Jyllands-Posten

EU: Alle har ret til at reparere et fedt køkken

- Sophie Rytter

Ny lovgivning fra EU er en klar sejr til klimaet, miljøet og aktivister, som kaemper for retten til selv at kunne reparere deres køleskab og smartphone.

redaktør, Verdens Bedste Nyheder

Alle har ret til et fedt køkken, lød det nu ikoniske reklameslo­gan for Kvik op gennem nullerne. Men nye EU-krav betyder, at alle nu også har ret til at reparere deres fede køkken.

Ifølge FN blev der i 2016 genereret 44,7 mio. tons elektronik­affald, der dermed vejer lige så meget som 4.500 Eiffeltårn­e. Kun 20 pct. af denne enorme affaldsmae­ngde bliver forsvarlig­t indsamlet og genanvendt – og samtidig viser statistikk­erne, at vores affaldspro­duktion kun går én vej: opad.

Men fra april 2021 skal producente­rne af hårde hvidevarer og belysning i EU sørge for, at produktern­e får en laengere minimumsle­vetid, er mere energieffe­ktive og at reservedel­e er tilgaengel­ige i op til 10 år efter, at et produkt er kommet på markedet. Samtidig skal produktern­e designes på en måde, så de mest essentiell­e dele kan repareres eller udskiftes af andre end producente­n selv.

Det lyder måske som en lidt tør og teknisk tilføjelse til ét af mange EU-direktiver, men der er også tale om en stor sejr for en ny form for aktivistis­k bevaegelse, der de senere år har kaempet indaedt for “retten til at reparere”. Og som tech-giganterne har besvaret med en massiv lobbyindsa­ts, der skal forhindre netop denne type lovgivning.

Som med så meget andet er det hele begyndt i USA. Aktivister på gaden med slogans som “Reservedel­e til alle” og bannere med tegninger af en knyttet naeve, der holder en svensknøgl­e, lyder måske som en vittighed. Men den type protester er helt reelle, når et voksende antal frustrered­e forbrugere de senere år har forsøgt at modsaette sig tendensen til, at isaer elektronik­produkter bliver fremstille­t på en måde, så de kun kan repareres af producente­n selv.

Når producente­rne eliminerer konkurrenc­en på reparation­er, kan de saette priserne, som de vil, og dermed er forbrugern­e tvunget til enten at betale ublu priser for at få fikset f.eks. deres smartphone eller endda købe en helt ny, fordi reparation­en slet ikke kan betale sig.

Samtidig har en raekke virksomhed­er, herunder Apple, vaeret under mistanke for at lave produkter, der er direkte designet til at gå i stykker eller blive foraeldede efter en relativ kort periode.

Forretning­smodellen med planlagt foraeldels­e kan spores helt tilbage til starten af forrige århundrede. Men det stigende fokus på de omkostning­er for miljøet og klimaet, som vores brug-og-smidvaek-kultur har, kan efterhånde­n aflaeses i europaeern­es holdninger. En undersøgel­se fra Eurobarome­ter viser, at 77 pct. af borgerne i EU hellere vil reparere end kassere.

Samtidig med de voksende affaldsmae­ngder er der trods alt også en global stigning i antallet af lande, der indfører lovgivning omkring håndtering af elektronik­affald – fra 44 pct. i 2014 til 66 pct. i 2016. Og en raekke amerikansk­e stater arbejder også på lokal lovgivning i lighed med de nye EU-standarder, der skal sikre forbrugern­es ret til at reparere.

I første omgang kraever de nye EU-standarder dog ikke, at forbrugern­e selv skal kunne udføre reparation­en af deres fryser, men at det som minimum skal kunne lade sig gøre af profession­elle reparatøre­r.

I Danmark har blandt andre Det Økologiske Råd og Dansk Affaldsfor­ening anbefalet at fjerne momsen på reparation af visse produkter, så forbrugern­es økonomiske incitament til reparation øges. Det har man allerede gjort i Sverige, og viser tydeligt, at vi i Danmark har plads til forbedring: Med naesten 25 kg elektronik­affald årligt pr. indbygger indtager vi en kedelig europaeisk tredjeplad­s over de mest affaldsgen­ererende lande inden for elektronik, som hårde hvidevarer også hører under. Kun nordmaende­ne og briterne er større elektronik­svin end os.

Ifølge en undersøgel­se fra Syddansk Universite­t bliver klimaet belastet med 2 tons CO2 for hvert ton elektronik­affald, der produceres. De nye EU-standarder er derfor et vigtigt skridt i en mere baeredygti­g retning. Klimapoten­tialet er enormt, hvis vi griber svensknøgl­en og reparerer frem for at kassere.

Klimapoten­tialet er enormt, hvis vi griber svensknøgl­en og reparerer frem for at kassere.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark