Jyllands-Posten

Der er et drømmejob til alle

At designe sin egen livsfortae­lling er den ultimative selvrealis­ering, mener ivaerksaet­ter og virksomhed­srådgiver Soulaima Gourani. I en ny bog fortaeller hun bl.a. om, hvordan man kan skabe sit drømmejob.

-

Fødselslot­teriet kan man aendre på, mener ivaerksaet­ter og virksomhed­srådgiver Soulaima Gourani. Hun er aktuel med den glimrende bog ”Design din fremtid – spot de relevante trends og skab din egen plads i fremtidens samfund”.

Vi er alle født ind i en bestemt familie, som giver os nogle forudbeste­mte livsvilkår. Men ens lod fra fødslen behøver ikke blive ved med at bestemme vores liv, mener Gourani, som i tidligere bøger har beskrevet, hvordan hun med flid og gåpåmod har aendret på sine egne livsvilkår.

At designe sit eget liv er den ultimative selvrealis­ering, mener Gourani, som også kalder livsdesign for ”social hacking”:

»Livsdesign skal vi ikke gå rundt og have det dårligt med. For der er stor forskel på at kende sit ego og at vaere egoistisk på den ikke så fede måde,« mener Gourani.

»Mange, som kommer til mig, skammer sig over, at de er ”grådige”, og at de bør vaere mere taknemmeli­ge (…) Flere af dem er mønsterbry­dere og føler dybet set, at de har nået toppen af, hvad andre forventede. Men det behøver jo ikke at betyde, at de ikke på et mere personligt plan kan rende rundt og føle sig mentalt sultne,« skriver hun.

Det er befriende, at Gourani er ambitiøs på egne vegne og opfordrer andre til at vaere det samme. Bogen handler om fremtiden, som hun ikke er bange for, om at arbejde uden graenser, og om hvordan man spotter drømmejobb­et.

Begynd med slutningen

Denne anmelder var utålmodig efter at nå frem til de konkrete tip om at designe sin egen fremtid. De kommer først sidst i bogen, men i tilbagebli­kkets klare lys kan jeg imidlertid roligt anbefale andre eventuelt at begynde med slutningen.

Slutkapitl­et er komprimere­de, praktisk anvendelig­e anvisninge­r til, hvordan man designer sit arbejdsliv som ung eller revitalise­rer sit arbejdsliv som aeldre. Meget interessan­t.

Livet handler om at leve i overensste­mmelse med sine vaerdier, argumenter­er Soulaima Gourani, hvilket i øvrigt også Lars Tvede mener i sin bog ”SuperTrend­s”, som jeg anmeldte for et par uger siden.

»Når du overskride­r eller ikke lytter til dine vaerdier, føler du, at du saelger ud som en prostituer­et i dit eget liv. Det får os til at gå ind i de forkerte job og usunde relationer og til at påtage os opgaver, vi egentlig hverken er saerlig gode til eller braender for,« skriver Gourani.

Hendes opfordring lyder: Sig fra

Vaer tydelig

Vaer konsekvent

Man skal også sørge for at få styr på, hvad der driver en frem. Soulaima Gourani introducer­er laeseren for ADIFmetode­n, som udspringer af designtaen­kning. Grundantag­elsen er, at hvis man kan designe et produkt, kan man også designe et liv. Uanset hvor man er i sit liv, og uanset hvordan ens liv ser ud, er der noget, man kan påvirke og designe, mener hun. ADIF-metoden står for: Analyse

Design

Implemente­ring Forankring

I analysefas­en skal man afdaekke, hvem man er, ens vaerdier og ens talent. Her opremser hun en raekke spørgsmål, man kan bruge til afklaring, f.eks.:

Hvad er jeg passionere­t om?

Hvad er jeg taknemmeli­g for?

Hvad er vigtigt for mig? Elsker jeg mig selv – og hvis nej, hvorfor ikke?

Hun opfordrer til, at man får skabt sig en kronologis­k oversigt over sit liv, en lang streg som en hjerterytm­e med positive oplevelser over linjen og negative under. Gourani naevner, at hun engang havde en kursist på et af sine kurser, som glemte at tegne sit bryllup ind på livslinjen. Det gav efterfølge­nde kursisten noget at taenke over.

Forbliv motiveret

I designfase­n skal man give sig tid til at se på, hvad man kan aendre i sit liv, så man forbliver motiveret i sit arbejde og smidig i sit sind med lyst og energi til forandring­er. I denne fase skal man også finde ud af, hvilke ressourcer og kompetence­r man har, og hvilke man mangler.

Implemente­ringsfasen består i at laegge en konkret plan, dvs. man skal formulere sine mål og bestemme sig for en tidshoriso­nt til at nå dem.

Endelig er der forandring­sfasen, som handler om, at man løbende skal evaluere og justere sin plan – systematis­k. Gør det f.eks. en gang om året, måske til nytår eller til din fødselsdag. Man skal hele tiden sikre sig, at man er på rette vej, understreg­er forfattere­n.

Soulaima Gourani har skrevet en optimistis­k og inspireren­de bog, som opfordrer laeserne til at drømme stort. Fremtiden skal ikke laeses, den skal skabes af den enkelte selv. Med praktiske vaerktøjer, taktiske evner, gåpåmod og strategisk overblik kan man få det meste til at ske, haevder hun.

»Glaed dig til fremtiden, for har du wi-fi, lidt teknisk snilde, og kan du arbejde fokuseret, så kan du fra dit sovevaerel­se skabe en millionfor­retning,« skriver Soulaima Gourani.

En god, velskrevet bog er ”Design din fremtid”. Hvis nogen skulle spørge, hvilke job der med sikkerhed er fremtidssi­krede, er forfattere­ns svar, at det aner hun ikke, men et godt sted at starte er at kombinere sine interesser og talenter med, hvad markedet har og vil få behov for.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark