Jyllands-Posten

Laegesekre­taerer kan sikre henvisning­er

-

Alt for mange patienter falder ned mellem to stole, fordi sygehuslae­ger som omtalt i JP i stigende grad afviser de henvisning­er, de modtager fra praksislae­gerne. Peter Mandrup Jensen, formand for Dansk Selskab for ledelse i Sundhedsva­esenet, mener ikke, at et forbud mod afvisning af henvisning­er løser problemet. I stedet peger han på, at man bør satse på et endnu bedre samarbejde i sundhedsva­esenet (JP 25/10).

Vi laegesekre­taerer er enige i, at forbud ikke er vejen frem mod konstrukti­ve løsninger. Til gengaeld er vi overbevist­e om, at problemet med sygehuslae­gers mangel på accept af henvisning­erne fra praksislae­gerne kraever andre og mere konkrete tiltag end vage ord om bedre samarbejde. En rundspørge viser, at laegesekre­taererne på sygehusene mange steder er ansvarlige for at håndtere henvisning­en fra den praktisere­nde laege, før den overgår til sygehuslae­gens vurdering. I de tilfaelde ser vi, at langt faerre henvisning­er afvises, fordi laegesekre­taeren kommuniker­er direkte med henvisende laege, hvis der er fejl og mangler i henvisning­en. Det giver langt faerre fejl, kortere ventetid, øget patientsik­kerhed. Og praemissen for at overholde udrednings- og behandling­sgarantien bliver øget vaesentlig­t.

I Danske Laegesekre­taerer er vi ikke i tvivl om, at sundhedsva­esnet vinder ved, at man bruger de rette personaler­essourcer til opgaverne. Det gaelder i al almindelig­hed og specifikt i spørgsmåle­t om henvisning­er, der afvises. Også i den sammenhaen­g har laegesekre­taererne en vaesentlig rolle at spille. Og vi deltager gerne i afklaring og udvikling af området.

For hvad enten afvisninge­rne skyldes, at henvisning­erne ikke bliver udfyldt korrekt, at nødvendige udredende undersøgel­ser ikke foreligger sammen med henvisning­erne, at for mange patienter henvises i pakkeforlø­b eller noget helt femte, kan laegesekre­taerer i alle tilfaelde sikre det flow, der er så nødvendigt for at sikre styringen af et moderne sundhedsva­esen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark