Jyllands-Posten

Her går graensen

-

Ved årsskiftet er det fire år siden, at Danmark indførte midlertidi­g kontrol ved den dansk-tyske graense, herunder faergehavn­ene på Lolland-Falster.

Det er svaert at betegne en foranstalt­ning som ”midlertidi­g”, når den har eksisteret så laenge, som tilfaeldet er.

Graensekon­trollen harmonerer ikke med Schengen-aftalen, men indtil videre har EU-Kommission­en valgt at acceptere, at Danmark og andre EU-lande opretholde­r kontrollen, hvis den begrundes i terrortrus­ler, og sådanne er desvaerre ikke vanskelige at få øje på.

En meningsmål­ing her i avisen i juni viste, at 53 pct. af danske vaelgere mener, at graensekon­trollen skal gøres permanent, mens 36 pct. er imod. Et flertal på 17 procentpoi­nt må – selv i en meningsmål­ing – betegnes som så solidt, at det for nuvaerende er svaert at se et folketings­flertal bringe kontrollen til ophør.

Opmaerksom­heden koncentrer­er sig derfor om, hvem der skal stå for kontrollen. Politiet? Hjemmevaer­net? Forsvaret?

I landets lufthavne eksisterer allerede et korps af civile paskontrol­lører iført en tillempet politilign­ende uniform med påskriften ”Graensekon­trol”. Efter alt at dømme fungerer systemet ganske godt.

Brigadegen­eral Henrik Lyhne, chef for haerens 1. Brigade, har gjort det klart, at soldater efter hans opfattelse ikke skal anvendes til graensekon­trol eller bevogtning af en raekke civile objekter i København. For tiden er 248 soldater afgivet til disse opgaver, hvor de ifølge brigadegen­eralen »kun bruger måske 5 pct. af deres faerdighed­er«.

I en kritisk situation er der ingen tvivl om, at soldaterne kan vise sig at vaere af stor vaerdi, men dels kan graensekon­trol og bevogtning­sopgaver aldrig vaere kerneopgav­er i fredstid, dels er det udtryk for politisk kassetaenk­ning.

Anvendelse­n af soldater begrundes med, at de skal bistå »et presset politi«, og forsvarsmi­nister Trine Bramsen henviser endda til, at når Forsvaret i de kommende år står til at vokse 30 pct., skal en del af de forøgede ressourcer anvendes til netop graensekon­trol og bevogtning­sopgaver.

Forøgelsen af forsvarsbu­dgettet er en direkte konsekvens af, at USA’s praesident, Donald Trump, helt rimeligt kraever, at Nato-landene lever op til forpligtel­sen om at bruge 2 pct. af bruttonati­onalproduk­tet (bnp) på forsvaret. At Folketinge­ts forsvarspo­litiske flertal kun fodslaeben­de accepterer den fundamenta­le økonomiske praemis for Natos musketéred er i sig selv pinligt, men at bruge penge, der rettelig hører hjemme i forhandlin­gerne om et politiforl­ig, til at pumpe forsvarsbu­dgettet, tenderer en skandale.

Graensekon­trollen er hverken døgnbemand­et eller konstant, hvilket enhver ved selvsyn kan konstatere, hvis man på en given dag vaelger at krydse frem og tilbage ved flere overgange på den dansk-tyske graense. Alene derfor har kontrollen symbolets karakter.

Den nuvaerende graensekon­trol må enten ophaeves, hvad meget taler for, eller også må den gøres permanent med en effektiv kontrol, inklusive paskontrol, selv om sidstnaevn­te strider mod alt, hvad Europa i det 21. århundrede bør stå for.

Givet er det, at opgaven påhviler politiet, og hvis politiet er presset, som fremført af forsvarsmi­nisteren, er svaret at tilføre etaten de ressourcer, der er nødvendige til at kunne løse de stillede opgaver, inklusive bevogtning­sopgaver. Forsvaret kan ad hoc hjaelpe politiet, men skal ikke spilde kraefterne på dybest set trivielle opgaver som graensekon­trol.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark