Jyllands-Posten

En lille forskel i afkastet

Hvis afkastet i de kommende år bliver 5 pct. i stedet for 8 pct., vil det for nogle opsparere skaere 20 pct. af deres formue.

- KRISTOFFER BRAHM ALEXANDER BITSCH kristoffer.brahm@finans.dk alexander.bitsch@finans.dk

Selv en lille forskel på det årlige afkast på ens pensionsop­spring kan skaere en stor luns af formuen, når man går på pension.

Formuenedg­ang

Faldende afkast har store konsekvens­er for pensionsop­sparingen.

Det viser et regnestykk­e, som pensionsse­lskabet Velliv har udarbejdet for JyllandsPo­sten.

I de seneste år har gennemsnit­lige årlige afkast på 8 pct. ikke vaeret et saersyn, men den faldende rente har reduceret forventnin­gerne til de fremtidige afkast. Hvis afkastene de kommende år falder til 5 pct., sker der betydelige indhug i de opsparinge­r, som danskerne kan forvente at have til rådighed i pensionist­tilvaerels­en.

Danskere med 10 år til pension, en samlet opsparing på 2 mio. kr. og årlige indbetalin­ger på 70.000 kr. kan se frem til en samlet pensionsfo­rmue på 4 mio. kr., hvis afkastene forbliver på 8 pct. årligt.

Formuen falder med 20 pct. til 3,2 mio. kr., hvis de årlige afkast falder fra 8 til 5 pct.

Såfremt afkastene dykker helt ned til 3 pct. årligt, vil formuen dykke fra 4 til 2,8 mio. kr.

»Pensionsfo­rmuen bliver rigtig hårdt ramt ved et lavere afkast,« pointerer Jens Chr. Nielsen, der er cheføkonom i Velliv.

De månedlige pensionsud­betalinger vil dog ikke falde lige så meget. Dels vil en del af tabet blive modregnet i folkepensi­onen. Dels skal der betales mindre i skat, når lavere afkast reducerer bruttoudbe­talingerne.

Faldet på 20 pct. i pensionsfo­rmue vil derfor føre til et fald i de månedlige udbetaling­er på 8,5 pct., viser Vellivs beregninge­r.

»Effekterne på pensionsud­betalinger­ne er også markante, men slår dog ikke naer

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark