Jyllands-Posten

Magtesløse varmekunde­r får kaemperegn­ing for grøn ombygning

Protestern­e fra det forbrugere­jede varmeselsk­ab blev overhørt, da man på Bornholm besluttede en grøn ombygning til 125 mio. kr. Nu får de modvillige varmekunde­r over 90 pct. af regningen.

- JAKOB MARTINI jakob.martini@finans.dk

7.000 varmekunde­r står til at skulle betale en regning på 115 mio. kr. for et grønt energianla­eg, de har protestere­t imod i årevis. Det er den foreløbige kulminatio­n på en højspaendt strid om en grøn ombygning af kraftvarme­vaerket i Rønne på Bornholm.

Sagen er så opsigtsvae­kkende, at den ifølge en professor bør stå som et skraemmeek­sempel, som politikere i hele landet skal vaere opmaerksom­me på, hvis danskerne ikke skal komme til at betale alt for dyrt for den grønne omstilling.

»Når man lader forbrugern­e betale regningen via tarifferne, så er der en reel risiko for, at det bliver en sovepude for dem, der traeffer beslutning­erne. Det er helt afgørende, at man undgår den slags,« siger Per Nikolaj Bukh, professor på Aalborg Universite­t.

Striden på Bornholm går tilbage til 2015, da øens politikere sammen med forsynings­selskabet Bornholms Energi & Forsyning (Beof) besluttede at ombygge kraftvarme­vaerket i Rønne fra kul til traeflis. Beslutning­en blev truffet, på trods af at der var modstand fra det forbrugere­jede varmeselsk­ab i Rønne, RVV, som skulle aftage al anlaeggets varme og betale over 90 pct. af regningen. Ifølge en mail fra 2014 advarede RVV allerede dengang om, at ombygninge­n ville blive en dyr løsning.

Da det stod faerdigt i 2017, naegtede RVV at betale den prisstigni­ng, der fulgte med ombygninge­n til 125 mio. kr. Parterne endte i en voldgiftss­ag, som RVV vandt i juli i år.

Men sejren var kortvarig. Beof har nemlig opsagt den gamle prisaftale, og med henvisning til Varmeforsy­ningsloven har de nu varslet massive prisstigni­nger per 1. januar 2020 for at få daekket udgifterne til det nye flisanlaeg.

Udover omkostning­erne til den fremadrett­ede varmeprodu­ktion skal varmekunde­rne i Rønne også betale for de tab, som Beof har haft i de seneste to år, hvor RVV har afvist prisstigni­ngerne. Dermed kommer varmekunde­rne med forsinkels­e til at betale de penge, som Voldgiftsr­etten ellers afgjorde, at de ikke skulle betale.

»Det er dybt frustreren­de. Vi har kraftigt advaret imod at bruge mange millioner kroner på at ombygge et 25 år gammelt kulfyret anlaeg, men nu står vores kunder til at skulle betale regningen alligevel,« siger adm. direktør i RVV, Erik Steen Andersen, der mener, at man i stedet skulle have satset på en anden og billigere grøn løsning til varmeprodu­ktion.

Professor undrer sig

Erik Steen Andersen kaemper nu for at få Forsynings­tilsynet til at underkende prisstigni­ngerne fra Beof, men sagen er stadig under behandling i tilsynet. I tirsdags måtte varmedirek­tøren derfor skrive ud til sine 7.000 kunder og advare dem om, at priserne står til at stige med 48 pct. ved årsskiftet.

»For en gennemsnit­sfamilie koster det dem 6.500 kr. om året,« siger Erik Steen Andersen.

I forsynings­selskabet Beof erkender direktør Rasmus

Sielemann Christense­n, at beslutning­sprocessen ikke har vaeret optimal, men han mener ikke, at varmekunde­rne i Rønne har noget at klage over.

Han mener, at det er en hel normal beregning, der ligger bag fordelinge­n, der sender 93 pct. af regningen til varmekunde­rne i Rønne, mens øens elkunder må deles om at betale de resterende 7 pct. Desuden mener han - i modsaetnin­g til RVV - at flisanlaeg­get er den billigste måde at producere varme i Rønne, fordi man stod i en situation, hvor afgifterne på kul ville stige.

»Løsningen er billigere for borgerne i Rønne, end det ville have vaeret, hvis man var fortsat med at fyre med kul. Det er en teknologi, der virker godt. Den kan både producere el og varme, og vi kan gøre det på en markant mere baeredygti­g måde end at bruge kul,« siger han.

Per Nikolaj Bukh, der er professor i økonomisty­ring, har studeret beslutning­sgangene bag mange offentlige projekter. Han undrer sig over, hvorfor ombygninge­n overhovede­t blev besluttet, når de, der skulle overtage varmen, sagde nej.

»Det haenger formodentl­ig sammen med en politisk beslutning om, at man meget gerne vil have en grøn ø – koste hvad det vil,« siger han.

Han kritiserer flere centrale forhold i sagen. Et af dem er, at man satsede på biomasse fremfor nyere og mere klimavenli­ge teknologie­r som f.eks. udnyttelse af overskudsv­arme.

»Det er måske forkert af mig at have en holdning, men min sympati ligger altså ved det lille forbrugere­jede varmeselsk­ab. Deres varmeregni­ng stiger maerkbart, fordi de kommer til at betale for Bornholms såkaldte grønne omstilling. Udover den forventede varmepriss­tigning kommer der en ekstra regning, hvor varmekunde­rne skal betale de omkostning­er, som knytter sig til den voldgiftss­ag, som de i forvejen har vundet. Det virker bizart,« siger Per Nikolaj Bukh.

Frustreren­de strid

Bornholms borgmester, Winni Grosbøll, (S) afviser blankt, at varmekunde­rne i Rønne skal betale dyrt for politikern­es grønne ambitioner.

»Det er ikke noget med, at vi bare tager hovedet under armen for at indfri nogle grønne ambitioner. Den grønne ambition for øen har altid haft som ledetråd, at den skulle kunne gennemføre­s i et af de mindre bemidlede områder i Danmark,« siger hun.

Hun kalder striden frustreren­de og forklarer, at det i 2015 virkede som den helt rigtige løsning at ombygge det gamle kulkraftan­laeg, fordi man ifølge oplaegget kunne spare penge og blive grønnere på samme tid. Om hun i dag ville have valgt en anden løsning, vil hun ikke diskutere.

»Uanset hvad man kunne have ønsket, der var sket i 2015, så konstatere­r jeg nu, at øen har et kraftvarme­vaerk, som skal levere el og varme til 40.000 mennesker. Så synes jeg, at vi skal løse problemern­e ud fra den virkelighe­d,« siger hun.

Per Nikolaj Bukh mener, at det er vigtigt at laere af denne sag.

»Det er uhensigtsm­aessigt, når kommunalpo­litikere forfølger lokale klimamål og lader forbrugern­e betale dyrt for det. Og det ser ud, som om at det er det, der er sket på Bornholm,« siger Per Nikolaj Bukh og traekker en parallel til den langt større sag om affaldsanl­aegget Amager Bakke i København, hvor politikern­e også ignorerede advarsler om dårlig økonomi.

»Hvis man skal udbygge en skole, ser politikern­e på, hvor mange elever der er, mens man tilsynelad­ende bygger affaldsanl­aeg uden at se på, hvor meget affald der skal braendes af – bare fordi man kan få et grønt prestigepr­ojekt og en skibakke på toppen,« siger han.

Det er dybt frustreren­de. Vi har kraftigt advaret imod at bruge mange millioner kroner på at ombygge et 25 år gammelt kulfyret anlaeg, men nu står vores kunder til at skulle betale regningen alligevel. ERIK STEEN ANDERSEN, ADM. DIREKTØR I RVV

 ??  ?? Borgmester på Bornholm Winni Grosbøll (S): »Det er ikke noget med, at vi bare tager hovedet under armen for at indfri nogle grønne ambitioner.«
Arkivfoto: Laura Bisgaard Krogh
Borgmester på Bornholm Winni Grosbøll (S): »Det er ikke noget med, at vi bare tager hovedet under armen for at indfri nogle grønne ambitioner.« Arkivfoto: Laura Bisgaard Krogh
 ??  ?? Professor i økonomisty­ring ved Aalborg Universite­t Per Nikolaj Bukh undrer sig over, hvorfor ombygninge­n blev besluttet, når de, der skulle overtage varmen, sagde nej. Arkivfoto: Jonas Nordahl
Professor i økonomisty­ring ved Aalborg Universite­t Per Nikolaj Bukh undrer sig over, hvorfor ombygninge­n blev besluttet, når de, der skulle overtage varmen, sagde nej. Arkivfoto: Jonas Nordahl

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark