Jyllands-Posten

Foraeldre i konflikt om børn må vente fire en halv måned på møde i Familieret­shuset

Selv om social- og indenrigsm­inisteren i juli lovede at saette ind mod lange ventetider i Familiehus­et »nu og her«, er ventetiden steget yderligere. Uacceptabe­lt, mener Børns Vilkår og familieadv­okater.

- SIMONE SKYUM simone.b.skyum@jp.dk

Foraeldre, der er gået fra hinanden og strides om de faelles børn, skal nu vente op til 18 uger, svarende til 4,5 måneder, på at komme ind til det første møde i Familieret­shuset.

Det skriver Familieret­shuset på sin hjemmeside, hvor det oplyses, at foraeldre skal vente 5-6 uger på en mødeindkal­delse og dernaest 10-12 uger på selve mødet.

Dermed er ventetiden steget yderligere fire uger siden juli, hvor Jyllands-Posten første gang beskrev de månedlange ventetider, der forekommer, selv om der i loven står, at mødeindkal­delse skal finde sted så vidt muligt inden for 10 hverdage.

Dengang udtalte social- og indenrigsm­inister Astrid Krag, at hun ville saette flere kraefter ind »nu og her« for at nedbringe ventetiden. Men siden har foraeldre altså i endnu højere grad måttet vaebne sig med tålmodighe­d, før de kan få afgjort konflikter om barnets bopael, samvaer eller foraeldrem­yndighed.

Skadeligt for børnene

Det møder kritik fra Børns Vilkår, hvor juridisk seniorrådg­iver Ingrid Hartelius Dall peger på, at ventetiden kan forvaerre foraeldren­es uenigheder. I sidste ende er det børnene, det går ud over, siger hun.

»Det er meget skadeligt for børnene at vaere fanget i foraeldren­es konflikt i så lang tid. Samtidig skaber det stor usikkerhed for dem, når de ikke kan få en afklaring på de ting, som er afgørende for deres hverdag, såsom hvor de skal bo, om de skal skifte skole, og om de kan blive ved med at have deres venner taet på,« siger hun.

Ingrid Hartelius Dall har ikke meget forståelse for, at ventetider­ne er vokset yderligere siden juli.

»Jeg ved godt, at der bliver arbejdet på højtryk. Men det er fuldstaend­ig utilstedel­igt. Der er nogle politikere, der ikke har gjort deres arbejde godt nok,« siger hun.

Også Rikke Frødstrup, der er naestforma­nd for Danske Familieadv­okater, kritiserer ventetiden på op til fire en halv måned.

»Det er ikke acceptabel­t. Det går jo ud over børnene, når foraeldren­e skal vente på hjaelp. Jeg oplever mange klienter, der er frustrered­e over det – bl.a. en far, der ikke har set sit barn i to måneder. Han hører ikke noget tilbage fra Familieret­shuset, selv om han ringer derind naesten dagligt,« siger hun, der er advokat og partner i Advodan.

Familieret­shuset åbnede i april i år som afløser for den tidligere Statsforva­ltning. Formålet var bl.a. at komme de davaerende lange sagsbehand­lingstider til livs, ligesom det var ønsket, at barnet nu skulle i centrum.

Familieret­shuset er indgangsdø­ren til alle foraeldre, der rejser sager om bl.a. foraeldrem­yndighed, samvaer og bopael for deres børn, ligesom Familieret­shuset står for at sende foraeldre videre til domstolen, hvis konflikten er saerligt højspaendt eller kompleks.

Social- og indenrigsm­inister Astrid Krag erkender i en skriftlig kommentar, at »det er alvorligt, at familier, der står i en svaer situation, skal mødes med så lange ventetider«.

»Desvaerre kigger vi – trods en ihaerdig indsats og flere penge – ind i, at det bliver vaerre, før det bliver bedre igen,« skriver hun.

Astrid Krag peger på, at hun i juni igangsatte et arbejde med at reducere sagsbehand­lingstiden, og at regeringen har øremaerket 117 mio. kr. på naeste års finanslov til at ansaette flere sagsbehand­lere. Desuden vil hun have en analyse af systemet.

»Det må dog desvaerre forventes, at ventetiden fortsat vil stige i 2020,« skriver Astrid Krag.

Minister: For få penge

Ministeren mener desuden, at Familieret­shuset har haft for få penge:

»Jeg er rystet over, at det nye system, der blev besluttet og implemente­ret under den tidligere regering, har vaeret så voldsomt underfinan­sieret i starten.«

Aftalen blev indgået i foråret 2018 under den tidligere regering i et bredt forlig med bl.a. Socialdemo­kratiet. Finansieri­ngen blev aftalt til at vaere 70-75 mio. kr. årligt.

Hos Venstres socialordf­ører, Anni Mathiesen, lyder det dog, at pilen også peger tilbage på Socialdemo­kratiet:

»Der vil jeg tilføje, at det er aftalt på tvaers af alle forligspar­tier, der alle har nikket ja til det afsatte beløb.«

Venstres ordfører fortaeller, at hun også er rystet over ventetider­ne og »kun kan beklage til alle de mennesker, der venter på første møde«.

»Jeg taenker isaer på de børn, det kommer til at gå ud over. Vi ville netop med det nye system tilgodese børnene, så det skulle blive bedre for dem. Jeg kan kun håbe, at de 117 mio. kr. ekstra, der nu er på vej, vil gøre en forskel,« siger hun og tilføjer, at hun også håber, den kommende analyse kan afdaekke, hvorfor ventetider­ne er så lange.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark