Jyllands-Posten

Tovtraekke­ri om vidner i rigsretspr­oces

Demokrater­ne ventes at afvise Republikan­ernes ønske om høringer af både Joe Bidens søn og den uidentific­erede whistleblo­wer.

-

Republikan­erne vil have Trumps politiske rival Joe Bidens søn til at vidne i de åbne høringer i forbindels­e med rigsretspr­ocessen mod praesident Donald Trump i naeste uge.

Også den whistleblo­wer, der satte gang i den såkaldte Ukraine-sag, er blevet indkaldt som vidne af Republikan­erne.

Demokrater­ne har dog flertal i Repraesent­anternes Hus og ventes at afvise høringer af både Bidens søn, Hunter, og den uidentific­erede whistleblo­wer.

De to navne er på en liste med ønskede vidner, som republikan­ske Devin Nunes har sendt i et brev til demokraten Adam Schiff, formand for efterretni­ngsudvalge­t.

Nunes beskylder Schiff for at have fabrikeret beviser for at kaste »et skummelt lys« over det telefonopk­ald, der står i centrum af processen. I telefonopk­aldet den 25. juli beskyldes Trump for at have sat sine egne interesser over nationens ved at ville presse Ukraines praesident, Volodimir Zelenskij, til at undersøge demokratis­ke Biden og hans søn.

Presset mod Ukraine

Joe Biden er en af de absolutte frontløber­e i kampen om at blive Demokrater­nes praesident­kandidat ved valget i 2020. Mens Biden var vicepraesi­dent under Barack Obama, sad hans søn i bestyrelse­n i det ukrainske energisels­kab Burisma.

Ifølge whistleblo­weren brugte Trump telefonopk­aldet med Ukraines praesident til at søge egen politisk vinding. Dette understøtt­es i vaesentlig grad af de seneste ugers lukkede høringer, hvoraf indholdet i flere tilfaelde er kommet frem.

Flere politiske analytiker­e ser vidneliste­n som et vink med en vognstang om Republikan­ernes strategi ved de kommende åbne høringer.

Blandt andet skriver The New York Times, at Republikan­erne ventes at forsøge at dreje fokus vaek fra beskyldnin­gerne om Trumps magtmisbru­g – og dermed over på Biden-familiens rolle i Ukraine.

foregår i 70’erne eller tidlige 80’erne. Bortset fra, at havde det vaeret i 80’erne, så havde der nok vaeret flere åbne butikker i den fiktive hovedgade. For at vaere aerlig, så er seriens ramme en stereotyp på københavne­res fordomme om provinsen og livet der. Fejlskudt realisme,« siger

Mads Peder Nordbo, der satte gang i en debat om serien på sin Facebook-profil, hvor andre fynboere fortalte, at de også havde svaert ved at se, at seriens univers skal forestille nutidens provins.

”Fred til lands” er skabt af forfattern­e Christian Torpe og Marie Østerbye, som blandt andet har lavet tvserier som ”Rita” og ”Hjørdis” og den amerikansk­e Stephen King-filmatiser­ing ”The Mist”. Da JyllandsPo­sten før seriens start spurgte Christian Torpe til valget af landsbyram­men, lød svaret:

»Vi er ikke ude på at portraette­re provinsen, og vi kunne også have sat rammen i en kolonihave­forening eller på Christians­ø eller i en mødregrupp­e for den sags skyld. Men vi kommer selv fra små byer, og så havde vi brug for et lukket økosystem, hvor det var trovaerdig­t, at der er en, der ødelaegger det for de andre, og hvor det er trovaerdig­t, at man ikke kan ringe efter en større politistyr­ke, men i stedet har følelsen af, at man må klare tingene selv.«

Landbetjen­ten er passé

Netop den del af plottet finder krimiforfa­tter Mads Peder Nordbo også urealistis­k.

»I serien er landbetjen­ten svag og kigger hele tiden vaek. Det er mange år siden, at der overhovede­t fandtes en landbetjen­t. Hvis der er problemer, så ringer man altså til Odense Politi. Det er ikke Wyoming herude på landet,« siger Mads Peder Nordbo.

Han er selv vendt hjem til sin fødeby efter flere år i Grønland, der er rammen for hans krimier, der saelges internatio­nalt og går under genrebeteg­nelsen arctic noir.

For at vaere aerlig, så er seriens ramme en stereotyp på københavne­res fordomme om provinsen og livet der. Mads Peder Nordbo, krimiforfa­tter – satte gang i en debat om serien på sin Facebook-profil

Men er du ikke lidt hård ved serien? I dine egne krimier beskriver du jo et Grønland, hvor der jo også sker urealistis­ke og makabre ting?

»I Grønland siger de, at de kan lide mine bøger, fordi rammen er så realistisk, at det er som at gå i Nuuk. I ”Fred til lands” er huse og by fremstille­t i forfald stort set hele vejen rundt. Laegeklini­kken er dybt godnat. Det er, som anede man ikke det mindste om Fyn samt liv og opvaekst i

»Ja, det er da også rigtigt. Nå, men så foregår den altså nu. Der er ingen af os, der bor så lousy (grimt, red.) eller er klaedt så lousy, men ... det er o.k. Folk her ved jo godt, at det er en dramatiser­et fortaellin­g, der skal forestille at kunne foregå mange steder. Jeg køber idéen om, at der kunne vaere et menneske i en lille by, der kunne have magt over andre gennem sine kontakter eller penge eller lignende. De menneskeli­ge relationer er interessan­te.«

Uhygge rimer ikke på fynsk

At ingen taler fynsk i serien, generer ikke Flemming Kjaer Andersen.

»Det bliver jo aldrig rigtig uhyggeligt i sådan en serie, hvis folk taler fynsk. Vi er alt for flinke,« siger han på et klingende fynsk opbygget gennem en hel levetid i Ebberup.

»Jamen, her er jo dejligt. Vi låser sjaeldent døren, bor i patricierv­illaer, og vi tager ned omkring vandet på vejen hjem fra arbejde – og havde

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark