Jyllands-Posten

220 hjemløse er blevet testet for tuberkulos­e

I uge 45 har sygeplejer­sker vaeret på gaden i Aarhus for at teste en raekke udsatte borgere for tuberkulos­e.

- ANNE-SOPHIA LUNDGAARD JENSEN Annesophia.Jensen@jp.dk

For andet år i traek har der i denne uge vaeret gadesygepl­ejersker ude i det aarhusians­ke bymiljø for at tilbyde hjemløse og andre udsatte en test for tuberkulos­e.

Ifølge Statens Serum Institut var der 290 danskere, der fik konstatere­t tuberkulos­e i 2018. Hvis sygdommen bliver opdaget, og man har vaeret i behandling i 14 dage, kan man ikke laengere smitte andre. Men i miljøer med mere udsatte borgere findes der ofte en højere forekomst af spredning af sygdommen, enten fordi folk her går ubehandled­e, eller fordi sygdommen bliver opdaget sent.

6

Derfor har Aarhus Kommune og Aarhus Universite­tshospital lavet et samarbejde om at tilbyde de udsatte borgere at blive testet for sygdommen, og i løbet af uge 45 har gadesygepl­ejersker, ansatte fra sundhedskl­inikker og frivillige fra Social Sundhed testet de borgere, der har ønsket det.

Sidste år foregik indsatsten i uge 48, og her blev der fundet tre tilfaelde af tuberkulos­e blandt de omkring 190 borgere der blev testet. I år er der blevet testet omkring 220 personer.

Testet på stedet

Leni Oldenborg, der er specialans­varlig sygeplejer­ske i tuberkulos­e på afdelingen for lungesygdo­mme på Aarhus Universite­tshospital, har i løbet af ugen vaeret den ansvarlige sygeplejer­ske for indsatsen, der består i, at sygeplejer­skerne bevaeger sig rundt i bymiljøet – eksempelvi­s på Klostertor­v eller i nåleparken – og opsøger de udsatte borgere.

Hun fortaeller, at det i år er lykkedes at teste endnu flere end sidste år, fordi sygeplejer­skerne har vaeret mere intenst til stede i gaderne.

»Der er flere der har sagt ja til at blive testet år. Det er nok primaert, fordi vi har vaeret mere opsøgende i år, og at det i år ikke har vaeret nødvendigt, at de skulle et bestemt sted hen, for at blive testet,« fortaeller Leni Oldenborg.

Hun forklarer videre, at det sidste år var nødvendigt, at de borgere, der skulle testes, skulle følge med hen til saerlige steder, hvor der var opsat en station, som kunne lave testen. I år var der valgt en anderledes metode, hvor sygeplejer­skerne kunne tage en prøve fra borgerne på stedet for herefter at tage den med tilbage til stationen.

Det er endnu for tidligt at sige noget om resultater­ne. Testen for tuberkulos­e tager nemlig omkring to måneder at udvikle, hvor de indsamlede bakterie skal have lov at gro. Først herefter, er det muligt at tyde, hvor mange af de testede der er smittet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark