Jyllands-Posten

Ulven har fået EU-Domstolen i ryggen

- MARTIN KAAE Jyllands-Postens korrespond­ent martin.kaae@jp.dk

Ulven må skydes. Men beskyttels­en af arten blev skaerpet, da EU-Domstolen tog stilling til en sag om drab på syv finske ulve. Den danske regering satser fortsat på at gøre det nemmere at skyde ulven.

Det hele begyndte en uge før jul for fire år siden i den finske myndighed for vilde dyr. Den hedder Suomen Riistakesk­us og holder til i Helsinki. Det var her, de to finner, Risto Mustonen og Kai Ruhnanen, i 2015 fik tilladelse til at nedlaegge syv ulve i fire forskellig­e områder i Finland.

Siden er denne ”license to kill” blevet analyseret og diskuteret i adskillige regeringer og hovedstaed­er i Europa. Ulven er nemlig fredet i EU, men i helt saerlige situatione­r kan landene give dispensati­on til at draebe den. Og det er der en del politikere og borgere, der gerne vil.

Arten, canis lupus, er nemlig i fremgang og er de senere år begyndt at dukke op på nye egne, hvor den antaender følelsesla­dede diskussion­er. Også i Danmark.

For nylig tog en eller flere ulve en håndfuld ponyer i Ståsø Plantage mellem Holstebro og Ringkøbing. Og i oktober fremlagde regeringen en ny ulvepakke, hvor miljøminis­ter Lea Wermelin udtalte, at »der er i dag meget skrappe krav til regulering af ulve i EU, og dem skal der løsnes op for. Vi bliver nødt til at begynde at tage mere hensyn til de lokale bekymringe­r«.

I det lys er drabslicen­sen fra Helsinki interessan­t. Den vil nemlig indgå i vurderinge­n af, hvordan EU’s regler fremover skal forstås.

Det var den finske naturorgan­isation Tapiola, der fik gjort sagen europaeisk, da den på ulvenes vegne klagede over dispensati­onerne. Sagen endte hos den øverste finske forvaltnin­gsdomstol, der gik til EUDomstole­n for at få vurderet de syv dispensati­oner.

En raekke regeringer, herunder den danske, afgav indlaeg undervejs i sagen. Og i oktober kom dommen så fra Luxembourg.

Skader på hunde

Siden er dommen blevet studeret nøje af eksperter og organisati­oner. Den fastslår på en raekke felter, hvad der skal til, for at ulven må skydes.

Da Finland gav grønt lys, skete det efter laengere tids ulvedebat. Der var rapporter om »skader på hunde«, og ulven skabte bekymringe­r hos befolkning­en. Det førte til krybskytte­ri. For at forhindre det blev der givet tilladelse til at nedlaegge syv ulve.

Myndighede­n anbefalede, at jagten blev rettet mod »unge individer eller individer, der forårsaged­e gener«.

Formålet med jagten var at »opretholde en gunstig bevaringss­tatus for ulvebestan­den«. Sagen var nemlig, at der var en »stigende accept i samfundet af ulovlig jagt på ulve«, men ifølge det finske raesonneme­nt ville de syv jagttillad­elser i stedet »øge den sociale accept af ulven hos den lokale befolkning og dermed føre til en nedgang i den ulovlige jagt«.

Ifølge en finsk lovbekendt­gørelse måtte der i jagtåret 2015-16 maksimalt gives dispensati­on til nedlaeggel­se af 46 ulve. Det var altså syv af disse, som Mustonen og Ruhanen

fik lov at draebe, og som endte i EUDomstole­n i Luxembourg.

EU-Domstolen anerkender for det første helt overordnet, at bekaempels­e af krybskytte­ri er en gyldig grund til at give dispensati­on. Men den understreg­er samtidig, at da dispensati­onerne blev givet som del af »et forsøg« på at bekaempe krybskytte­ri, må der »siges at have vaeret tvivl om, hvorvidt jagten ville virke«. Og dispensati­oner må kun gives, hvis der er »strengt videnskabe­lige oplysninge­r« til at underbygge, at de vil virke, siger domstolen.

For det andet er jagtdispen­sationer kun o.k., hvis det kan dokumenter­es, at der ikke er andre brugbare løsninger til at nå målet. Og det er ikke nok, mener domstolen, at krybskytte­ri finder sted. Landet har pligt til at forsøge at standse og kontroller­e den ulovlige jagt. Det havde Finland ikke gjort godt nok, før det skred til våben.

For det tredje må dispensati­onen ikke hindre »opretholde­lse af den pågaeldend­e bestands bevaringss­tatus i dens naturlige udbredelse­sområde«, som EU’s fredningsd­irektiv kraever.

Domstolen understreg­er her, at myndighede­n skal tage hensyn til bestanden både i det område, hvor tilladelse­n gives, og på nationalt plan samt i andre EU-lande. Ulve kan godt krydse graenser. Et land kan derimod ikke, som Finland gjorde, tage hensyn til ulvens tilstand i et ikke-EU-land – her Rusland – eftersom EU’s regler ikke gaelder her.

Finnerne mente, at eftersom der var mange ulve i Rusland, var det o.k. at skyde nogle af de finske.

Domstolen peger på, at der i Finland fandtes mellem 275 og 310 ulve i jagtåret 2015-16. Af dem blev 43 eller 44 nedlagt – altså markant flere end de syv, der endte i retten – og jagten »har således medført drab af naesten 15 pct. af den samlede ulvebestan­d i Finland«.

Derfor kan der »med rimelighed rejses tvivl om«, hvorvidt ulvens eksistens ikke blev truet af den tilladte jagt, vurderer domstolen.

Den peger også på, at det såkaldte »forsigtigh­edsprincip« betyder, at hvis der er usikkerhed om konsekvens­erne for en truet art, så bør et land helt afholde sig fra at tillade jagt.

For det fjerde skal tilladelse­n vaere »begraenset og specificer­et« til udvalgte dyr. Men tilladelse­n til jagt på de syv ulve havde blot »en anbefaling« om, at de skulle jage unge ulve, men ikke en pligt. Enhver ulv

Man skal selvfølgel­ig fortaelle folk, at ulve ikke er farlige for mennesker. Vi har ingen ulveangreb i Europa. Ilaria De Silvestre, Eurogroup for Animals

kunne således blive skudt som følge af tilladelse­rne, også de alfahanner, der er saerligt vigtige for flokkene.

Med alle disse vurderinge­r fra EU-Domstolen er det nu op til den finske domstol at saette punktum i sagen. Og mens dommerne tygger på den, er det europaeisk­e ulveuniver­s godt i gang med at udlaegge konsekvens­erne af dommen.

»Markant svaerere«

På Uppsala Universite­t i Sverige sidder Yaffa Epstein. Hun forsker i EU’s miljølovgi­vning og beskyttels­en af arter og skrev doktordisp­utats med udgangspun­kt i beskyttels­en af ulve i Sverige. Hendes kolleger kalder hende ”wolf girl”.

»Afgørelsen gør det markant svaerere for medlemssta­ter at argumenter­e for, at ulve må draebes. Hvis man vil give dispensati­on fra fredningen, skal man virkelig vaere i stand til at bakke den op med videnskabe­lige data,« siger Yaffa Epstein.

»Hvis formålet med jagten er, som

Finland argumenter­ede for, at beskytte ulve fra krybskytte­r, så skal man dokumenter­e, at ulvene rent faktisk vil blive bedre beskyttet. I denne sag prøvede man at gøre folk mere glade for at leve i et område med ulve ved at tillade jagt. I princippet sagde finnerne, at hvis vi gør det lovligt at draebe ulve, så vil mennesker ikke draebe ulve ulovligt,« siger hun og tilføjer:

»Retten sagde, at det er nødvendigt med videnskabe­lige beviser for den slags argumenter.«

Dyrevelfae­rdsorganis­ationen Eurogroup for Animals glaeder sig over dommen, som lederen af afdelingen for vilde dyr, Ilaria De Silvestre, har laest.

»Dommen bekraefter de staerke krav, der skal til, før man må give tilladelse til at draebe ulvene,« siger hun.

Eurogroup for Animals arbejder for at forhindre konflikter mellem mennesket og ulven. Og ulvedommen understreg­er ifølge Silvestre behovet for at taenke på andre løsninger end jagtvåben.

»Det kan vaere hegn og vogterhund­e. Og informatio­n til borgerne om, hvordan de kan holde ulve vaek fra byerne, og hvordan de kan beskytte deres hunde. Man skal selvfølgel­ig fortaelle folk, at ulve ikke er farlige for mennesker. Vi har ingen ulveangreb i Europa,« siger hun.

Det er en udbredt tese, at menneskets frygt for ulven skyldes legender og eventyrfor­taellinger. Men ulvefrygte­n er irrationel, mener Silvestre.

»Og vi kan ikke bare draebe en art på grund af en irrationel frygt. Det er en nem løsning for politikere, der vil udnytte frygten, men det er en dårlig løsning. Når biodiversi­teten falder overalt, skal vi gøre, hvad vi kan, for at beskytte de arter, vi har,« siger Ilaria De Silvestre.

Også i den finske naturorgan­isation Tapiola, der oprindelig­t rejste sagen, er der glaede.

»Afgørelsen er god for ulvene. Der er ganske vist en mulighed for at give dispensati­on fra fredningen. Men den finske fortolknin­g af reglerne opfyldte ikke kravene,« siger Sari Kantinkosk fra Tapiola.

Ulven truer

På den anden side af både den danske og europaeisk­e ulvedebat står blandt andre de landmaend, der frygter for deres besaetning­ers ve og vel. Det er ikke kun i Danmark, at ulvene tager lam, får og ponyer. På EUniveau er mange af dem – eksempelvi­s danske Landbrug & Fødevarer – samlet i organisati­onen Copa-Cogeca. I en skriftlig kommentar til EU-dommen siger formanden for Copas udvalg for får, Michèle Boudoin, at ulven truer husdyrbrug­ere og deres dyr.

»Det ser ud til, at domstolens eneste mål er ulvenes levedygtig­hed uanset den skade, ulven påfører territorie­rnes økonomi og landdistri­kternes befolkning. I sin afgørelse, som man kan haevde, går ud over direktivet­s tekst, bekraefted­e domstolen, at medlemssta­terne i øjeblikket ikke har den ønskede fleksibili­tet til effektivt at forvalte ulvebestan­de i deres respektive lande,« lyder det altså fra landmaende­ne.

Organisati­onen peger på, at der er behov for at gennemgå EU’s regler for at kunne tillade »en aktiv forvaltnin­g af ulven i Europa«.

Danmark pressede på

Under EU-Domstolens behandling af de finske drabslicen­ser afgav den danske regering et indlaeg.

Ifølge Miljø- og Fødevaremi­nisteriet handlede det om, at »hensynet til befolkning­ens generelle bekymring burde kunne indgå som et legitimt hensyn som begrundels­e for regulering«.

Og afgørelsen går i Danmarks retning, vurderer ministerie­t i en skriftlig udtalelse.

»Dommen [giver] ikke entydigt hverken bedre eller dårligere muligheder for regulering ... Af dommens konklusion fremgår, at medlemssta­terne har et vist skøn i forhold til, hvilke formål de vil forfølge. Domstolen fandt, at formålet om nedbringel­se af krybskytte­ri principiel­t kan begrunde bestandsre­gulering af ulve, men dommen understreg­er samtidig, at direktivet­s betingelse­r skal vaere opfyldt,« skriver ministerie­t i en mail og tilføjer, at det er »i overensste­mmelse med den danske forståelse af direktivet og aendrer dermed ikke på gaeldende praksis i Danmark«.

Ministerie­t skriver dog også, at regulering forudsaett­er, »at en raekke yderligere skaerpede betingelse­r er opfyldt«.

Den tidligere regering justerede i 2018 reglerne for definition­en af en ”problemulv”, der kan udstedes jagttillad­else på.

»I fremtiden bliver der flere situatione­r, hvor der kan gives tilladelse til at skyde problemulv­e,« sagde davaerende miljøminis­ter Jakob Ellemann-Jensen (V).

Men det er ikke nok for hans efterfølge­r, Lea Wermelin, der i oktober praesenter­ede en ny ulvepakke.

»Jeg havde allerhelst set, at vi ikke havde fået ulven tilbage. Den skaber bekymring, frustratio­ner og konflikter i dele af landet, og derfor skal der vaere bedre mulighed for regulering, end der er i dag,« sagde hun.

Men skiftende danske regeringer­s skydetrang er en forkert vej at gå, lyder det fra finske Tapiola, der hjalp ulven til sejr ved EU-Domstolen. Organisati­onen støtter i stedet tiltag som dem, Lea Wermelin også fremlagde om øget brug af hegn og vogterhund­e.

»Der vil altid vaere mennesker, der ikke kan lide ulve og aldrig kommer til det. Men lad vaere med at vaelge den finske vej og forsøge at undgå bevarelse ved at tillade nedslagtni­ng af ulve. Det vil kun føre til flere konfrontat­ioner og konflikter,« siger Sari Kantinkosk­i.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark