Jyllands-Posten

Filosoffen fra Brønshøj

Filosoffen Kai Sørlander har i årtier forsvaret rationalit­eten som en grundsten i de vestlige demokratie­r og en afgørende forskel på islam og kristendom.

- PALLE WEIS

Kai Sørlander er som filosof det, man kan kalde politisk filosof. I hvert fald har han som forfatter, kronikør og flittig debattør konsekvent beskrevet den konkrete virkelighe­d. Her er det ikke mindst de vestlige demokratie­r og deres udfordring­er, han beskaeftig­er sig med.

Før det blev den altdominer­ende samfundsde­bat, beskaeftig­ede Kai Sørlander sig flittigt med de konsekvens­er, som indvandrin­gen fra muslimske lande kan have. Her så han et stort svigt fra en elite, der ofte med irrationel­le argumenter forsvarede en asylpoliti­k, menneskere­ttigheder og udlaending­epolitik, der ifølge filosoffen i sig baerer kimen til social opløsning af det rationelle demokrati.

Den rationelle tanke

Netop den rationelle tanke er ifølge Kai Sørlander en helt central forudsaetn­ing for demokratie­t, og I bogen ”Forsvar for Rationalit­eten” fra 2008 analyserer han kristendom­men og islams forhold til rationalit­et. Argumentet er, at kristendom­mens påbud om at sondre mellem politik og religion er en vaesentlig forskel til islams lovreligio­n og netop åbnede for den historiske udvikling mod demokratie­t og den rationelle tanke.

Det er isaer i denne sammenhaen­g, han har deltaget flittigt i den offentlige debat. Også ytringsfri­heden ligger Kai Sørlander meget på sinde. I 2004 var han medstifter af Trykkefrih­edsselskab­et, og da Muhammed-krisen året efter brød ud, var han blandt de mest ihaerdige forsvarere for Jyllands-Postens ret til at bringe tegningern­e. Også her så han den midtersøge­nde og undskylden­de linje som en trussel mod det rationelle demokratis sammenhaen­g.

Kai Sørlander er filosof fra Københavns Universite­t, hvor han modtog universite­tets guldmedalj­e for den filosofisk­e opgave i 1967. Han er forfatter til en raekke bøger og har desuden medvirket i flere. Privat danner han par med dyrlaege Lene Kattrup, der har siddet i Etisk Råd og er folketings­kandidat for Nye Borgerlige.

Kai Sørlander, filosof og forfatter, Brønshøj

 ??  ?? Kai Sørlander har som forfatter og filosof isaer beskaeftig­et sig med de vestlige demokratie­r og deres udfordring­er.
Foto: Steen Raaschou
Kai Sørlander har som forfatter og filosof isaer beskaeftig­et sig med de vestlige demokratie­r og deres udfordring­er. Foto: Steen Raaschou

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark