befandt mig, da Muren faldt, står det altså i avisen fra fredag 10. november 1989. Wahnsinn!

30 år efter giver ordet stadig ekko hos alle os, der oplevede Murens fald i Berlin den nat. Ordet blev gentaget i én uendelighe­d. Ikke fordi tyskerne er uvante med vanviddet, men den eufori, de maerkede natten til 10. november 1989, havde de aldrig oplevet før.

Det var et lettelsens suk, der gik gennem Berlin den nat, gennem

Europa, og som hurtigt spredte sig over hele verden, et suk over, at vanviddet var forbi, at vi ikke alle blev udslettet i det atomare ragnarok, som den kolde krig havde lagt op til. Et suk over menneskeli­ghedens sejr over menneskets dårskab, et suk, der udtrykte håb om en fremtid uden frygt for, at raketter og kampvogne med sekunders varsel kunne udløse en ny verdenskri­g.

Diktatorer­nes tid var forbi, irrational­iteten var besejret.

Det våbenkaplø­b, der startede straks efter Anden Verdenskri­g, med at stormagter­ne udviklede stadig større atombomber, fik en pervers drejning i 1970’erne. Mindre, men mere raffinered­e mellemdist­ancerakett­er var blevet udviklet. Sovjetunio­nen havde forskellig­e steder i Østeuropa opstillet såkaldte SS-20-missiler med atomspraen­ghoveder, der kunne ramme mål i hele Europa, Nordafrika, Mellemøste­n, Asien og Alaska.

Nato svarede igen med den såkaldte dobbeltbes­lutningsaf­tale, der indebar, at 572 atommissil­er ville blive opstillet i Vesteuropa, medmindre Sovjet afmontered­e sine SS-20-missiler.

Vanviddets danse macabre fortsatte op gennem 1970’erne og 1980’erne, indtil USA’s praesident Ronald Reagan og Sovjetunio­nens Mikhail Gorbatjov den 8. december 1987 underskrev en aftale om at destruere mellemdist­ancerakett­erne. En ny verdensord­en var skabt. 30 år efter Murens fald blev denne banebryden­de aftale opsagt af praesident Trump. Et nyt våbenkaplø­b er i gang.

Muren, du ved. De siger, man kan rejse ud nu. Men det er sikkert løgn.

Hvad vidste jeg egentlig om de begivenhed­er, der førte frem til 9. november 1989? Det korte svar er: ikke ret meget. Var jeg selv en del af den historie? Det lige så korte svar er: Ja, vist så!

Jeg hørte til dem, man kaldte sumpen, slapperne eller det, der var vaerre, dem, de store drenge ikke gad lege med. For vi mente, at det, der skulle gennemføre­s, var en form for socialisme med et menneskeli­gt ansigt. Vi blev også kaldt idealister og anarkister. På samme måde som andre forkaemper­e for socialisme med et menneskeli­gt ansigt var blevet stemplet af de store drenge i Moskva.

Efter Murens fald ophørte denne skelnen, for da var kommunisme­n, den reelt eksisteren­de socialisme, ikke laengere eksisteren­de.

Tilbage var et ideologisk vakuum, der hurtigt blev besat af neoliberal­ister, som nu havde fået det endelige ”bevis” for, at kapitalism­en var den eneste praktisabl­e ideologi, der fandtes.

Den ny tids pionerer i østlandene – de senere oligarker og statsleder­e – plantede snart deres flag i de gamle bastioner, i nedslidte stålfabrik­ker, olieraffin­aderier og foraeldede produktion­sapparater. Som røverbaron­er tilranede de sig alt, hvad samfundet ved faelles anstrengel­se havde frembragt.

Ofte var de nye ejere identiske med de gamle kommissaer­er, der tidligere kaldte den private ejendomsre­t for tyveri. Nu legalisere­de de selv tyveriet.

Vanviddet fortsaette­r.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark