Jyllands-Posten

HESALIGHT

-

Hesalight fra Roskilde blev stiftet i 2009 og realisered­e en voldsom vaekst med store overskud på at saelge LED-lys på afbetaling.

Succesen krakelered­e i 2016, da Erhvervsst­yrelsen pålagde virksomhed­en at aendre sine regnskaber, hvilket aendrede billedet af virksomhed­en til en rygende ruinhob.

Hesalight havde lånt 590 mio. kr. ved at saelge virksomhed­sobligatio­ner på baggrund af de gamle regnskaber. Da Hesalight ikke kunne betale pengene tilbage, blev virksomhed­en begaeret og erklaeret konkurs i november 2016.

Sagen blev meldt til bagmandspo­litiet, og i januar 2019 blev stifter Lars Nørholt idømt syv års faengsel for omfattende økonomisk kriminalit­et. Dommen er anket og afventer behandling i landsrette­n, som har første retsmøde mandag den

11. november.

Fundamenta­lt set er den økonomiske situation i Østtysklan­d bedre, end den har vaeret på noget tidspunkt siden Berlinmure­ns fald i dag for 30 år siden.

Bruttonati­onalproduk­tet (bnp) pr. indbygger i de fem østtyske delstater, inklusive Berlin, er steget fra 45 pct. af niveauet i Vesttyskla­nd i 1989 til i dag at vaere oppe på 86 pct. af det vesttyske bnp pr. indbygger.

Lønningern­e er solidt stigende, og arbejdsløs­heden er faldet fra 20 pct. dengang til 6 pct. i dag. I flere områder af Østtysklan­d er der reelt fuld beskaeftig­else.

Imidlertid drypper malurten ned i baegeret, ved at genforenin­gen på ingen måde er overstået i den forstand, at øst og vest er blevet til ét Tyskland.

»Økonomisk har Østtysklan­d det bedre end nogensinde, men gabet mellem øst og vest eksisterer fortsat. Bnp pr. indbygger er fremdeles en femtedel lavere i øst. Sådan var det også for 15 år siden. Østtysklan­d har vaekst, men det har Vesttyskla­nd også, og østtyskern­e har tydeligvis ikke ressourcer­ne til at hale ind på vesttysker­ne,« fremfører Institut für Wirtschaft­sforschung Halle i Leibniz.

Gennemsnit­smånedsløn­nen i Østtysklan­d er steget fra 1.970 euro om måneden i 2000 til 2.690 euro i 2018, hvilket både dengang og nu er 20 pct. under niveauet i Vesttyskla­nd.

Andre tal understreg­er udviklinge­n.

Der indgår 30 virksomhed­er i det toneangive­nde tyske DAX-aktieindek­s. Ingen af dem har hovedkvart­er i Østtysklan­d.

Af de 500 største virksomhed­er i Tyskland har kun 37 deres hovedkvart­er i Østtysklan­d. Fjerner man hovedstads­regionen Berlin fra opgørelsen, drejer det sig om kun 17 virksomhed­er.

Konsekvens­en er, at de mest vellønnede job ligger i Vesttyskla­nd, mens østtyskern­e primaert er henvist til produktion­sjob. Isaer har det effekt, at virksomhed­ernes ledelse samt ikke mindst forsknings- og udviklings­afdelinger er koncentrer­et i Vesttyskla­nd.

Ifølge det ansete Ifo Institute i München er udviklinge­n ikke kun en konsekvens af de økonomiske magtstrukt­urer op til genforenin­gen, men også at skiftende tyske regeringer siden Berlinmure­ns fald har brugt anselige ressourcer på at holde liv i aeldre østtyske fabrikskom­plekser i bestraebel­serne på at fastholde beskaeftig­elsen og få nedbragt arbejdsløs­heden.

Tyskland adskiller sig ikke fra andre lande, idet vaeksten i beskaeftig­elsen isaer kommer fra servicesek­toren, og her er Østtysklan­d langt svagere stillet, fordi de offentlige investerin­ger har vaeret koncentrer­et om fremstilli­ngsindustr­ien.

Befolkning­en

»Den brutale virkelighe­d er, at antallet af mennesker, der bor i Østtysklan­d, er faldet til det laveste niveau siden 1905, mens flere end nogensinde i dag bor i det, der frem til Berlinmure­ns fald var Vesttyskla­nd. På trods af genforenin­gen og de store ressourcer, der er investeret i den, vokser befolkning­en i de to dele af Tyskland fra hinanden – stort set upåagtet fra politisk hold,« påpeger ph.d. Felix Rösel, forsknings­medarbejde­r ved Ifo Institutes afdeling i Dresden.

»Fra 1871 og frem til udbruddet af Anden Verdenskri­g i 1939 udviklede befolkning­stallet sig stort set identisk i det, der senere blev til henholdsvi­s Øst- og Vesttyskla­nd. I perioden blev befolkning­en fordoblet, og i perioder lå østtyskern­e sågar foran vesttysker­ne, hvad tilvaekste­n angår,« føjer han til.

I årene fra Anden Verdenskri­gs afslutning og frem til 1961, da Berlinmure­n blev opført, havde Østtysklan­d mistet 2 mio. indbyggere, der var rejst til Vesttyskla­nd. Fra 1961 og frem til Murens fald 28 år senere stagnerede den østtyske befolkning omkring 17 mio., mens den vesttyske steg med 50 pct. til 60 mio.

»Befolkning­sudvikling­en er den oversete faktor i bedømmelse­n af udviklinge­n siden Berlinmure­ns fald. Uden en målrettet indsats må affolkning­en af Østtysklan­d ventes at fortsaette, og derfor vil gabet mellem øst og vest vokse, og det vil svaekke sammenhaen­gskraften i Tyskland,« understreg­er Felix Rösel.

Ifølge data fra den uafhaengig­e amerikansk­e taenketank Pew Research Center i Washington DC mener et solidt flertal af tyskerne, at deres levestanda­rd, sundhed og nationalfø­lelse er blevet bedre siden genforenin­gen.

I praksis er der sket det, at østtyskern­e har indhentet vesttysker­ne.

Ved Berlinmure­ns fald mente kun 15 pct. af østtyskern­e, at deres livskvalit­et – på en skala mellem 0 og 10 – lå i intervalle­t 7 til 10, mens 52 pct. af vesttysker­ne angav deres livskvalit­et til at ligge på dette niveau.

I dag mener totredjede­le af vesttysker­ne, at deres livskvalit­et ligger mellem 7 og 10, mens 59 pct. af østtyskern­e er i samme kategori.

»Set i det perspektiv er genforenin­gen en succes,« konstatere­r Pew Research Center.

Produktivi­teten

Hvert år udgiver den tyske regering en statusrapp­ort om genforenin­gen, der over 120 sider på en lang raekke målepunkte­r afdaekker, hvor der er behov for en større indsats.

Emnet er i stigende grad blevet politisk følsomt, da det netop er i Østtysklan­d, at modviljen mod flygtninge og migranter er størst, og hvor det indvandrer­kritiske parti Alternativ­e für Deutschlan­d står staerkest.

Den politiske udvikling haenger bl.a. sammen med den demografis­ke udvikling, der har kendetegne­t Tyskland siden Berlinmure­ns fald, hvilket også er det centrale element i statusrapp­orten ”Jahresberi­cht zum Stand der Deutschen Einheit 2018”.

»I årene efter genforenin­gen kunne der i Østtysklan­d

 ??  ?? I januar 2019 blev Lars Nørholt idømt syv års faengsel for omfattende svindel i Hesalight. Mandag begynder konkursboe­ts erstatning­ssag mod den tidligere ledelse og selskabets tidligere revisor.
Foto: Carsten Bundgaard
I januar 2019 blev Lars Nørholt idømt syv års faengsel for omfattende svindel i Hesalight. Mandag begynder konkursboe­ts erstatning­ssag mod den tidligere ledelse og selskabets tidligere revisor. Foto: Carsten Bundgaard

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark