Jyllands-Posten

I aften er deres mål at skrive et nyt kapitel i dansens historie

Når Ashli Williamson og Bjørn Bitsch lørdag aften traeder op til dans i Portugal, er det sidste gang, de repraesent­erer Danmark til et verdensmes­terskab. Det har de gjort bedre end noget andet dansepar.

- TINA BRYLD tina.bryld@jp.dk

Det er dansens ABC, der lørdag laeses op af i Portugal.

A står for Ashli, B for Bjørn og C for champions.

Mestre er de allerede, den 34-årige Ashli Williamson og den 35-årige Bjørn Bitsch – de er Aarhus’, Danmarks og verdens mest vindende dansepar i World DanceSport Federation­s (WDSF) mesterskab­sturnering­er.

Lørdag aften kan de føje et nyt kapitel til deres succesrige historie. De stiller op til verdensmes­terskabern­e i 10dans i Portugal for at forsvare deres titel som verdensmes­tre i discipline­n, som beskrives som dansesport­ens svar på en ironman.

På én aften skal de danse fem latindanse og fem standardda­nse til perfektion. Vinder de, er det deres 10. VM-guldmedalj­e. At det er målet, kan man se på Ashli Williamson­s kjole: Den er hvid til finalen.

»Vi er regerende verdensmes­tre, og vi vil genvinde vores titel, så vi bruger hvid for at vise totalt overskud og overlegenh­ed. Sidste år var vi til VM i standardda­ns og var udfordrere. Da dansede jeg i rødt. Vi vandt,« siger hun.

Uanset om parret gentager triumfen lørdag, er det deres sidste profession­elle turnering. De vil stoppe på toppen, stoppe, mens de stadig er i fuld vigør.

Et kongeeksem­pel

Parret, der har Just Dance Studios i Højbjerg, tog overskrift­er allerede for en uge siden, da de vandt den første guldmedalj­e i profession­el showdance til Danmark nogensinde.

»Vi er stolte af dem og deres sportslige praestatio­ner. De er et kongeeksem­pel på den historik, hvor vi år efter år henter medaljer hjem. De er seneste skud på stammen, de to ildsjaele, og det gør noget for dansen, at vi har dem,« lyder det fra Mette

Elkjaer, der er sportschef i Danmarks Sportsdans­erforbund.

Hun mener, at Bitsch og

Williamson kan inspirere børn og unge til at gå i deres fodspor.

»De traeder ind på en ny arena og skal fremover vaere med til at udvikle kommende stjerner i samarbejde med andre traenere,« siger hun.

Allerede inden Bjørn Bitsch og Ashli Williamson går på gulvet, har de fået et 10-tal af Marianne Eihilt, der selv har vaeret profession­el danser, er medindehav­er af danseskole­n Let’s Dance i Aarhus og i denne tid er en af dommerne i ”Vild med dans” på TV 2.

Deres praestatio­ner saetter fokus på dansesport­en, siger hun:

»Jeg har kendt Bjørn og Ashli i mange år, og jeg er imponeret over deres praestatio­ner og kan ikke lade vaere med at blive betaget af, hvor dygtige de er.«

den presser sig selv ud til graensen og hele tiden reflektere­r over, om vi gjorde det maksimale.«

Skal saette standarden

Altid har de hørt på, at det er umuligt at vaere intens og koncentrer­et hele tiden, når man er på gulvet.

»Hvorfor skulle det vaere umuligt? At der ikke er andre, der har gjort det før, betyder ikke, at det er umuligt. Det er et spørgsmål om vane – hvor hurtig er jeg til at komme på sporet igen? Det er det, vi skal som verdenskla­sseatleter, vi skal saette standarden,« siger Ashli Williamson.

Det tager tid, men det gør ikke noget, for de måler sig selv på resultatet, ikke tiden. Så de stresser ikke, sørger bare for, at alt er klart, til de skal på gulvet. Op til konkurrenc­en i sidste uge i Dresden betød det, at de ikke fik sovet, fordi der var vrøvl med kjolen.

»For at kunne gøre det, som vi gør, skal selvdiscip­linen vaere helt i top. Hvis du virkelig vil det her, skal du vaere i kontrol. Jeg er vildt glad for slik, men hvis jeg giver efter for trangen til at spise det, når vi er ved at traene op til en stor konkurrenc­e, har jeg ikke selv kontrollen. Så jeg kommer ikke til at give efter. Hvis man vil have den højeste selvdiscip­lin, er der tre ting, man skal kunne styre: Søvn, mad og sex,« siger Bjørn Bitsch, inden hans hustru tager over:

»Hvis man kan styre basisinsti­nkterne, kan man styre alt andet i sit liv. Det har vi valgt at gøre.«

De er så meget i kontrol, at de har vedtaget ikke at vaere sure, ikke skaendes, ikke udstråle negativite­t de sidste to uger op til en konkurrenc­e. Der koncentrer­er de sig i god stemning om at traene og slappe af med en middag, en tur i biografen eller en eftermidda­g i spa. Hele tiden noget, der hjaelper dem til at vinde VM.

»Vi slapper af, fordi vi ved, at det gør os klar til traeningen dagen efter, ikke bare fordi vi er dovne. Der er noget mentalt godt i at vide, at man har gjort alt, alt, hvad man kunne, for at vinde.«

Det perfekte match

Ashli Williamson kom

til

 ??  ?? Den 35-årige Bjørn Bitsch og den 34-årige Ashli Williamson har danset sammen, siden hun som 15-årig kom til Danmark fra
Perth i Australien for at danse med den 17-årige Bjørn Bitsch. Det var deres traenere, der fandt ud af, at de var et match, der skulle afprøves.
Arkivfoto: Casper Dalhoff
Den 35-årige Bjørn Bitsch og den 34-årige Ashli Williamson har danset sammen, siden hun som 15-årig kom til Danmark fra Perth i Australien for at danse med den 17-årige Bjørn Bitsch. Det var deres traenere, der fandt ud af, at de var et match, der skulle afprøves. Arkivfoto: Casper Dalhoff
 ??  ?? Ashli Williamson og Bjørn Bitsch har deres eget danse studie i deres hjem ved Karup. Her kan de traene, ligeså meget de vil – i lange perioder op mod ni timer om dagen – og her er deres mange pokaler linet op. I hånden har Bjørn Bitsch den, de vandt ved VM i showdance i Tyskland for en uge siden.
Foto: Joachim Ladefoged
Ashli Williamson og Bjørn Bitsch har deres eget danse studie i deres hjem ved Karup. Her kan de traene, ligeså meget de vil – i lange perioder op mod ni timer om dagen – og her er deres mange pokaler linet op. I hånden har Bjørn Bitsch den, de vandt ved VM i showdance i Tyskland for en uge siden. Foto: Joachim Ladefoged

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark