Jyllands-Posten

Fuld fart på salget af sommerhuse

Lave renter, bedre lånemuligh­eder og stor mangel på udlejnings­huse har sat skub i markedet for fritidshus­e.

- LENE ANDERSEN lene.andersen@finans.dk

Det går staerkt på sommerhusm­arkedet. I årets første tre kvartaler er der solgt 8.051 fritidshus­e, hvilket ifølge Boligsiden.dk er det største salg i dette årti. Salget baeres frem af den lave rente, bedre lånemuligh­eder og gode muligheder for at få daekket en del af prisen via udlejning.

»Sommerhuse er en god historie rent investerin­gsmaessigt. Vi ser mange flere handler, markedet begynder at give anledning til stigende priser, og der er stor mangel på udlejnings­huse. Jeg ser ret optimistis­k på prisudvikl­ingen. Saerligt for sommerhuse i en rimelig kørselsafs­tand fra de større byer,« siger boligøkono­m Mikkel Høegh, Jyske Bank.

En opgørelse fra Realkredit Danmark viser, at priserne i år er steget mere på sommerhuse end på huse og ejerlejlig­heder. Cheføkonom Christian Hilligsøe Heinig venter prisstigni­nger på fritidshus­e på 2-4 pct. om året de kommende år.

»Den største trussel mod sommerhusm­arkedet synes at vaere risikoen for, at det økonomiske opsving løber af sporet. Netop sommerhusm­arkedet er det mest konjunktur­følsomme segment på boligmarke­det. Det skyldes, at sommerhuse har karakter af et luksusgode, der kan vaelges fra, hvis økonomien strammer til,« siger Christian Hilligsøe Heinig.

Det er i høj grad sommerhuso­mråder omkring de store byer, der fører an i sommerhusf­esten. Det gaelder bl.a. Nordsjaell­and og Odsherred. Flere steder i Vest- og Nordjyllan­d er salg og priser stadig klemte med stort udbud af huse.

Det går dog også staerkt omkring Aarhus, bl.a. i Ebeltoft fortaeller ejendomsma­egler Simon Jensen, indehaver af Danbolig Ebeltoft.

»Boligejern­e i Aarhus har fået højere frivaerdie­r og billigere lån. Det smitter af på sommerhusm­arkedet i Ebeltoft. Husene købes primaert af familier, der vil bruge dem selv. Men vi ser også flere og flere, der ønsker at leje ud, efter at bundfradra­get er steget for dem, der lejer ud via bureau,« siger Simon Jensen.

Markedet understøtt­es også af, at pensionist­er nu kun behøver at have ejet deres sommerhus et år, før de kan få lov at bruge det som helårsboli­g.

 ??  ?? Der er fuld fart på sommerhusm­arkedet. Også i Tisvildele­je, der stadig kan prale af landets højeste kvm-priser på sommerhuse, nemlig 41.864 kr. pr. kvm. Foto: Lars Krabbe
Der er fuld fart på sommerhusm­arkedet. Også i Tisvildele­je, der stadig kan prale af landets højeste kvm-priser på sommerhuse, nemlig 41.864 kr. pr. kvm. Foto: Lars Krabbe

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark