Jyllands-Posten

Vores faelles hukommelse: Dataloven er til besvaer for lokalarkiv­er

Lørdag fejrer arkiverne rundt omkring i landet den årlige begivenhed Arkivernes dag. Men det seneste år har lokalarkiv­erne vaeret generet af persondata­forordning­en.

- EMMA J. KJAER Emma.J.Kjaer@jp.dk

»Der kommer mere og mere ind på vores hjemmeside. Vi startede med skolebille­der. Nu er vi i gang med byerne – hvilke huse der har ligget hvor gennem tiden, og hvem der har ejet dem,« siger Jørgen Rasmussen, som er arkivleder på Rosenholm Egnsarkiv.

Vaeggene i den gamle arrestbygn­ing i Hornslet, hvor arkivet hører til, er naermest tapetseret med indrammede billeder. Billeder af sportshold fra starten af 1900-tallet og frem – fra tiden hvor fodboldtra­eneren stod iført tredelt jakkesaet og butterfly, når han råbte af spillerne fra sidelinjen.

I mapperne, som fylder hylderne langs arrestens gamle cellevaegg­e, gemmer der sig omkring 1.000 klassebill­eder. De er populaere blandt arkivets gaester, men klassebill­ederne har også udgjort lidt af et problem for arkivet i løbet af det seneste år.

»Efter den nye datalov er det jo blevet svaerere. For der er nogle ting, man ikke bare lige må vise. Hvis der nu sidder en enkelt pige og ser trist ud på klassebill­edet og ikke vil have det ud i offentligh­eden, så skal vi slette hele billedet,« fortaeller Jørgen Rasmussen.

Vores faelles hukommelse

Det kan blive et problem for lokalarkiv­erne samlet set, hvis primaere formål og funktion er at bidrage til dokumentat­ionen af den mere private del af danmarkshi­storien.

»Lokalarkiv­erne er vores faelles hukommelse. Det er også en af grundene til, at man bliver nødt til at finde en løsning på det her. For hvis der ikke er nogen, som samler de her informatio­ner ind, så står vi kun med den offentlige del af historien om 50 år. Og det er en kedelig og skaevvrede­t del,« siger Jørgen Thomsen, som er formand for Sammenslut­ningen af Lokalarkiv­er.

På Rosenholm Egnsarkiv har GDPR (Persondata­forordning­en) blandt andet ført til, at Syddjurs Kommune har overtaget en del af arkivets dokumenter.

»Vi har haft en masse kommunale dokumenter på arkivet. Dem må vi ikke opbevare mere – de skal ud på kommunens egne arkiver. Det er blandt andet skoleproto­koller og andre offentlige bilag og sådan nogle ting,« fortaeller Jørgen Rasmussen.

I foråret ankom et par kommunalt ansatte til arkivet, som tog de pågaeldend­e dokumenter med sig igen, da de gik. Dem er kommunen nu selv i gang med at gennemgå – en proces, der ifølge Jørgen Rasmussen godt kan ende med at tage flere år.

Lidt mening i galskaben

Men selv om han synes, det er aergerligt, at egnsarkive­t ikke laengere må opbevare dokumenter­ne, kan han godt se meningen i netop den del af dataloven.

»I skoleproto­kollerne kunne man jo bl.a. gå ind og se, hvilke karakterer folk havde fået, og hvor meget de havde vaeret syge. Så det er måske meget godt, at sådan noget ikke ligger hos os,« siger han.

Det største bump på vejen er billederne.

Persondata­forordning­en, som trådte i kraft den 25. maj 2018, giver lokalarkiv­erne flere forbehold, de skal arbejde ud fra, når de modtager f.eks. billeder.

JP Aarhus har forsøgt at kontakte Datatilsyn­et, som er ansvarlig for kontrollen af overholdel­se af persondata­forordning­en, men det har ikke på nuvaerende tidspunkt vaeret muligt at få svar.

Klausuleri­ng og fremtiden

På lokalarkiv­erne i Danmark har man altid haft en politik om, at følsomme dokumenter og billeder skal klausulere­s i 50-75 år. Fordi den gennemsnit­lige levetid bliver laengere og laengere, vil det ifølge Jørgen Thomsen snart vaere nødvendigt for lokalarkiv­erne at klausulere i 75100 år i stedet.

Fordi klausuleri­nger i forvejen er et ansvar, lokalarkiv­erne har påtaget sig, har han også svaert ved at forstå, at der er dokumenter, arkiverne ikke laengere må opbevare af samme hensyn.

»Det er let at sidde i et juridisk elfenbenst­årn og forestille sig, at man ikke kan overlade sådan en opgave til enkelte arkiver,« siger formanden for Sammenslut­ning af Lokalarkiv­er.

 ??  ?? Jørgen Rasmussen er frivillig arkivleder på Rosenholm Egnsarkiv.
Der er i øjeblikket 10 frivillige på arkivet, som arbejder med at scanne både gamle og nye billeder ind, så de kan blive lagt op på arkiv.dk.
Jørgen Rasmussen er frivillig arkivleder på Rosenholm Egnsarkiv. Der er i øjeblikket 10 frivillige på arkivet, som arbejder med at scanne både gamle og nye billeder ind, så de kan blive lagt op på arkiv.dk.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark