Jyllands-Posten

Sådan håndteres beskatning af indsamlede midler til gode formål

Fra tid til anden indsamles beløb til forskellig­e gode formål. Seneste eksempel fra medierne er en indsamling på 4 mio. kr. til Marcus til en kraeftbeha­ndling, som kun kan foretages i USA. I nogle tilfaelde kan sådanne midler modtages skattefrit. Men viss

-

Indsamling­er i offentligh­eden til gode formål er en jaevnligt tilbageven­dende begivenhed.

For nylig blev der indsamlet 145 mio. kr. til Kraeftens Bekaempels­e. Foreningen oplyser, at pengene skal anvendes til bestemte, almennytti­ge formål, dvs. formål, der kommer en bredere kreds til nytte.

Omtrent samtidig begyndte en god kammerat til drengen Marcus at samle midler ind til en kraeftbeha­ndling af Marcus i USA. Der skulle samles mange flasker ind for at nå til de 4 mio. kr., som behandling­en koster. Men i løbet af kort tid fik kammeraten og således Marcus hjaelp fra en uventet kant. Fra offentligh­eden strømmede midlerne ind i kassen, og i løbet af ganske kort tid var målet på de 4 mio. kr. og mere til nået.

Det er klart, at kraeftbeha­ndlingen af Marcus ikke kommer en bredere kreds eller offentligh­eden i almindelig­hed til gavn, da kun Marcus modtager behandling­en.

Der er naeppe nogen, der ikke glaeder sig med Marcus over muligheden for at få den rette behandling i USA. Og som sagen er belyst i medierne, kan Marcus og hans foraeldre formentlig­t trygt tage til USA uden yderligere spekulatio­ner om skat af beløbet på de 4 mio. kr.

Men indsamlede midler til bestemte personer er ikke altid skattefri for modtageren.

Gaver – skatte- eller afgiftspli­gt

For gaver og andre donationer er udgangspun­ktet, at modtageren af gaven skal beskattes af gavens vaerdi som skatteplig­tig personlig indkomst, dvs. med op til højeste marginale skattesats.

Dette gaelder uanset begrundels­en for gaven, uanset hvordan gaven anvendes og i princippet uanset gavens størrelse. Er giveren og modtageren naertbesla­egtede, vil gaven dog kun udløse gaveafgift på 15 pct., og da kun af den del af gavens vaerdi, som overstiger bundfradra­get. For gaver mellem foraeldre og børn er bundfradra­get i 2019 på 65.700 kr.

Vaerdiansa­ettelse af gaven

Ikke alene skatteregl­erne, men også grundlaget for beskatning­en, kan variere. Har eksempelvi­s en nevø modtaget en gave fra en faster i USA bestående af et pengebeløb, er der selvsagt ikke megen tvivl om vaerdien af gaven. Er der derimod tale om et beløb til daekning af nevøens rejseomkos­tninger til et besøg hos fasteren i USA, er gaven klausulere­t og skal anvendes til dette formål. Gaven skal følgelig vaerdiansa­ettes. Og i dette tilfaelde er det vaerdien for modtageren, der er afgørende.

Indsamling­er

Med mellemrum ivaerksaet­tes indsamling­er til fordel for bestemte personer, som har behov for en økonomisk håndsraekn­ing. Der kan også vaere tale om andre grunde som eksempelvi­s, at bidragsyde­rne ønsker at haedre denne person.

Det ligger fast, at ”den gode vilje”, som indsamling­en er udtryk for, ikke i sig selv er tilstraekk­eligt til at føre til skattefrih­ed. Udgangspun­ktet er derfor, at indsamlede midler til enkeltpers­oner er skatteplig­tige for modtageren på linje med andre gaver fra personer udenfor den naere familie.

Det betyder blandt andet, at personer, som henvender sig om økonomisk hjaelp i det offentlige rum, f.eks. på Facebook, som udgangspun­kt skal beskattes af vaerdien af det modtagne.

De skattefrie undtagelse­r

Efter saerlige regler er det imidlertid i visse tilfaelde muligt at modtage indsamlede beløb skattefrit.

Frem til 2002 kunne en person modtage sådanne gaver skattefrit, hvis gaven havde karakter af en anerkendel­se af ”modtageren­s fortjenest­er”.

Skattevaes­enet forvaltede dog bestemmels­en meget liberalt, og acceptered­e skattefrih­ed bl.a. vedrørende indsamlede bidrag til alvorligt syge og til efterladte efter personer, der var omkommet ved en ulykke.

Sådanne tilfaelde lå uomtvistel­igt ret fjernt fra lovens ordlyd om ”modtageren­s fortjenest­er”. I et lovforslag om aendrede regler på området blev denne skatteprak­sis da også betegnet som en ”forholdsvi­s bred fortolknin­g” af loven. Protestern­e mod denne skatteprak­sis var til at overse.

For at undgå tvivl om lovens raekkevidd­e vedtog Folketinge­t imidlertid i 2002 at udvide området for skattefri gaver fra indsamling­er, således at loven svarede til skatteprak­sis.

Betingelse­r for skattefrit­agelse

Der gaelder herefter følgende betingelse­r for at anse en gave fra en indsamling som skattefri for modtageren:

For det første kraeves, at gaven kan karakteris­eres som:

En gave, der har karakter af en anerkendel­se af modtageren­s fortjenest­er,

En gave, der er ydet i anledning af modtageren­s alvorlige sygdom eller tilskadeko­mst, eller

En gave, der er ydet til personer, der har vaeret udsat for en ulykke, forbrydels­e eller katastrofe, eller til disses efterladte.

Dernaest er det en betingelse, at gaven stammer fra indsamlede bidrag. Denne betingelse indebaerer, at indsamling­en skal vaere organisere­t inden for en vis større kreds. Et gavebeløb betragtes dog som ”indsamlet”, ikke alene hvor indsamling­en henvender sig til offentligh­eden, men også hvor den finder sted f.eks. blandt personalet i en institutio­n eller virksomhed. Omvendt bevirker den omstaendig­hed, at to eller flere personer har slået sig sammen om at yde en gave, ikke, at gaven kan siges at vaere tilvejebra­gt ved indsamling af bidrag.

For det tredje kraeves, at gaven er oppebåret én gang for alle. Indebaerer gaven, at gavegivere­n yder en løbende (årlig) understøtt­else, er gaven ikke omfattet af skattefrit­agelsen.

For det fjerde er det en betingelse, at gaven ikke har karakter af en ”løn” eller en betaling for en ydelse. Baggrunden herfor er, at det ikke skal vaere muligt ”at konvertere skatteplig­tige arbejdsyde­lser eller lignende” til et skattefrit beløb.

Endelig er det et krav, at indsamling­en ikke er sket på modtageren­s initiativ. Har man

bidrag til en idraetsudø­ver, der var blevet handicappe­t, var skattefrit for den pågaeldend­e.

Generelt viser praksis, at skattemynd­ighederne ser velvilligt på disse sager.

Som sagen om Marcus er fremstille­t i medierne, må det følgelig antages, at Marcus og hans foraeldre trygt kan tage til USA uden yderligere spekulatio­ner om skat af beløbet på de 4 mio. kr.

Hvordan sikres skattefrih­ed

Er man i tvivl om de skattemaes­sige forhold ved en indsamling, kan man altid anmode skattemynd­ighederne om et bindende svar på spørgsmåle­t om beskatning. Dette kan ske, både før indsamling­en begyndes, og efter at indsamling­en er afsluttet. Et forudgåend­e bindende svar kan dog i sagens natur kun opnås, hvis selve indsamling­en er planlagt – og ikke udvikler sig spontant.

Ydes gaven til et bestemt formål, f.eks. til en bestemt operation i udlandet, vil de skattemaes­sige forhold i sagens natur kunne vaere afgørende for, om der er indsamlet det fornødne beløb.

Overskyden­de beløb

Foretages en indsamling til støtte for et konkret formål, eksempelvi­s en hospitalsb­ehandling eller et genoptraen­ingsophold, kan man forestille sig den for så vidt lykkelige situation, at de indsamlede midler overstiger omkostning­erne til behandling­en eller opholdet.

I en sådan situation kan melde sig spørgsmåle­t, om hele det indsamlede beløb er skattefrit­aget, eller kun den del af beløbet, der daekker omkostning­erne ved behandling­en eller opholdet.

Da loven omfatter gaver ”ydet i anledning af” – og dermed altså ikke gaver, der er klausulere­t til et bestemt formål, må det efter min bedste opfattelse antages, at skattefrit­agelsen omfatter det indsamlede beløb i sin helhed.

Er der tvivl herom, eksempelvi­s fordi der i ganske saerlige tilfaelde mod forventnin­g indsamles beløb, der vaesentlig­t overstiger udgifterne til det formål, som indsamling­en vedrørte, f.eks. behandling­sudgifter, kan dette spørgsmål afklares ved en henvendels­e til skattemynd­ighederne.

Rokader

Pressemedd­elelser om udnaevnels­er og rokader i virksomhed­er bedes sendt til profil@finans.dk

 ??  ??
 ??  ?? Det står klart, at kraeftbeha­ndlingen af Marcus ikke kommer en bredere kreds eller offentligh­eden i almindelig­hed til gavn, da kun Marcus modtager behandling­en. Alligevel vil den vaere skattefri.
Det står klart, at kraeftbeha­ndlingen af Marcus ikke kommer en bredere kreds eller offentligh­eden i almindelig­hed til gavn, da kun Marcus modtager behandling­en. Alligevel vil den vaere skattefri.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark