Jyllands-Posten

EU-betalt rapport om islamofobi aendrer sin kritik af Danmark

En tyrkisk taenketank, der i ny rapport beskriver Danmark i negative termer, vil lytte til kritik. Det oplyser en EU-talsmand.

- KAARE KRONBERG JENSEN MADS BONDE BROBERG kaare.k.jensen@jp.dk mads.bonde@jp.dk

En EU-finansiere­t og omdiskuter­et rapport er nu blevet aendret, så en saerlig passage om, at Danmark skulle vaere et diskrimine­rende »etnokrati«, er blødt op.

Rapporten ”Islamophob­ia in Europe 2018” udkom for nylig og er udgivet af den tyrkiske taenketank Seta, der har forbindels­er til Tyrkiets praesident, Recep Tayyip Erdogan, som den i artikler og analyser omtaler i positive og rosende vendinger.

Jyllands-Posten fortalte onsdag om rapporten, og flere politikere reagerede skarpt på både dens indhold og på det forhold, at EU havde betalt for en rapport udgivet af en pro-Erdoganins­titution. Religionss­ociolog Brian Arly Jacobsen fra Københavns Universite­t kritisered­e desuden den videnskabe­lige metode.

Islamofobi-rapporten er på over 800 sider og består af et indledende hovedkapit­el på 50 sider, som bl.a. optegner tendenser og gennemgår nogle af problemern­e i de enkelte lande. Derefter følger kapitler om hvert enkelt land. Det danske kapitel er skrevet af Sibel Özcan og Zeynep Bangert.

I hovedkapit­let stod oprindelig­t, at det i Danmark er udbredt at lave »en konstant opdeling« mellem hvide, kristne danskere og fremmede, muslimske migranter, og at dette havde banet vejen for »en stribe diskrimine­rende love«. Disse love havde ifølge Silbel Özcan og Zeynep Bangert »flyttet Danmark fra et demokrati til et ”etnokrati”«, stod der, hvorefter det forklarede­s, at alle borgere er lige i et demokrati, mens magten i et etnokrati er placeret i haenderne på én bestemt gruppe. Derpå naevntes nogle af de »xenofobisk­e og islamofobi­ske love«, bl.a. ghettolove og håndtryksl­ov.

Det meste står der fortsat, også opdelingen mellem forskellig­e religiøse/racemaessi­ge grupper og oplistning­en af »xenofobisk­e og islamofobi­ske love«, men ”etnokratie­t” er aendret til en henvisning til et tidsskrift frem for en egentlig konklusion.

»Ifølge den seneste udgave af tidsskrift­et SOS Racisme vedrører denne opdeling snarere et ”etnokrati” end et demokrati …« står der nu.

Bladet SOS Racisme udgives af en forening af samme navn, som bekaemper fremmedhad via oplysning og ikkevoldel­ige midler. Den konkrete artikel handler i øvrigt om en omtale af bogen ”Bare fordi at” af Knud Lindholm Lau »laest fra en sprogpsyko­logisk og politisk engageret vinkel«.

Vil lytte til kritik

EU har betalt knap 1 mio. kr. for rapporten, der af danske politikere er blevet kaldt »vanvittig«, »tåbelig« og bestilling­sarbejde fra praesident Recep Tayyip Erdogan. Udenrigsmi­nister Jeppe Kofod har udtalt, at Danmark ikke skulle finde sig i det.

Pengene kommer fra de såkaldte førtiltrae­delsesmidl­er, som Tyrkiet får som en del af ansøgnings­processen om at blive medlem af EU. Mere praecist er de fra et program, som skal styrke dialogen mellem de tyrkiske og europaeisk­e samfund.

Jyllands-Posten har spurgt EU-Kommission­en, om rapporten er med til at styrke dialogen, og om kommission­en forestille­r sig, at EU i fremtiden skal finansiere en ny udgave af rapporten.

En EU-talsmand fortaeller i et skriftligt svar, at rapporten ikke repraesent­erer EUKommissi­onens synspunkte­r, og at man fra kommission­ens side noterer sig, at Seta har »tilbudt at lytte til kritik og foretage justeringe­r om nødvendigt«. Talsmanden tilføjer: »Antimuslim­sk had er uforenelig­t med de vaerdier og principper, som EU er grundlagt på.«

Jyllands-Posten har forsøgt at få en kommentar fra forfattern­e til det danske kapitel om aendringen. De er ikke vendt tilbage.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark