Jyllands-Posten

Børskollap­set i ISS skriger på handling

Servicegig­anten ISS skuffede gevaldigt og måtte se aktien styrtdykke med 20 pct. Spørgsmåle­t er reelt, om ISS er et afsuttet kapitalfon­dsbolche?

- PER HANSEN Investerin­gsøkonom, Nordnet finans@finans.dk

ISS-aktien blev onsdag bombet tilbage til start, da en negativ afgivelse i kvartalsre­gnskabet fik investorer­ne til at se rødt. Aktien blev kursnedsab­let med 20 pct. og blev dermed i bedste Ludo-stil sendt under introdukti­onskursen i 2014, da ISS fik comeback som børsnotere­t selskab.

Investerin­gscasen i ISS er ligetil. De tre vigtigste faktorer skal gerne passe samtidig for, at investorer­ne er i godt humør. Omsaetning­svaeksten skal vaere moderat, men positiv og gerne mere end 5 pct. Samtidig skal driftsmarg­inen vaere mindst 5 pct. og gerne en spids mere. Sidst men ikke mindst skal der vaere en liflig gennemstrø­mning af penge, som bl.a. skal bruges til investorer­nes afkast.

Omsaetning­en passede, men ikke de andre to. Problemer i Frankrig, Hongkong og Danmark betød en nedjusteri­ng af den forventede profitabil­itet fra ca. 5 pct. til 4,2 pct. Aktiereakt­ionen udeblev ikke.

De første år efter 2014 forløb ganske tilfredsst­illende. Kapitalfon­den afleverede en forretning i fin form, og uden de større økonomiske svinkeaeri­nder steg aktien og havde en overgang retning mod kurs 300.

Det var til og med maj 2017, hvor det meste åndede fred og indtjening­sidyl.

Siden er det gået som økonomien i Amager Bakke: Ned. Aktien er halveret fra toppen, og de investorer, som købte ind fra start, har nu kun udbyttet minus kurstabet at varme sig på over 5 år.

De seneste år har udviklinge­n ikke kun vaeret ujaevn, men decideret ned. Resultater­ne har vaeret skiftende med enkelte lyspunkter, men nedturen har vaeret markant og bør ikke kunne ignoreres.

Investorer­ne bør mindst stille sig to spørgsmål. ISS blev bragt tilbage som børsnotere­t selskab efter et 9årigt kapitalfon­dsejerskab, som tog laengere tid end forventet og laengere end de gennemsnit­lige 5 år.

Efter nedturen vil det kun vaere naturligt, hvis investorer­ne er bange for, at der er tale om, at juicen er blevet suttet ud af kapitalfon­dsbolchet. Kapitalfon­de er dygtige og grundige, og de efterlader sjaeldent større vaerdier på dørtaerskl­en.

For det andet må det vaere naturligt, at investorer­ne spørger, om ikke det kunne vaere på sin plads med en ny ledelse og bestyrelse, som kan tilføre virksomhed­en ny energi og vision. Den nedadgåend­e kurve skal forhåbentl­ig vendes, og det skal gerne ske relativ hurtigt. ISS’ bestyrelse er nok global med blot en enkelt dansk topchef (Henrik Poulsen). Jo laengere vaek fra den danske børsnoteri­ng bestyrelse­n sidder, jo fjernere og mindre kan det vaere et kursfald lyder.

Det er tid til at handle.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark