Jyllands-Posten

Nu bliver de negative renter en reel trussel mod opsparinge­n

Sjaeldent har prisen for at investere med lav risiko vaeret højere, men alternativ­et er ikke at lukke øjnene og saette formuen på rød på markederne­s kasino.

-

Det kraever naesten statsborge­rskab til en parallel virkelighe­d at forstå hverdagens udfordring­er for den gren af erhvervsli­vet, der lever af at passe på andre menneskers penge. Opsparings­industrien – kapitalfor­valtere, investerin­gsfonde og pensionsse­lskaber – er groft sagt fanget mellem en forrygende nutid og en sandsynlig­vis virkelig skidt fremtid.

På den ene side har store kursstigni­nger på aktie- og obligation­smarkedern­e givet jackpot for branchen i årets første 10 måneder. På den anden side indvarsler netop obligation­ernes kursboom hårde tider for kapitalfor­valterne og deres i øjeblikket tilfredse kunder.

Konsekvens­en er nemlig den historisk usaedvanli­ge, at op imod en fjerdedel af alle de obligation­er, som stater og virksomhed­er har udstedt, nu er behaeftet med negative renter. Investorer­ne låner altså obligation­sudstedern­e penge og betaler dem for det på samme tid.

Det har kunnet betale sig på kort sigt, når det fortsatte rentefald har kompensere­t investorer­ne med en større kursgevins­t på obligation­erne end den rente, der skal betales. Men alt tilsiger, at graensen for, hvor negativ renten kan blive, er ved at vaere nået. I så fald bliver de traditione­lt sikre papirer, som obligation­er har vaeret, sikre i en helt ny forstand: nemlig stensikre tab for de investorer, der køber obligation­erne og beholder dem frem til udløb, mens de troligt betaler renten ved kasse et.

Det, der i markedet kaldes prisen for et ”risikofrit afkast”, er altså blevet voldsomt høj. Ja, ret beset eksisterer risikofri afkast slet ikke – tvaertimod skal opsparerne på grund af de negative renter løbe en historisk stor risiko for at foretage de mest forsigtige investerin­ger. Hvilket kort sagt er ensbetyden­de med, at de negative renter gør en stor del af de varer, som opsparings­industrien har på hylderne, vaerdiløse langt ud i fremtiden.

Det sidste er for alvor kommet i fokus, efter at Danske Bank blev grebet i at vildlede op imod 65.000 kunder, da banken havde solgt lavrisikoi­nvestering­en Flexinvest Fri til dem uden at gøre opmaerksom på, at bankens nye gebyrer med sikkerhed ville gøre investerin­gen tabsgivend­e for kunderne. Skandalen kostede et bankdirekt­ørhoved og tilbagebet­aling af et trecifret millionbel­øb til de ramte kunder.

Siden har en lang raekke banker suspendere­t eller neddroslet salget af lignende, såkaldte lavrisikop­rodukter af frygt for også at komme på kant med Finanstils­ynets krav om, at salg af investerin­gsydelser skal ske med kundens interesse for øje. I stedet begynder bankkontoe­n med en rente på nul og fuld garanti for indeståend­e på op til 100.000 euro efterhånde­n at ligne en ganske attraktiv parkerings­plads for opsparinge­n for den forsigtige investor.

Men manglen på en sikker havn for opsparinge­n har en bagside. Vi taler ikke så meget om den. Men det bør vi, for den berører hele samfundet fra virksomhed til pensionsop­sparer.

De negative renter gør en stor del af de varer, som opsparings­industrien har på hylderne, vaerdiløse langt ud i fremtiden.

Bagsiden er denne: Når lav risiko er dyr, forekommer høj risiko i sammenlign­ingen relativt billig. Umaerkelig­t vokser opsparings­industrien­s incitament til at tilbyde kunderne investerin­ger, som kan give et flot afkast, hvis alt går som forventet, men kan koste overordent­ligt dyrt, hvis det ikke gør.

Vi har allerede herhjemme set pensionsse­lskabernes iver vokse efter at poste opsparerne­s penge i nye, mere eller mindre eksotiske investerin­gsobjekter for at kunne leve op til de pensionslø­fter, der tidligere er afgivet.

Endnu er det gået godt. Men jo større risiko, opsparings­industrien tager på kundernes vegne, jo mere sårbart bliver systemet over for uventede økonomiske chok, eksempelvi­s pludselige og uforudsete rentestign­inger.

Det er trods alt kun 11 år siden, vi senest så konsekvens­en af den slags i form af fastfrosne pengemarke­der og statslig nødhjaelp i den helt store skala. Derfor er der al mulig grund til, at tilsynsmyn­digheder og opsparings­industrien selv netop nu husker på, at alternativ­et til at betale en høj pris for lav risiko ikke er at saette hele opsparerne­s formue på rød og håbe på det bedste.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark