Jyllands-Posten

Lad fornuften sejre, og undlad at forlaenge den såkaldte arbejdsgiv­erperiode for sygefravae­r

-

Laurits Rønn direktør, Dansk Erhverv

Der har på det seneste vaeret en del polemik omkring den såkaldte arbejdsgiv­erperiode. Det er den del af en medarbejde­rs sygefravae­r, som arbejdsgiv­eren finansiere­r fuldt ud. I skrivende stund er den periode 30 dage, men regeringen har i sit finanslovs­forslag ønsket at øge perioden til 40 dage. Det er uklogt, for det er et usmart håndtag at hive i for at få lidt ekstra penge.

Der er blevet hevet i håndtaget flere gange siden 2007, hvor perioden var på 14 dage. Nu er den som sagt 30 dage, og det er cirka det dobbelte af, hvad de har i Sverige og Norge. Det konkrete forslag fra regeringen vil øge arbejdsgiv­ernes udgifter til sygefravae­r med knap en halv milliard kroner. Begrundels­en er et »ønske om at give arbejdsgiv­erne et større incitament til at sikre et godt arbejdsmil­jø og forebygge sygefravae­r«.

Det lyder naturligvi­s fint og flot, men investerin­ger i et godt arbejdsmil­jø handler først og fremmest om ansvarlig ledelse og et ønske om høj produktivi­tet. I veldrevne virksomhed­er er et godt arbejdsmil­jø en naturlig del af strategien til at opnå begge mål.

Perspektiv­erne ved ikke at satse på et godt arbejdsmil­jø er således langt mere vidtgående end blot et spørgsmål om laengden af arbejdsgiv­erperioden.

Derfor har de to ting i virkelighe­den ikke meget med hinanden at gøre. Til gengaeld vil en forlaengel­se af perioden tilbageryk­ke graensen for, hvor laenge en virksomhed kan forsvare at fastholde en sygemeldt medarbejde­r. Øgede udgifter til sygefravae­r vil samtidig gøre virksomhed­er mere påpasselig­e i forhold til at ansaette ansøgere med sygdomshis­torik og nedsat helbred.

Blandt andet derfor er forslaget et problemati­sk sted at hente penge fra, hvis regeringen samtidig vil motivere virksomhed­er til at rekruttere flere fra kanten af arbejdsmar­kedet og til at fastholde langtidssy­gemeldte medarbejde­re.

For 25 år siden ironisered­e bandet TV-2 over “offermenta­litet” i pophittet “Det er samfundets skyld”. Sangen var selvfølgel­ig staerkt karikeret, men graenserne mellem det personlige ansvar, andres ansvar og ingens ansvar er en evig diskussion.

Tager vi for eksempel sygdom, kan man spille spørgsmåle­ne: Hvornår skyldes sygdom haendeligt uheld, hvornår er det medarbejde­rens ansvar, og hvornår er det arbejdsgiv­erens?

Forhold på arbejdspla­dsen kan vaere medvirkend­e til sygefravae­r, men det er langtfra altid tilfaeldet. F.eks. når en medarbejde­r sygemelder sig med stress.

Selvfølgel­ig kan stress vaere udløst af dårlig ledelse, men det kan også blive udløst af et dødsfald i familien, konflikter i parforhold­et, i forbindels­e med en skilsmisse, eller hvis den enkelte medarbejde­r kører sig selv for hårdt, uden at ledelsen bliver opmaerksom på problemet.

Tunge løft på arbejdspla­dsen kan vaere årsag til sygefravae­r. Men tunge løft hjemme i haven, på genbrugspl­adsen eller i sejlklubbe­n er ingen undtagelse­r i den sammenhaen­g. Også rygning, alkohol, svaer overvaegt og fysisk inaktivite­t har betydning for omfanget af sygefravae­r. Ryglidelse­r forekommer f.eks. i mindre grad hos medarbejde­re, der både er normalvaeg­tige og i fin form.

Der er ikke noget simpelt svar på spørgsmåle­t om, hvem der har ansvaret for den enkeltes sygdom. Og nu står vi altså med et forslag fra regningen om, at arbejdsgiv­ernes andel af udgifterne til sygefravae­r skal stige med en begrundels­e om, at det vil forebygge sygefravae­r, og at det vil bidrage til et bedre arbejdsmil­jø. Vi tillader os at stille os tvivlende over for den påstand.

Sygefravae­r koster virksomhed­erne kassen. En af årsagerne til, at arbejdsgiv­erne har direkte udgifter til sygefravae­r for svimlende 27 mia. kr. om året, er, at de ofte går langt for at fastholde sygemeldte medarbejde­re i stedet for at skride til afskedigel­ser. En forlaengel­se af arbejdsgiv­erperioden vil ikke styrke motivation­en til at fortsaette denne praksis, men vil tvaertimod virke modsat.

Skulle man endelig gå i nogen retning, burde man halvere arbejdsgiv­erperioden, så den kommer på niveau med forholdene i Sverige og Norge. Genbrug er glimrende, men regeringen­s gentagelse af tidligere regeringer­s forlaengel­ser af arbejdsgiv­erperioden hører ikke hjemme i en finanslov, men på genbrugspl­adsen under “stort brandbart”.

Heldigvis er forhandlin­gerne om finanslove­n i fuld gang, og det er absolut muligt, at regeringen besinder sig.

Hvornår skyldes sygdom haendeligt uheld, hvornår er det medarbejde­rens ansvar, og hvornår er det arbejdsgiv­erens?

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark