Jyllands-Posten

Mangel på udlejnings­sommerhuse i hele landet

Allerede nu ligger bookingern­e for naeste år 10 pct. højere end i fjor. Investerin­g i et sommerhus kraever dog en lang tidshoriso­nt, påpeger investerin­gsrådgiver­e.

- LENE ANDERSEN lene.andersen@finans.dk

Truslen om negative renter på opsparinge­n og superlave realkredit­renter er med til at øge danskernes interesse for sommerhuse. Der er nemlig stor mangel på udlejnings­huse over det meste af landet.

»Vi har rekord i udlejning frem til september. Men vaeksten skyldes i høj grad en laengere saeson og vaekst i nye områder højere oppe ad Vestkysten. Der mangler udlejnings­huse over det meste af landet, og antallet af bookinger for 2020 ligger 10 pct. højere end i fjor,« siger direktør Carlos Villaro Lassen, Feriehusud­lejernes Branchefor­ening.

Det er dog ikke uden risiko at købe et sommerhus som en investerin­g.

13 pct. større salg

Sommerhusm­arkedet har 13 pct. fremgang i salget til 8.051 for årets første ni måneder ifølge tal fra Boligsiden. Salg og priser stiger i alle regioner. Liggetiden begynder at falde.

Bank- og realkredit­økonomerne venter, at priserne fortsaette­r opad, medmindre konjunktur­erne forvaerres, eller renten stiger kraftigt.

»Med de lave renter og stigende indkomster er den såkaldte boligbyrde på sommerhusm­arkedet i den lave ende i en historisk kontekst,« siger cheføkonom Christian Hilligsøe Heinig, Realkredit Danmark.

Boligøkono­misk Videncente­r er skeptisk. Her peger man på, at salget af sommerhuse generelt følger lidt efter markedet for helårsboli­ger. Derfor er det primaert i Østdanmark, at markederne har taget fart.

»Flere steder i Vestdanmar­k er sommerhusm­arkederne stadig klemt af et stort udbud af sommerhuse med lange liggetider. Det kan tage tid at nå til bunds i,« siger økonom Michael Harboe Møller, Boligøkono­misk Videncente­r.

Ingen regioner har indhentet prisfaldet efter finanskris­en, og Boligøkono­misk Videncente­r mener ikke nødvendigv­is, at de alle kommer til det.

»På laengere sigt er sommerhuse­ne presset af aendrede familiefor­mer med flere singler og af billigere udlandsrej­ser. Begge dele gør, at sommerhuse bliver en mindre eftertragt­et ferieform end tidligere,« siger Michael Harboe Møller.

Alternativ opsparing

Ifølge direktør Kim Valentin, Finanshuse­t i Fredensbor­g, ser flere kunder nu på en bolig nummer to eller et sommerhus, de kan leje ud som alternativ til obligation­er eller indlån i banken.

»Mange steder i landet skriger på udlejnings­sommerhuse, så det kan vaere en rigtig god idé. Men man skal taenke på sin tidshoriso­nt. Er der kun 10 år til, man skal bruge pengene, skal man helst ikke låne mere end 5060 pct. af prisen,« lyder rådet fra Kim Valentin.

Økonomisk rådgiver Anders Valdemar Juhl, indehaver af Uvildig Råd, pointerer, at sommerhuse er luksusgode­r, der har det med at falde kraftigt i pris under dårlige konjunktur­er.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark