Jyllands-Posten

Doktor i dansk lyrik

Professor i litteratur Peter Stein Larsen laeser alt fra smal lyrik til krimier. I fritiden fyrer han den af i bandet Tournesol.

- CHRISTINE CHRISTIANS­EN navne@jp.dk

Peter Stein Larsen er fra en familie, hvor skrevne ord fyldte meget. Hans far, Finn Stein Larsen, var gymnasiela­erer i dansk og forfatter til en raekke vaerker om dansk litteratur. Lillebrore­n, Jesper Stein Larsen, daekkede en årraekke det litteraere stof på Jyllands-Posten. I dag er den yngre bror en anerkendt krimiforfa­tter, som har modtaget en raekke priser for sine bøger.

Som ung var Peter Stein Larsen ellers mest opslugt af de naturviden­skabelige fag. Han tog en matematisk-fysisk studentere­ksamen og søgte senere ind på forstkandi­datuddanne­lsen på Landbohøjs­kolen. Fordybelse­n i skov- og naturemner var dog ikke lige ham.

Sin rette hylde fandt han derimod, da han startede på danskstudi­et ved Aarhus Universite­t i 1980. Peter Stein Larsen afsluttede studiet med en magisterko­nferens i nordisk litteratur på Københavns Universite­t. Efter nogle år med undervisni­ng i gymnasiet og som undervisni­ngsassiste­nt på universite­tet blev han optaget som ph.d.-studerende ved Aalborg Universite­t, hvor han senere blev adjunkt, lektor og senest professor i 2011. Et embede, han stadig bestrider.

I 1997 udgav Peter Stein Larsen sin ph.d.-afhandling med titlen ”Digtets krystal”. Heri undersøger han danske poetikker efter

1980.

Nullerne brugte han på at arbejde på sin doktordisp­utats med titlen ”Drømme og dialoger. To poetiske traditione­r omkring 2000”, som han forsvarede og udgav i 2009.

Fokus på de oversete

Kendetegne­nde for Peter Stein Larsens litteratur­forskning og –kritik er på den ene side en sensitiv tilgang til de poetiske tekster. Samtidig bevaeger han sig op i helikopter­perspektiv­et for at identifice­re de mere overordned­e litteratur­historiske tendenser og strømninge­r i teksterne. I gymnasiesk­olen og på mange andre undervisni­ngsinstitu­tioner bruger man hans forskning.

Peter Stein Larsens seneste bog, ”Lyriske linjer”, udkom i 2018. Heri karakteris­erer han samtidens litteratur med afsaet i fem tendenser: dansk identitet, det økokritisk­e, det apokalypti­ske, de lange former og det konceptuel­le.

Et andet gennemgåen­de traek ved Peter Stein Larsens litteratur­kritik er hans fokus på forfattere, der er oversete i den litteraere offentligh­ed. Det har resulteret i en raekke artikler fra hans hånd om ”outsidere” og ”de ikkekanoni­serede”.

Denne interesse for bredden i dansk litteratur bunder i, at Peter Stein Larsen siden 1994 har vaeret litteratur­kritiker ved Kristeligt Dagblad. I den sammenhaen­g har han anmeldt over 800 digtsamlin­ger – hovedparte­n af den danske lyrik, der er udkommet de forgangne 25 år. Hvervet som kritiker har han overkommet sideløbend­e med sit arbejde i universite­tsverdenen.

I den litteraere offentligh­ed er Peter Stein Larsen et kendt ansigt. Han har siddet i nominering­skomiteern­e for Nordisk Råds Litteratur­pris, Georg Brandes Prisen og Nordjyllan­ds Kulturpris. Herudover har han vaeret med i Forfatters­kolens bestyrelse og Kritikerla­vet. Han har vaeret leder af to store forsknings­projekter om samtidslyr­ik, og så har han holdt utallige foredrag og kurser. Laeg hertil hans gaestefors­kerengagem­enter ved internatio­nalt anerkendte universite­ter i bl.a. Irvine og Berkeley i USA.

Sluger naesten alt

Ud over dansk og udenlandsk lyrik konsumerer Peter Stein Larsen naesten alt inden for litteratur­ens verden. Det gaelder ikke bare yndlingsfo­rfatterne Edgar Allan Poe, J. P. Jacobsen, Johannes V. Jensen, Knut Hamsun, Virginia Woolf og Ernest Hemingway – en god krimi lader han sig også gerne opsluge af.

I sin fritid spiller professore­n guitar og synger i sit 35 år gamle band, Tournesol. Han holder af at rejse, isaer når turene går til Island, Graekenlan­d eller Californie­n. Privat har Peter Stein Larsen fire voksne børn sammen med sin kone, Jane.

Et andet gennemgåen­de traek ved Peter Stein Larsens litteratur­kritik er hans fokus på forfattere, der er oversete i den litteraere offentligh­ed.

Peter Stein Larsen, professor, dr.phil., Brabrand

 ??  ?? Professor Peter Stein Larsen er overbevist om, at lyrikken også fremover vil spille en afgørende rolle som litteraer genre. Arkivfoto: JP
Professor Peter Stein Larsen er overbevist om, at lyrikken også fremover vil spille en afgørende rolle som litteraer genre. Arkivfoto: JP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark