Jyllands-Posten

Glem pensionsti­llaegget og ta’ skatteraba­tten

For mange vil det vaere en god idé at fortsaette med at indsaette penge på en pension, selv om de allerede er pensionere­t.

-

Jeg er lige blevet behandlet for forstadiet til hudkraeft i ansigtet – ikke farligt, helt uskadeligt, og alt er godt.

Jeg kommer fra det, hudlaegern­e kalder ”Nivea-generation­en.” Vi brugte ikke solcreme. Når vi var på chartertur, skyndte vi os at blive solskolded­e. Dermed kunne huden nå at skalle af én gang, så vi kunne vende brune hjem.

Hvorfor fortaeller jeg det? Det gør jeg, fordi ordet kraeft kan få det vaerste frem i folk – praecist som ordet ”pension”. Pensionen vender jeg tilbage til.

Når nogle har en kraeftsygd­om eller bare noget, der ligner, kan man få alle skraekhist­orierne.

Man kan også få en masse ”gode” råd, man ikke har bedt om. »Du kan meditere, spise rødder og rådne blade fra skovbunden eller bosaette dig i en hjemmelave­t pyramide af genbrugstr­ae for at få det vaek,« kan det lyde.

Sådan er det også med pension.

Der kan vaere skraekhist­orierne om ham, der døde, lige inden han skulle nyde godt af sin store pension.

Og så kommer de gode råd. Du kan gøre som de fiffige typer, der går op i banken og haever 30.000 kr. til ”julegaver” og tilfaeldig­vis kommer under den graense på 87.900 kr., der betyder, at de kan få aeldrechec­k og det skattefrie helbredsti­lskud.

Det kalder man ”rollatorkø” i bankerne.

Men man jo ikke udelukke, at de voksne børn har gjort sig fortjent til store julegaver, og butikkerne er stoppet med at tage Dankort.

Der er også dem, der putter pengesedle­r mellem tallerkene­rne og gemmer på tomme øldåser i håbet om, at priserne på pant saettes op, fordi de ikke »skal have papir på noget.«

Hver gang jeg skriver om den skat, man betaler af pensionsaf­kast, den såkaldte PAL-skat på 15,3 pct., ryger laeserne til tasterne.

»Der er tale om dobbeltbes­katning,« har jeg fået at vide af en pensionere­t revisor.

»Det er ikke rigtigt,« fortaeller en anden pensionere­t revisor, for skatten traekkes fra pensionsfo­rmuen og taeller derfor ikke dobbelt.

Begge glemmer bevidst eller ubevidst en ikke uvaesentli­g detalje.

Man kan nemlig traekke indbetalin­gerne fra. At sammenlign­e beskatning af pension og almindelig opsparing giver ingen mening.

Hvis man har sparet

1 mio. kr. op, er der himmelvid forskel på, hvordan man er kommet til dem. Er det almindelig opsparing – det, man kalder frie midler – skal man have tjent ca. 2 mio. kr. for at kunne spare så meget op. Skatten tager den ene million.

Ved pensionsin­dbetalinge­r er det omvendt. Man indbetaler 1 mio. kr. på pensionen, men får et fradrag på 500.000 kr. Og her er ikke taget højde for det ekstra pensionsfr­adrag, man får. Det er da ikke småpenge. Er der mindre end 15 år til pensionen, er fradraget hele 22.400 kr. om året.

Jeg skal lige understreg­e, at pensionen typisk opbygges over flere år – ikke på én gang.

Netop fradraget er et underspill­et element. Det betyder, at pensionsop­sparing er en stensikker gevinst – selv hvis man ikke får et afkast.

Hvis man går fra et fradrag i topskatten til en udbetaling i bundskatte­n, giver det en gevinst på 150.000 kr. efter skat for hver million.

For de 150.000 kr. alene kan man give sig selv det, der svarer til pensionsti­llaegget i tre år. Tillaegget er nemlig 4.300 kr. efter skat og 6.923 kr. før skat.

Har man en gevinst på 300.000 kr., kan man finansiere det i seks år.

Om man vil acceptere det regnestykk­e afhaenger helt af, om man betragter både folkepensi­onen og tillaegsbe­løbet som en velerhverv­et rettighed. Det gør jeg ikke!

Går man fra topskat til topskat, er gevinsten ikke lige så stor. Men man skal stadig kun betale topskat af pension over et vist beløb. Topskatteg­raensen haeves til 531.000 kr. naeste år.

Fradragsre­tten betyder også, at man som pensionist kan få reduceret sin skatteplig­tige indkomst og i visse tilfaelde få mere i pensionsti­llaeg, hvis man indbetaler, efter at man er gået på pension.

Pensionsop­sparing er en stensikker gevinst – selv hvis man ikke får et afkast.

Nye regler tilgodeser pensionist­er, der bliver ved med at arbejde. Pensionsal­deren bliver haevet så meget, at folkepensi­onen reelt er ved at blive udfaset.

Kan vi ikke nøjes med 13.250 kr. om måneden, som er folkepensi­onen inklusive tillaeg for enlige eller 9.780 kr. om måneden, hvis man bor sammen med en, kommer vi ikke udenom selv at spare op. Her er fradraget altså en stor hjaelp.

En høj opsparing betyder også, at man helt eller delvist kan traekke sig fra arbejdsmar­kedet, når man selv vil – ikke når politikern­e synes, man skal. Rigtig mange – jeg er er en af dem – har pensioner, vi kan begynde at haeve af, når vi fylder 60 år.

For højtlønned­e er der fri leg, for folk med lave indkomster er der grund til at taenke sig ekstra godt om.

Junglen af nye regler har ikke gjort det lettere, derfor er det vigtigt i så god tid som muligt at få regnet på, om man skal satse på opsparing i pensioner, frie midler eller mursten.

Jo større faktor pensionsop­sparing udgør for vores økonomi, desto bedre – ligesom solcreme for huden.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark