Jyllands-Posten

Lovindgreb skulle fostre flere fonde – milliardfo­nde sender kraftig advarsel

Regeringen er med et flertal i ryggen klar med et lovforslag, der skal give Danmark flere fonde. Men det møder stor modstand fra de største danske fonde.

- ANDERS LEONHARD anders.leonhard@finans.dk

Illustrati­on: Anders Thykier

Landets største milliardfo­nde retter en skarp kritik mod et nyt lovindgreb, som ellers skal gøre det mere attraktivt at stifte fonde i Danmark.

Lovforslag­et, som et stort flertal i Folketinge­t står bag, kan nemlig få ødelaeggen­de konsekvens­er for nye fonde, lyder det i et samlet høringssva­r fra 23 af de største erhvervsdr­ivende fonde som Novo Nordisk Fonden og A.P. Møller Fonden.

Fondene og eksperter advarer imod, at aftalepart­ierne vil afskaffe den såkaldte holding-model, hvor en virksomhed­sejer kan overdrage sine aktier i en virksomhed til en fond som gave via et holdingsel­skab. Det er en meget brugt model, der sikrer, at en virksomhed­sejer skattefrit kan overdrage sin bestemmend­e aktiepost til en fond.

»Afskaffels­en af holdingmod­ellen vil gøre det mindre attraktivt at etablere nye erhvervsdr­ivende fonde, hvilket er stik imod den politiske intention med lovforslag­et,« skriver de 23 erhvervsdr­ivende fondene.

Fra politisk side vil man have flere erhvervsdr­ivende fonde i Danmark. Både fordi de er samfundsny­ttige, og fordi de beskytter store danske virksomhed­er mod at blive opkøbt af udlandet.

Men politikern­e rammer helt ved siden af skiven ved at begrave holding-modellen, mener fondsdirek­tør i Poul Due Jensens Fond Kim Nøhr Skibsted, der er medundersk­river af høringssva­ret.

»Det virker ugennemtae­nkt, fordi det netop kan forhindre, at nye fonde bliver stiftet. Det er svaert at se de saglige argumenter for det lovforslag, der ligger på bordet nu,« siger han.

Mister sit formål

Lovforslag­et kommer, efter en arbejdsgru­ppe af eksperter og profiler fra fondene sidste år lagde en raekke anbefaling­er frem. Anbefaling­erne mundede ud i en bred aftale i juledagene sidste år mellem VLAK-regeringen, Socialdemo­kratiet og De Radikale.

Men en afskaffels­e af holding-modellen var slet ikke en del af arbejdsgru­ppens anbefaling­er, og det har aldrig vaeret på bordet i dialogen mellem fondene og Skattemini­steriet.

Alligevel har afskaffels­en sneget sig ind i lovforslag­et.

Det møder hård modstand fra flere eksperter, som til daglig arbejder med fondsstift­elser.

»Man kan betvivle, om politikern­e kan forstå, hvilken effekt lovforslag­et vil få. For der er ingen tvivl om, at man ødelaegger fundamente­t for nye fonde, hvis lovforslag­et bliver gennemført,« siger Niklas Bjerggaard Andersen, skatteeksp­ert og partner i Deloitte.

Samme vurdering kommer fra ejerpartne­r og advokat i Hjulmandka­ptain Advokater Anker Laden-Andersen, som er specialise­ret i fonde.

»Hvis man pludselig bliver beskattet af fondsstift­else, mister det hele sit formål. Derfor giver det ikke mening, at virksomhed­sejere mister en holding-model, som rent faktisk fungerer godt,« siger han.

Finten ved at bruge holding-modellen er, at hele formuen i form af aktier kan laegges over i en erhvervsdr­ivende fond helt skattefrit. Der skal kun betales skat, hvis fonden senere uddeler af grundkapit­alen til almennytti­ge formål, hvilket ikke sker i praksis. Erhvervsdr­ivende fonde uddeler nemlig kun penge af overskudde­t hvert år.

I lovforslag­et fra regeringen ligger dog en ny model, som også er skattefri i udgangspun­ktet. Fonden skal dog betale 22 pct. i skat, hvis den senere får udbetalt udbytte, eller den saelger nogle af de overdraged­e aktier.

Ny model med benspaend

Det store problem i den nye model er dog, at regeringen har opstillet en lang raekke krav for overhovede­t at kunne bruge modellen. Krav, som ikke ligger i holding-modellen.

»Der er lagt så mange benspaend ind i den nye model, at den i praksis ikke er brugbar,« siger Niklas Bjerggaard Andersen.

Der er bl.a. tale om, at overdragel­sesselskab­et ikke må vaere en pengetank. Det betyder, at et ejendomsse­lskab og andre selskaber med en stor investerin­gsporteføl­je ikke kan overdrages skattefrit til en fond.

Det har ikke vaeret muligt at få en forklaring fra skattemini­ster Morten Bødskov på, hvorfor regeringen vil sløjfe holding-modellen. I stedet siger ministeren i et skriftligt svar:

»Vi har netop modtaget høringssva­rene fra lovforslag­et, og dem ser jeg i sagens natur frem til at laese. Når hele bunken så er gennemgået, vil regeringen tage stilling til den endelige udformning af lovforslag­et.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark