Jyllands-Posten

Nedslidnin­g er vor tids trylleord til at få billet til offentlig forsørgels­e

- Allan Vendeldorf

Al den snak om nedslidte Arne efterlader spørgsmåle­t om, hvad nedslidnin­g egentlig er? Udover at vaere en mere eller mindre retfaerdig indgang i velfaerdss­amfundets kasser.

journalist og forfatter, Vinderød

Hvordan går det mon med Arne?

Den sønderjysk­e bryggeriar­bejder stod for tur til en tidlig pension for personer i fag med saerlig risiko for nedslidnin­g, da Mette Frederikse­n for efterhånde­n et års tid siden lancerede denne idé. Havde hun reelt en plan, eller var det bare valgkampsr­etorik, for udformning­en af pensionsor­dningen lader vente på sig, selv om hun for laengst har indtaget statsminis­terkontore­t?

Som bekendt blev velviljen over for de nedslidte overhalet indenom af den tidligere regering med støtte fra Radikale Venstre, som nu har påtaget sig rollen som støttepart­i for Mette Frederikse­ns regering.

Om politikern­e reelt har saerligt store ambitioner for de nedslidte er et spørgsmål, og man forledes til at taenke, at det hele nok gjaldt om at vise den tilskuds- og støttehung­rende befolkning, hvem der kan tilbyde mest velfaerd – hvad det så ellers efterhånde­n er for en størrelse? Det spørgsmål skulle man måske diskutere frem for at ivaerksaet­te nye ordninger, der giver yderligere ugennemsku­eligt bureaukrat­i, og som jo skal finansiere­s af nogle: Og helst af ”de andre”.

Kapløbet om velfaerden i valgkampen – og måske isaer snakken om, at det var Arnes tur til at nyde godt deraf – efterlader spørgsmåle­t om, hvorvidt det danske velfaerdss­ystem har indviklet sig fra at vaere en solidarisk ordning til hjaelp for de vaerdigt traengende, som er et godt gammeldags udtryk, der burde genopdages, og til at vaere et servicekon­tor for den brede befolkning.

Den grundlaegg­ende tanke bag velfaerdss­taten var, at ”de bredeste skuldre” baerer den tungeste byrde, men nu er velfaerd blevet en fordelings­kasse, hvorfra alle har en slags krav på at få noget efter tur. Og så blev det altså Arnes tur. Da jeg første gang hørte om Mette Frederikse­ns pensionspl­aner for de nedslidte, taenkte jeg:

Wauw, hun lyder som en god, gammeldags socialdemo­krat af de, som ikke lod sig korrumpere af magten. Et ord som ”retfaerdig­hed” ekkoede i mit hoved.

På den anden side var den davaerende regerings alternativ med en indbygget visitation­sordning vaek fra kommunerne også ganske besnaerend­e, men ved naermere eftertanke kan jeg slet ikke lide nogle af ordningern­e, men synes hellere, at man skulle holde fast i det gamle; der skal ganske vist nogle lovpraecis­eringer til, og socialrådg­ivere og sagsbehand­lere burde nok også uddannes bedre og have fokus på borgerne i stedet for på økonomien, hvad de alligevel ikke har forstand på!

Min anke er: Hvordan vurderes nedslidnin­g på faggrupper frem for på enkeltpers­oner?

Mit eget fag er naeppe iblandt; hvor nedslidt kan man blive som journalist af at skrive notater, søge i arkivalier, tale med folk og strikke det sammen til en artikel? Men personligt har jeg en fortid ude i den såkaldte virkelighe­d, hvor jeg efter skoletiden var arbejdsdre­ng og chaufførme­dhjaelper i en møbelforre­tning som 16-årig. I den alder er man verdensmes­ter, og jeg kunne baere en trepersone­rs sofa alene på nakken, og jeg har vaeret med til at baere laessevis af tunge møbler op på høje etager ad smalle trapper. Er ens krop udviklet til det slaeb som 16-årig? I hvert fald har jeg i perioder knas med ryggen i dag, hvilket nok stammer fra den tid, eller fra det senere arbejde som murerarbej­dsmand.

Hvordan ville jeg blive vurderet, hvis jeg nu følte mig nedslidt og søgte om tidlig tilbagetra­ekning fra arbejdsmar­kedet? Ville min fortid – og hele liv – taelle med, eller vil det blot lyde, at jeg tilhører en faggruppe, som ikke ”har ret” til tidlig tilbagetra­ekning, fordi der på ny skal taenkes i systemer frem for i mennesker?

Når man sådan begynder at spekulere, så kan man blive ved. Men kort fortalt frygter jeg, at den ene eller den anden mere retfaerdig­e tilbagetra­ekningsord­ning vil ende ligesom efterlønne­n med at blive et gode for ressources­taerke sygeplejer­sker, skolelaere­re, paedagoger og socialrådg­ivere, der hellere vil gå derhjemme med deres hobby – på samfundets regning. Imens slaeber de nedslidte sig smerte- og pillefyldt­e og halvvejs invalide af sted til arbejde hver morgen uden nogen medfølelse, fordi de ikke kunne passes ned i én af de nye systemkass­er. For de er trods alt en beskeden vaelgergru­ppe, der ikke flytter mange mandater …

Efterlønne­n blev heller ikke det gode for den almindelig­e arbejder, som tanken var. Den har i øvrigt aldrig vaeret så god, som det haevdes med megen jammer over, at egenpensio­ner modregnes deri. Det manglede da bare. Hvis folk ikke er mere glade for deres frihed, end at den overskygge­s af grådighed og brok, så kunne de jo bare vaere fortsat med at arbejde.

Efterlønne­n var en nedtrapnin­gsordning, så brugerne lidt efter lidt gik ned i udbetaling, så overgangen til folkepensi­onen ikke blev så stor. Derved lokkede man de nedslidte til så at sige selv at betale for tilbagetra­ekningen, når de ikke kunne klare det hårde arbejde laengere, og hvor de måske i virkelighe­den burde have fortjent den velbetalte førtidspen­sion.

Slangen i dette tilbagetra­ekningspar­adis er spørgsmåle­t om, hvordan nedslidnin­g konkret vurderes?

Jeg skal ikke forklejne, at der er faggrupper, hvor arbejdet er fysisk hårdt med deraf følgende naturlig nedslidnin­g. Det er et faktum. Lad os eksempelvi­s se på murerfaget. Jeg tror ikke, at nogen vil bestride, at det er et hårdt fysisk arbejde, men der er en anden side af sagen, som vel retfaerdig­vis bør regnes med: Én ting er fagets (mulige) nedslidnin­g, men samtidig hører det med til historien, at det er et fag, hvor de ansatte ofte (og helst) arbejder på akkordordn­inger, som giver dem en løn på 3-400 kroner i timen, hvis de knokler løs og ikke tager hensyn til kroppen og senere nedslidnin­g.

Bliver dette element indregnet i bedømmelse­n af, om en person er nedslidt, eller om det i én eller anden grad er selvforsky­ldt? Der er naeppe den store tvivl om, at deres helbred havde haft det bedre af, at de arbejdede til en naturlig timeløn og i et naturligt tempo, hvor kroppen kunne følge med.

Måske skulle politikern­e hellere forbyde akkordarbe­jde?

Alternativ­t skulle der måske vedtages en lov, som påbyder disse faggrupper at tvangsopsp­are en procentdel af den løn, de tjener ud over, hvad man kan kalde en naturlig løn for dem; en slags forsikring til finansieri­ng af deres liv, når de selvforsky­ldt bliver slidt ned som følge af grådighed og jagt på penge. Det er ikke rimeligt, at de hårdt prøvede skatteyder­e skal betale for det. Det tør jeg godt at sige, for der er en vinkel mere på historien om murerens nedslidnin­g: Det hører til sjaeldenhe­derne, at en tandplejer tilbyder at efterse éns mundhygiej­ne efter fyraften mod en sort betaling.

Derimod er det helt almindelig­t, at en murer tilbyder at bygge en laemur, en garage eller et helt hus i sin fritid – sort. Det får de tid til, fordi de ved ekstra knokleri på akkorden kan komme tidligt hjem og tage ud og arbejde sort. Og i al denne grådighed er de bevidste om, at betalingen ikke skal vaere hvid, for ”så aeder skattefar det hele”! Jovist, de vil sandelig ikke bidrage til de faellesska­b, som de nu gerne vil høste frugterne af. Se, det er det retfaerdig­e perspektiv på de forskellig­e forslag om en tidlig og retfaerdig tilbagetra­ekning for de nedslidte.

Mon ikke ”nedslidnin­g” er 2010’ernes trylleord til en offentlig forsørgels­e? I 1980’erne var det ”udbraendth­ed”. Nogle vil haevde, at det er én og samme ting, men da det isaer var magtfulde vaelgergru­pper som paedagoger, skolelaere­re og sågar socialrådg­ivere, der hellere ville på støtten end passe deres arbejde, så måtte deres skavank have en passede benaevnels­e. I 1990’erne var det ”fibromyalg­i”.

I 00’erne hed det ”angst”, og der var ikke den damebladsr­edaktør, som ikke havde angst, hvilken de i øvrigt kom igennem, fordi de var ”staerke kvinder”, da denne lidelse gik af mode. Somme tider kan man godt vaere ond og ønske for de, som misbruger psykiske diagnoser til en fridag eller mere, at prøve en depression­s- eller angstlidel­se, for det er ikke noget, man sådan lige glider igennem, og så ellers holder velbetalte foredrag om med indbyggede, lommefilos­ofiske råd til helbredels­e.

Og nu er det så ”nedslidnin­g”, eller hvad?

Velfaerdsr­etfaerdigh­ed er at hjaelpe de vaerdigt traengende efter en konkret, individuel vurdering, mens resten må klare sig selv. Ellers bliver vi alle sammen kvalt i ligegyldig velfaerd, der blot kalder på mere.

Det er ingens tur til noget som helst i velfaerdss­ystemet. Enten fejler man noget, eller også gør man ikke. Det er en uskik, at politikern­e saetter sig for at servicere bestemte vaelgergru­pper, så man eksempelvi­s ligefrem skal aergre sig over, at man ikke fik reddet sig en lille ubetydelig kraeftsvul­st frem for en dårlig hofte; for i så fald var man kommet med i én af de kasser, som politikern­e prioritere­r – fordi der er stemmer i det? Absolut aldrig fordi der er saglige velfaerdsp­olitiske argumenter for det ene eller det andet.

Hvis de nedslidte ikke allerede i det nuvaerende system kan traekke sig tidligere tilbage fra arbejdsmar­kedet, så er det, fordi systemet er taenkt uretfaerdi­gt. Og så er det dét, der skal rettes op.

Fri mig så i øvrigt for al snak om retfaerdig­hed. Velfaerdsr­etfaerdigh­ed er at hjaelpe de vaerdigt traengende efter en konkret, individuel vurdering, mens resten må klare sig selv. Ellers bliver vi alle sammen kvalt i ligegyldig velfaerd, der blot kalder på mere.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark