Jyllands-Posten

»Grundskyld? Den opgave kan vi klare i banken«

- SØREN KRAGBALLE soeren.kragballe@finans.dk

Det lyder ildevarsle­nde for boligskatt­ereformen. Ifølge statens It-råd under Digitalise­ringsstyre­lsen har man identifice­ret 20 kritiske risici alene om opkraevnin­gen af grundskyld. Der er stort set ikke den ting, som ikke kan gå galt i styringen af de it-systemer, som skal sørge for opkraevnin­gen. Og det skal nok passe, hvis man ser på erfaringer­ne med de mange skandaler med offentlige it-systemer. Derfor foreslår It-rådet, der er sammensat af folk fra både det private erhvervsli­v og det offentlige, at outsource eksempelvi­s opkraevnin­gen af grundskyld­en til finanssekt­oren. Den har i forvejen systemer og kvalifikat­ioner til den slags. Gud ved, hvem der har fået den idé. It-rådet har i alt 13 medlemmer. Og blandt medlemmern­e fra det private erhvervsli­v sidder Nordeas chef for it, en bankdirekt­ør fra Jyske Bank og en forhenvaer­ende underdirek­tør fra Danske Bank. De synes helt sikkert, at det er en god idé at laegge opgaverne over til bankerne.

Den tidligere konservati­ve politiker Brian Mikkelsen må kandidere til titlen som årets lobbyist. Efter Christians­borg er han blevet direktør og dermed cheflobbyi­st for arbejdsgiv­erorganisa­tionen Dansk Erhverv. Brian Mikkelsen foreslår, at staten saelger sin halvdel af Ørsted og bruger pengene – ca. 120 mia. kr. – til at oprette en grøn fond. Det har han skrevet i en kronik i Politiken, og mediet er velvalgt. I Politiken er begrebet ”grøn” den nye bibel. Og selv om avisens menighed principiel­t nok er imod privatiser­inger af kritisk infrastruk­tur, så kunne det måske glide ned, hvis pengene puttes i en grøn fond.

Det er naesten genialt udtaenkt af Brian Mikkelsen. Han får dels markedsfør­t sin privatiser­ingsideolo­gi, og mon ikke mange af hans medlemmer i Dansk Erhverv ville profitere af, at der blev stillet 120 mia. kr. til rådighed til indkøb af grøn teknologi. Godt skuldret, Brian. Man kan kun håbe, at salget af Københavns Lufthavne, TDC og dele af Dong til Goldman Sachs ikke er gået i glemmeboge­n. I øvrigt mente Brian Mikkelsen i 2010, at det var en fejl at saelge majoritete­n i TDC og lufthavnen til udlandet. Begrundels­en var, at det var kritisk infrastruk­tur med stor betydning for det danske samfund.

Det er lidt svaert at forstå, hvorfor kvinder i stor stil fravaelger uddannelse­r inden for it og naturviden­skab. Det er lige praecis kandidater fra disse uddannelse­r, der skal vaere med til at redde verden. Men i Danmark er andelen af kvinder, som tager en naturviden­skabelig, teknisk eller it-rettet uddannelse (STEM) uaendret de seneste 10 år. Vi får ellers hele tiden at vide, at kvinderne er de dygtigste, kan sidde stille i skolen og vaelter ud fra gymnasiern­e med tårnhøje karakterer. Alligevel vaelger de bagefter at tage en langt blødere uddannelse som eksempelvi­s litteratur­videnskab eller dansk. Her er der 64 pct. kvinder, mens de på STEMuddann­elserne kun udgør 33 pct. Normalt har kvinder medvind på alle cykelstier, men det er for slapt, at man ikke gider bruge sine evner på noget, der virkelig batter. Det hjaelper ikke at gå i demonstrat­ion for et bedre miljø med den lange uddannelse på dansk bag sig. Her ville det have noget mere tyngde, hvis det var med en grad i fysik, kemi eller datalogi i håndtasken.

Statsminis­ter Mette Frederikse­n har fået en del kritik for at gå imod kommende forhøjelse­r af ”gak-gak-budgettet” til EU. Men efter EU har betalt Tyrkiet og diktatoren Erdogan for at fremstille en uvidenskab­elig rapport om islamofobi i Europa, forstår man hendes harme. I en 800 sider lang ”rapport” om forholdene i Europa fremstille­s Danmark som et islamofobi­sk land, der kun vil muslimerne det dårligt. Rapporten er betalt af en pulje penge, der går under navnet ”førtiltrae­delsesmidl­er”. Altså midler, der skal bruges i tiden op til, at Tyrkiet skal ind i EU, hvilket jo aldrig kommer til at ske. Og taenketank­en Seta fra Tyrkiet, der står bag rapporten, er en forlaenget arm for den tyrkiske praesident. Den danske del af rapporten er skrevet af to herboende muslimer med dansk-tyrkisk baggrund. Heldigvis har vi en udbredt sans for satire i Danmark og er vant til at tegne, skrive og gøre grin med tro, praesident­er, religiøse ledere, rapporter og alt ind i mellem. De to danske forfattere har tidligere skrevet bogen ”Fatma bor i Danmark”. Den burde de kunne følge op med ”Fatwa mod Danmark”.

Der er sikkert en enkelt junior-dealer i en investerin­gsbank, der har haft våde drømme om at kunne sende Jysk på børsen. Men stifteren af Jysk-koncernen, Lars Larsen, har aldrig vaeret i tvivl om, at det var bedre at holde virksomhed­en på familiens haender. Og sådan bliver det. Familien efter Lars Larsen kommer til at sidde på 99 pct. af ejerskabet og dermed også 99 pct. af stemmerne i Lars Larsen Group. Den sidste procent ejes af

Lars Larsens Jysk Fond. Familie frem for alt.

Så er der endelig godt nyt fra den store handelskri­g mellem Kina og USA. En krig på straftold, der giver store skvulp i verdensøko­nomien. Kineserne kunne i ugens løb fortaelle, at man var taet på et gennembrud, og at det vil betyde en tilbagerul­ning af landenes straftold mod hinanden. Men først skal vi nok afvente et par tweets fra Donald Trump og rent faktisk opleve, at de to lande skriver under på en aftale. Men det går tilsynelad­ende i den rigtige retning. Hvis afmonterin­gen af toldsatser­ne virkelig kommer til at ske, vil det vaere godt nyt for alle. Det bliver spaendende at laese vurderinge­rne af, hvem der vandt. Nederlag er som bekendt faderløse, mens sejre har mange faedre.

Hvis der allerede er fire burgerbare­r i den samme gade, er det naeppe smart at starte som entreprenø­r i gaden og åbne burgerrest­aurant nummer fem. Med mindre man har et helt vildt burgerprod­ukt. Men i den politiske gade gaelder der åbenbart andre regler end i erhvervsli­vet. Udbryderne fra det borgerlige Liberal Alliance har startet et nyt borgerligt parti kaldet Fremad. Det er med Simon Emil Ammitzbøll-Bille og Christina Egelund i spidsen og held og lykke med det. Der manglede virkelig også et parti mellem Venstre, Konservati­ve, LA, Nye Borgerlige, Kristendem­okraterne, De Radikale, Retsforbun­det og Dansk Folkeparti.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark