Jyllands-Posten

Trusler i bedste Godfather-stil: Retssag kortlaegge­r Trumps forbindels­er til Wikileaks

Praesident Donald Trump var mere involveret end hidtil antaget i sin valgkampag­nes indsats for at få fingre i de e-mails, som russiske hackere i 2016 stjal fra Demokrater­ne, antyder en retssag i Washington.

- HEIDI PLOUGSGAAR­D Jyllands-Postens korrespond­ent heidi.plougsgaar­d@jp.dk

Roger Stone, en livslang ven og uofficiel rådgiver for Donald Trump under praesident­valget i 2016, er en uforbederl­ig løgner og selverklae­ret fupmager. Det erkender selv hans forsvarere. Faktisk var det deres forsvar af den flamboyant­e 67-årige – altid klaedt i dobbeltrad­et jakkesaet med tilbagestr­øget, hvidt hår – da han i sidste uge blev stillet for retten ved en domstol i Washington.

Stone står anklaget for at have løjet for både Kongressen og efterforsk­ere og på bedste Godfather-vis for at have truet andre vidner til at gøre det samme for at skjule sin ihaerdige indsats for at få fingre i de e-mails, som russiske hackere i 2016 stjal fra Det Demokratis­ke Parti og senere laekkede for at hjaelpe Trump med at vinde.

»Roger Stone løj til efterretni­ngsudvalge­t i Repraesent­anternes Hus, fordi sandheden satte Trump-kampagnen i et skidt lys og satte Trump i et skidt lys,« sagde anklageren i sine åbningsbem­aerkninger til rettens naevninget­ing, som af dommeren bemaerkels­esvaerdigt fik forbud mod at se Godfather-filmene under retssagen.

»Det var bare pral«

I 2016 under valget pralede Stone åbent med, at han havde forbindels­er til Julian Assange, stifteren af Wikileaks, som russerne samarbejde­de med om at offentligg­øre de mange tusinde mails og dokumenter.

Men det var netop bare pral, lød forsvarern­es argument. Stone formåede reelt ikke at skabe kontakt til Wikileaks. Han sammenstyk­kede primaert sine oplysninge­r fra nyhedsarti­kler og fra research fra venner og var sandfaerdi­g om sin rolle over for Kongressen, da den senere kulegraved­e Ruslands rolle og forbindels­er til Trumpkampa­gnen, haevdede de.

En raekke tekstbeske­der og e-mails, som Stone har naegtet eksistered­e, fortaeller en anden historie. De viser, at han jaevnligt var i kontakt med Trump og hans kampagne.

Da Wikileaks i sommeren 2016 begyndte at laekke data, skrev Stone f.eks. til Trumpkampa­gnens davaerende valgstrate­g, Steve Bannon, at han havde en idé til, hvordan de kunne vende kurven for Trump, som på det tidspunkt var under pres: »Jeg ved, hvordan vi vinder, men det bliver ikke kønt.«

Da flere tusinde e-mails tilhørende Hillary Clintons kampagnech­ef blev offentligg­jort først i oktober 2016, skrev Bannon til Stone: »Godt gået.«

Der er ligeledes et bemaerkels­esvaerdigt sammenfald mellem nye laek fra Wikileaks og de tidspunkte­r, hvor Stone var i kontakt med Trump eller hans folk.

Tvivl om Trumps svar

Det antyder, at Trump havde en mere direkte rolle end hidtil antaget i indsatsen for at høste frugterne af russernes skjulte kampagne. Det rejser også tvivl om Trumps skriftlige svar til den saerlige undersøger, Robert Mueller, under Rusland-undersøgel­sen, hvor praesident­en sagde, at han »ikke husker at have diskuteret Wikileaks« med Stone, og heller ikke har »kendskab til, at Stone har diskuteret Wikileaks med personer i min kampagne«.

Trumps forhenvaer­ende personlige advokat, Michael Cohen, har tidligere sagt under en høring i Kongressen, at han i juli 2016 overhørte en samtale mellem Trump og Stone, hvor Stone fortalte, at Assange ville komme med et

nyt stort laek i løbet af nogle dage.

Retssagen mod Stone er en udløber af Muellers Rusland-undersøgel­se. Den fremlagte korrespond­ance blev gravet frem af Muellers efterforsk­ere, men blev taget ud af den afsluttend­e rapport pga. den foreståend­e retssag.

Anklagemyn­digheden ser det som et bevis for, at Stone løj, hvilket han gik til yderlighed­er for at skjule. Blandt andet truede han et andet muligt vidne, radiovaert­en Randy Credico, til at holde mund.

Credico, som havde diskuteret at kontakten til Wikileaks med Stone, blev bl.a. kaldt »en stikker« og »en rotte«. Stone truede også

Credicos hund og opfordrede radiovaert­en til at »lave en Frank Pentangeli«; en karakter fra Godfather-filmene, som presses til at lyve for Kongressen og bagefter begår selvmord.

Credico endte med naegte at udtale sig.

Retssagen, som kan sende Stone i faengsel, ventes at vare i seks uger og finder sted, samtidig med at rigsretshø­ringerne i Kongressen kulegraver Trumps forsøg på at få en andet land, Ukraine, til at gennemføre en efterforsk­ning, som ville kunne gavne hans kampagne for at blive genvalgt naeste år. at

en provinsby, og så byggede man bare det hele op omkring Polle fra Snave og ”Bornholms Stemme”. Havde serien forgået i 1980’erne var den lidt undskyldt, men nu?«

Interessan­te relationer

Men hvad siger Ebberups egne borgere? Ifølge Flemming Kjaer Andersen, der sidder i områdets lokalråd, diskuteres serien livligt mellem byens beboere. Det kommer som en stor overraskel­se for ham, at serien skal forestille at finde sted i nutidens Danmark.

»Det er først nu, hvor du fortaeller mig, at den foregår i nutiden, at det går op for mig, at den ikke skal forestille 80’erne. Jeg tror heller ikke, at de andre i byen ved, at den skal forestille at foregå i nutiden ... er du helt sikker?« spørger Flemming Kjaer Andersen.

Han er først helt overbevist, da han bliver gjort opmaerksom på, at en af seriens karakterer eksempelvi­s sidder på sit vaerelse med en Macbook Pro-baerbar.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark