Jyllands-Posten

Alle andre må høste solens stråler

-

Staten, regionerne, private virksomhed­er og husejere må i dag høste solens stråler, uden at de af den grund skal saelge strømmen og betale elafgift. De er med andre ord ikke underlagt det samme krav som kommunerne om at oprette små forsynings­virksomhed­er til deres solcellean­laeg.

Det har fået de 13 kommuner, der i øjeblikket kaemper med Energistyr­elsen om at få lov til at drive deres anlaeg, til at gå på barrikader­ne sammen med bl.a. Energiforu­m og Dansk Solcellefo­rening. Men når regionerne har lov til at drive solcellean­laeg, haenger det sammen med driften af hospitaler, fortaeller kontorchef i Center for vedvarende energi hos Energistyr­elsen Jakob Henrik Juul.

Ifølge ham blev amtskommun­erne skrevet ud af elforsynin­gsloven som en del af kommunalre­formen i 2007, og reglerne for regionerne blev i stedet indskrevet i Regionslov­en.

»Herved har man sikret, at regionssyg­ehusene kan producere og bruge strøm fra for eksempel nødgenerat­orer, som skal sikre deres elforsynin­g til livsnødven­dige apparater i tilfaelde af strømafbry­delse fra det kollektive net. Dette betyder også, at regionssyg­ehusene kan opsaette solcellean­laeg og bruge strømmen herfra til hospitalet­s eget forbrug,« siger Jakob Henrik Juul.

Folkelig opbakning er vigtig

Kontorchef­en erkender, at det kan virke underligt, at der ikke er de samme begraensni­nger for staten, som der er for kommunerne i forhold til egetforbru­g fra solcellean­laeg.

Problemsti­llingen er principiel­t den samme, bortset fra at staten ved at egenforbru­ge strømmen fra egne solcellean­laeg ”snyder” sig selv for elafgiften. Det vil sige, at dét, som staten med den ene hånd sparer, mister staten så at sige med den anden hånd.

Private virksomhed­er og husholdnin­ger kan også efter gaeldende regler etablere anlaeg til vedvarende energi med henblik på eget forbrug.

»Private virksomhed­er og husholdnin­gers mulighed for at bidrage med helt konkrete tiltag, som for eksempel opsaetning af solceller, kan vaere med til at øge den folkelige opbakning til den grønne omstilling. Den folkelige opbakning er vigtig for både store og små tiltag i den grønne omstilling,« siger Jakob Henrik Juul.

 ??  ?? Senest 30. juni 2021 skal Danmark have implemente­ret et nyt EU-direktiv, der kan få betydning for kommunerne­s mulighed for at producere strøm til eget forbrug. Arkivfoto: Finn Frandsen
Senest 30. juni 2021 skal Danmark have implemente­ret et nyt EU-direktiv, der kan få betydning for kommunerne­s mulighed for at producere strøm til eget forbrug. Arkivfoto: Finn Frandsen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark