Jyllands-Posten

Danskerne har alt for høje forventnin­ger til afkastet på deres pension

En stor del af danskerne forventer, at de gode tider på finansmark­ederne vil vare ved. Det er urealistis­k, lyder det fra eksperter.

- ALEXANDER BITSCH KRISTOFFER BRAHM alexander.bitsch@finans.dk kristoffer.brahm@finans.dk

Danskerne har helt urealistis­ke forventnin­ger til, hvor mange penge de har at forsøde alderdomme­n med.

Således forventer 41 pct., at de får lige så høje afkast på deres pensionsop­sparing de kommende fem år, som de har opnået de seneste 10 år, hvor afkastene har vaeret helt i top.

Det viser en undersøgel­se, som pensionsse­lskabet Velliv har fået foretaget blandt et repraesent­ativt udsnit af danskerne.

Men det er ifølge flere eksperter helt urealistis­k.

»De fremtidige afkast forventes at blive markant lavere end de afkast, vi har set historisk. Renterne er meget lave, og derfor må man forvente meget lave afkast på obligation­er,« siger Jesper Rangvid, der er professor på CBS og formand for Rådet for Pensionspr­ognoser.

Rådet forventer blandt andet 0,3 pct. i årlige afkast fra obligation­er. Det er under 1/ 10 af det historiske afkast.

I Velliv er man overrasket over undersøgel­sens resultat.

»Det er meget menneskeli­gt at blive lidt fartblind, når alt går godt – og det er praecis dér, vi er nu. Vi – og resten af verden – har stort set kun oplevet 10 års økonomisk opsving, hvor aktiemarke­derne samtidig er buldret frem,« siger Jens Christian Nielsen, der er cheføkonom i Velliv.

Det er meget menneskeli­gt at blive lidt fartblind, når alt går godt – og det er praecis dér, vi er nu. JENS CHRISTIAN NIELSEN, CHEFØKONOM, VELLIV

Risiko for milliontab

Professor Carsten Tanggaard fra Aarhus Universite­t er enig i, at afkastforv­entningern­e er urealistis­ke. Han mener, at pensionsse­lskaberne skal gøre mere for at afstemme forventnin­gerne til det fremadrett­ede afkast med deres kunder.

»Det har de erfaringsm­aessigt ikke vaeret gode til,« siger han.

Samtidig peger han på, at kunderne skal sørge for at saette sig ind i tingene. Saerligt i forhold til, hvornår formuen tillader, at man traekker sig tilbage.

»Ellers kan nogle få sig en slem overraskel­se,« siger han.

Beregninge­r, som Velliv har lavet for Jyllands-Posten, viser, at det kan skaere over 1 mio. kr. af pensionsop­sparingen for en dansker med 10 år til pension, hvis afkastet fremadrett­et bliver 3 pct. frem for 8 pct. om året.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark