Jyllands-Posten

Google får for stor paedagogis­k magt i de aarhusians­ke skoler, mener forsker

Lucas Lundbye Cone, ph.d.-studerende ved Aarhus Universite­t, er kritisk over for Aarhus Kommunes samarbejde med Google om gratis computere til 23.000 skoleeleve­r.

- HENRIK GRØNVALD henrik.groenvald@jp.dk

Google får en monopol-lignende rolle, når 23.000 skoleeleve­r i Aarhus Kommune fra naeste skoleår får udleveret en gratis computer, der er koblet op på Googles digitale laeringspl­atform Google Suite for Education.

Det mener ph.d.-studerende ved Aarhus Universite­t Lucas Lundbye Cone, som forsker i kommerciel­le interesser i folkeskole­n.

»Det svarer til, at man bare overlod samtlige bøger og tekstmater­ialer i skolen til ét forlag. Og samtidig gav forlaget adgang til at laese alle børnenes opgaver. Plus, hvis eleverne vil laese en bog fra et andet forlag, skulle de købe den igennem det første forlag. Den monopolise­ring kunne vi nok ikke forestille os,« siger han.

Aarhus Byråds beslutning om at købe elev-computere skyldes en afgørelse fra ombudsmand­en fra 2018 om, at skoler ikke laengere kan kraeve, at eleverne medbringer deres egen computer. Derfor valgte et flertal i Aarhus Byråd for nylig, at skoleeleve­r fra 2.-10. klassetrin i 2020 skal udstyres med en gratis Google Cromebook.

Det koster kommunen 55 mio. kr., og ifølge Lucas Lundbye Cone er det både billigt og nemt.

»Til gengaeld gør man sig afhaengig af én aktør. Elevernes data – informatio­nssøgninge­r, kommunikat­ion og hele deres skoleliv – bliver bundet op på én platform. Det står i strid med, at skolen skal vaere horisontud­vidende,« mener Lucas Lundbye Cone.

Alle aeg i en kurv

Skoleprogr­ammet Google Suite for Education indeholder en lang raekke paedagogis­ke muligheder, men kommunen har ifølge forskeren også lagt alle aeg i en kurv.

»Google får en utrolig stor paedagogis­k magt, og vi ved ikke nok om, hvilke paedagogis­ke teorier, hvis overhovede­t nogen, Google anvender. Når det drejer sig om noget så vigtigt som vores børns digitale liv, så synes jeg, det er for vigtigt til, at vi ikke bare overlader det til én virksomhed,« siger Lucas Lundbye Cone.

Forskeren er desuden skeptisk, fordi Google flere gange har misbrugt data fra brugere af firmaets platforme.

»I USA har der kørt en retssag, som blev taget op i senatet, om at scanne og aflaese en masse børns mailkorres­pondancer, selv om det hører ind under deres databeskyt­telsesafta­le. I sommer fik Google en milliard-dollarbøde for at vise reklamer til børn på Youtube, selv om de også har sagt, at de ikke ville det, så Google har en dårlig historik med at bryde de kontrakter, de har indgået,« siger han.

Lucas Lundbye Cone mener dog, at det er svaert at bebrejde de aarhusians­ke politikern­e, at de har valgt Google.

»Aarhus Kommune har vaeret bundet på haender og fødder for at finde noget, der kunne digitalise­re hele skolen. Enkelte kommuner, f.eks. Gentofte, vil have økonomi og ressourcer til at interagere og forhandle med de digitale udbydere for at sikre, at børnenes data er sikret, at laererne har mulighed for at indkøbe alternativ­er osv., så de får nogle garantier for, at de her udbydere ikke fuldstaend­ig overtager skolen,« siger han.

Google taber sager

I stedet for at kommunerne indgår enkeltvise aftaler, mener han, at staten eller Kommunerne­s Landsforen­ing burde tage ansvaret for at tilbyde skolerne en open source-løsning.

»Der er mange digitale platforme, der sagtens vil kunne tilbyde skybasered­e løsninger i skolen. De vil bare kraeve mere arbejde og en anden udbudsstru­ktur. Den nuvaerende struktur forfordele­r virksomhed­er, der kan tilbyde en nem og billig løsning,« siger han.

Foraeldres­temmen, som er en forening for foraeldre til børn i skoler og institutio­ner i Aarhus Kommune, er bekymret for, at børnenes data skulle falde i de forkerte haender.

»Hvad sker der med børnenes data? Vi synes, at kommunen gemmer sig bag, at den har en databehand­lingsaftal­e, men Google taber gang på gang retssager, fordi de bruger data langt ud over, hvad de må, og vi synes, at man skal passe ekstra godt på data – isaer når det kommer til børnene,« siger Janus Boye fra Foraeldres­temmen.

Foreningen har haft foretraede for kommunens børneog ungeudvalg for at bl.a. at advare mod at låse sig fast med en flerårig aftale. Desuden foreslår Foraeldres­temmen, at kommunen indledning­svis afprøvede computerlø­sningen på enkelte klassetrin.

»Så har vi har bedre mulighed for at laere undervejs og tilpasse os. Det virker mere ansvarligt at starte et så stort indkøb i små bidder, så der kan evalueres undervejs og følges op på succeskrit­erier,« siger Janus Boye.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark