Jyllands-Posten

USA beskylder Iran for at gå målrettet efter at blive en ny atommagt

Iran optrapper striden med USA om den omstridte atomaftale. Et underjordi­sk atomanlaeg beriger nu igen uran, som vil kunne bruges til atomvåben. Praesident Trump raser.

- JØRN MIKKELSEN Sikkerheds­politisk korrespond­ent joern.mikkelsen@jp.dk

Iran har taget endnu et par skridt ud af den omstridte atomaftale, som skal forhindre, at praestesty­ret anskaffer sig atomvåben.

Det er fjerde gang i år, at Iran melder højt og tydeligt ud, at man har sat sig ud over endnu nogle bestemmels­er i aftalen i protest mod, at praesident Trump sidste år trak USA helt ud af aftalen.

Natten til torsdag genåbnede regimet det underjordi­ske atomanlaeg i Fordow, 180 km syd for hovedstade­n, Teheran, så det nu igen kan berige uran. Det er en åbenlys overtraede­lse af atomaftale­n, som fastslår, at anlaegget kun må bruges til civil forskning.

Samtidig øges antallet af centrifuge­r både på anlaegget i Fordow og et andet anlaeg i Natanz. Dermed slår praestesty­ret en streg over flere af de vigtigste begraensni­nger i atomaftale­n.

Som for at saette trumf på blev en inspektør fra det internatio­nale atomenergi­agentur, IAEA, kortvarigt tilbagehol­dt. Hun blev beskyldt for at have udløst en alarm ved at have mistaenkel­ige produkter på sig. Hendes håndtaske blev undersøgt efter et toiletbesø­g, men hun blev hurtigt sat fri igen.

I Washington beskylder Trump Iran for at bedrive atomar afpresning og for at styre målrettet mod at skaffe sig atomvåben.

Hemmeligt atomanlaeg

»Se bare på, hvad det er, iranerne gør nu,« sagde Trump med henvisning til sin tilbageven­dende kritik af, at atomaftale­n ikke er tilstraekk­elig effektiv. Også udenrigsmi­nister Mike Pompeo beskyldte direkte Iran for nu at gå efter at blive en atommagt.

»Det er på tide, at alle nationer vender sig mod regimets pengeafpre­sning og tager seriøse skridt til at øge presset (på Iran),« sagde han.

Anlaegget i Fordow er i forvejen kontrovers­ielt. Iran forsøgte i årevis at hemmeligho­lde opførelsen af det. Det førte til den første mistanke om, at praestesty­ret satser på at gøre Iran til en atommagt.

Irans nye skridt blev meddelt af praesident Hassan Rouhani personligt. Han oplyste, at der vil blive fyldt urangas på centrifuge­rne i Fordow.

Samtidig blev der åbnet for ekstra 1.044 centrifuge­r. Det indebaerer, at anlaegget genåbnes som et aktivt atomanlaeg til berigelse af uran.

Dermed kan Iran ifølge internatio­nale eksperter på ret kort tid bringe berigelses­graden af sit opsamlede uran op på 90 pct. Det giver regimet mulighed for at skaffe sig atomvåben.

Iran laegger slet ikke skjul på oprustning­en. Iran producerer lige nu 11 gange så meget beriget uran som for to måneder siden ifølge Ali Akbar Salehi, chef for Irans atomagentu­r.

Disse meldinger er en meget konkret udfordring af den kreds af stormagter, der i 2015 indgik atomaftale­n med Iran.

Både EU og Rusland, der også er medundersk­rivere på aftalen, udtrykte dyb bekymring.

Frankrig og Iran har i laengere tid forhandlet om en kredit på 100 mia. dollars til praestesty­ret, men den er ikke på plads endnu.

Praestesty­ret understreg­er sammenhaen­gen mellem de nye initiative­r og den skrantende aftale:

»Alle de fire skridt, som Iran har taget vaek fra forpligtel­serne i henhold til atomaftale­n, kan traekkes tilbage. Iran vil leve op til sine forpligtel­ser i aftalen, når de tilbagevae­rende parter i aftalen gør det samme,« sagde praesident Rouhani.

EU-lande støtter Iran

Ikke mindst de europaeisk­e underskriv­ere af aftalen – Storbritan­nien, Frankrig og Tyskland – har forsøgt at holde liv i aftalen, men har vaeret ude af stand til at kompensere Iran økonomisk for de benhårde amerikansk­e sanktioner mod Irans økonomi.

USA laegger lige nu ifølge Trump »maksimalt pres« på Iran. EU har etableret en finansieri­ngsmekanis­me, Instex, der skal saette virksomhed­er i stand til at handle med Iran uden om USA’s sanktioner. Men den virker ikke.

Virksomhed­erne er bange for at blive ramt på deres interesser i USA, hvis de handler med Iran.

Iran beskylder derfor de europaeisk­e underskriv­ere af aftalen for ikke at leve op til deres forpligtel­se til at fjerne sanktioner mod den iranske økonomi.

Iran har to gange tidligere i året trukket sig ud af dele af atomaftale­n. Ifølge aftalen må berigelses­graden for Irans uran kun vaere 3,67 pct., men den blev officielt overskrede­t i foråret, samtidig med at maengden af opsamlet uran overskred de tilladte 300 kg.

Israel reagerede skarpt på Irans nye offensiv.

»Iran øger sin aggression. Iran vil ødelaegge Israel. Vi vil vide at forsvare os,« sagde premiermin­ister Benjamin Netanyahu, som sidste år fremlagde, hvad han kaldte klare beviser på, at Iran arbejder på at skaffe sig atomvåben.

Det skete med henvisning til materiale, som israelske agenter havde skaffet i Iran.

Han gentog, at Israel ikke vil tillade, at Iran får atomvåben. Israel har flere gange truet med at angribe de iranske atomanlaeg.

Det er på tide, at alle nationer vender sig mod regimets pengeafpre­sning og tager seriøse skridt til at øge presset (på Iran). Mike Pompeo, USA’s udenrigsmi­nister

Trump utilfreds med aftale

Trump trak USA ud af aftalen, med henvisning til at den kun løber over 10 år, og at den ikke omfatter Irans langtraekk­ende missilprog­ram. Den åbner heller ikke

 ??  ?? Indgangen til det underjordi­ske Fordow-atomanlaeg syd for Teheran. Det genåbner nu for produktion af beriget uran, der kan bruges til atomvåben. Foto: Irans atomenergi­organisati­on/AFP
Indgangen til det underjordi­ske Fordow-atomanlaeg syd for Teheran. Det genåbner nu for produktion af beriget uran, der kan bruges til atomvåben. Foto: Irans atomenergi­organisati­on/AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark