Jyllands-Posten

Pensionist­er får skattebonu­s for at arbejde: Så stor er den

Folketinge­t har vedtaget nye regler, der tilgodeser pensionist­er i job.

- LARS NIELSEN lars.nielsen@finans.dk

Hold på lineal, lommeregne­r og lønseddel.

Folketinge­t har netop vedtaget en ny lov, der gør det mere attraktivt at arbejde, når man er gået på pension.

Reglerne i loven betyder, at der allerede nu bliver flere penge til forbrug.

Den nye lov kan virke indviklet, men der er kontante fordele ved den.

Du får en højere folkepensi­on, når du arbejder ved siden af.

Du får en højere pension (både folkepensi­on og førtidspen­sion), når din aegtefaell­e/samlever arbejder. Du får en større gevinst ved at arbejde efter folkepensi­onsalderen.

Alle disse fordele er en fortsaette­lse af de forbedring­er, som kom med finanslove­n for 2019.

Her kommer en gennemgang af de nye – og komplicere­de – regler. Beregninge­rne er foretaget af seniorøkon­om i Danica Mads Moberg Reumert.

Samlevere

I dag får man et fradrag på halvdelen af de første 307.700 kr., som partneren tjener, når man opgør hvor meget pensionsti­llaegget skal nedsaettes. Er indkomsten over 307.700 kr., indgår den fuldt ud.

Med de nye regler fjernes graensen på 307.700 kr., og samtidig saettes fradraget til 54 pct. af partnerens indkomst.

Graensen på 307.700 kr. blev senest forhøjet med 80.000 kr. som følge af finanslove­n for 2019.

»De nye regler betyder, at man fremover får større fradrag for partnerens indkomst. Resultatet af det er, at folkepensi­onister og førtidspen­sionister kan få mere i pensionsti­llaeg,« fortaeller Mads Moberg Reumert.

Reglerne gaelder for dem, der har fået tilkendt pension før 2003 – de såkaldte gamle regler.

Hvis man har 100.000 kr. i udbetaling­er fra sin pensionsor­dning ved siden af den offentlige pension, og partneren har en arbejdsind­komst på 450.000 kr., får man ingen gevinst af denne aendring.

Det skyldes, at den samlede indkomst både ved de gaeldende regler og nye regler vil betyde, at man ikke modtager pensionsti­llaeg.

Tjener partneren i stedet 250.000 kr., vil man i dag modtage pensionsti­llaeg. Med de nye regler får man 3.200 kr. før skat i ekstra pensionsti­llaeg. Tjener partneren 350.000 kr., kan man få godt og vel 11.300 kr. At man får mere ud af, at partneren har en højere indkomst, skyldes, at fradraget er tilsvarend­e højere.

Fradraget

I dag har en folkepensi­onist, der arbejder, et bundfradra­g på 100.008 kr., inden pensionsti­llaegget opgøres.

Det betyder, at hvis man tjener 150.000 kr., laegges der 50.000 kr. oven i folkepensi­onen. Derudover indgår udbetaling­er fra pensionsop­sparing.

Dette bundfradra­g haeves til 122.004 kr.

»Den forhøjelse kan isoleret set øge arbejdende pensionist­ers folkepensi­on med op til 6.800 kr. før skat via et højere pensionsti­llaeg. Er der tale om en folkepensi­onist, der er berettiget til aeldrechec­k, kan den årlige forhøjelse udgøre 7.500 kr.,« siger Mads Moberg Reumert.

Hvordan og hvor meget man får øget sin folkepensi­on, afhaenger af hvor meget man tjener fra arbejde, udbetaling­erne fra pensionsop­sparing og af om ens likvide formue er over eller under 87.900 kr.

Har man formue over 87.900 kr., er man ikke berettiget til aeldrechec­k og kan kun få gevinst via et højere pensionsti­llaeg.

Førtidspen­sion

Modtager man i dag førtidspen­sion, ses der bort fra de første 236.728 kr., som ens partner tjener.

Med de nye regler øges fradraget med 13.000 kr. til 249.728 kr.

Den nye forhøjelse på 13.000 kr. betyder, at ens partner må tjene mere, før det betyder noget for førtidspen­sionen.

Samlet set kan det betyde, at den årlige førtidspen­sion bliver 3.900 kr. højere før skat.

De nye regler gaelder for førtidspen­sionister, der er tilkendt pensionen fra og med 2003.

Tilbagevir­kningen

De nye regler virker med tilbagevir­kende kraft fra 1. januar i år. Det betyder at mange pensionist­er får en efterbetal­ing i slutningen af november. Det vurderes, at det i år vil berøre omkring 71.000 pensionist­er, som kan se frem til flere penge allerede i år.

Der er dog nogle grupper, som ikke skal bruge alle pengene på én gang. Det gaelder dem, som modtager boligstøtt­e. Den højere pension kan nemlig betyde, at man vil

En øget folkepensi­on indebaerer, at du kan udskyde udbetaling­erne af noget af din egen opsparing. MADS MOBERG REUMERT, SENIORØKON­OM, DANICA

 ??  ?? Det er blevet endnu mere attraktivt at fortsaette med at arbejde, selv om man er pensionist. Tegning: Rasmus Sand Høyer
Det er blevet endnu mere attraktivt at fortsaette med at arbejde, selv om man er pensionist. Tegning: Rasmus Sand Høyer

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark