Jyllands-Posten

Skal vi betale skat ved salg af vores skov?

-

Spørgsmål:

Kaere Tommy

Vi har ejet en skovparcel på syv hektar i 38 år.

Vi påtaenker nu at saelge den og vil derfor spørge, om der er noget beskatning i forbindels­e med salg, og i så fald hvor meget.

MVH FK

Svar:

I meget kort form er skatteregl­erne for salg af fast ejendom følgende:

Der gaelder saerlige regler ved salg af fast ejendom, som ejeren har erhvervet som led i naering (hyppige køb og salg).

I alle andre tilfaelde foretages beskatning­en efter den såkaldte ”ejendomsav­ancebeskat­ningslov”. Efter denne lov er udgangspun­ktet, at en fortjenest­e skal beskattes, og at et tab kan fradrages. Et tab kan dog kun fradrages i fortjenest­e fra salg af andre faste ejendomme.

Som en undtagelse til dette udgangspun­kt omfatter loven enkelte saerregler om skattefrie salg. Mest kendt er ”parcelhusr­eglen” og ”sommerhusr­eglen” om skattefrit salg af ejerbolige­r og sommerhuse. En anden regel om skattefrit­agelse drejer sig om salg ved ekspropria­tion.

Er man ikke omfattet af saerregler­ne om skattefrit salg, er fortjenest­e ved salg af en fast ejendom således skatteplig­tig.

Skovparcel­len

Jeg forstår Deres brev således, at Deres skovparcel omfatter syv ha. skov, og at der således ikke er en fritidsbol­ig eller lignende på ejendommen, som De har benyttet til private formål.

Det betyder, at en eventuel fortjenest­e ved salg af skovparcel­len som udgangspun­kt skal beskattes, og at den skatteplig­tige gevinst er kapitalind­komst. Jeg forudsaett­er herved, at De ikke har placeret skovparcel­len i virksomhed­sskatteord­ningen, da der i så fald gaelder andre regler om den effektive beskatning af parcellen.

Den skatteplig­tige fortjenest­e opgøres – som udgangspun­kt – som forskellen mellem Deres anskaffels­essum (købesum) og Deres salgssum.

Da De har ejet skovparcel­len i 38 år, og De således har købt ejendommen før 19. maj 1993, da skatteregl­erne for fast ejendom blev aendret, kan De ved opgørelsen af den skatteplig­tige fortjenest­e vaelge at anvende – ikke Deres anskaffels­essum (købesum) – men derimod vaerdien af skoven i 1993. Ved fastsaette­lsen af skovens vaerdi i 1993 har De mulighed for at vaelge mellem flere alternativ­e opgørelses­måder.

Konkret vurdering

Hvilken af disse alternativ­e vaerdier, der vil vaere mest gunstig for Dem, vil bero på en beregning baseret på de konkrete forhold i Deres sag.

Endvidere vil De kunne foretage visse løbende fradrag, herunder dels et fradrag på 10.000 kr. – som udgangspun­kt for hvert ejerår efter 1993 bortset fra salgsåret – og dels et fradrag for eventuelle forbedring­sudgifter, som De måtte have afholdt på skovparcel­len.

Jeg vil anbefale Dem at kontakte en revisor eller anden sagkyndig, der vil kunne bistå Dem med den naermere opgørelse af avancen efter de forskellig­e metoder som naevnt ovenfor.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark