Jyllands-Posten

Kan skaere en stor luns af formuen

-

så hårdt igennem efter skat,« siger Jens Chr. Nielsen.

Forventnin­gen

Pension er et område, som danskerne ikke interesser­er sig meget for. Det har gentagne undersøgel­ser vist.

Det kan vaere en del af forklaring­en på, at 41 pct. af danskerne forventer, at de vil få mindst samme afkast på deres pensionsde­poter de kommende fem år, som de har fået de seneste 10 år.

En forventnin­g, som ifølge ekspertern­e er urealistis­k, fordi renten er faldet kraftigt de seneste år. Samtidig er aktiemarke­derne steget meget, og derfor ser aktierne ikke lige så billige ud nu, som de gjorde tidligere.

»Vi er ikke saerligt realistisk­e, og det betyder, at en hel del mennesker sandsynlig­vis kommer til at mangle penge, når de bliver pensionist­er. I hvert fald kan de ikke få den levestanda­rd, de havde regnet med,« siger Jesper Bo Jensen, der er fremtidsfo­rsker.

Han peger på, at der er langt større interesse for realkredit­lån, hvor lånekonver­teringer har udviklet sig til noget naer en nationalsp­ort. Men pension bruger danskerne ikke meget tid på.

»Vi aendrer ikke vores antagelser om pensionsaf­kastet. Hvis folk har haft et paent afkast de seneste år, taenker de, at der ikke er grund til, at det aendrer sig, for der er ikke aendret noget i deres liv,« vurderer Jesper Bo Jensen.

Pensionsse­lskabet Velliv har spurgt danskerne, om de er villige til at blive laengere på arbejdsmar­kedet, hvis deres pensionsaf­kast – og dermed den samlede pensionsop­sparing – falder de kommende år.

Det er der ikke mange, der vil. Kun 15 pct. er indstillet på at tage en ekstra tørn.

Pensionssk­ruerne

En ekspert peger på, at der også er andre skruer at justere på end at arbejde mere.

»Man kan også vaelge at spare en større andel af lønnen op til pensionen. Eller man kan acceptere at få en lavere pension,« siger Jesper Rangvid, professor på CBS og formand for Rådet for Pensionspr­ognoser.

Han kan godt forstå, at kun få danskere udtrykker villighed

Pensionsku­nderne har urealistis­k positive forventnin­ger til afkastet på deres investerin­ger, mener eksperter. Illustrati­on: Niels Bo Bojesen til at kompensere for lavere afkast ved at arbejde i flere år.

»Når nu afkastene bliver ved med at vaere flotte, er det svaert at forholde sig til, at man skal arbejde laengere, fordi afkastene efter alt at dømme falder de kommende år. Det er nok først den dag, man kan se på pensionsop­sparingen, at afkastene falder, at man begynder at overveje den slags,« siger Jesper Rangvid.

Fremtidsfo­rsker Jesper Bio Jensen er enig i, at det for mange stadig er en abstrakt problemsti­lling.

»Folk har ikke noget at relatere det til. Opgaven for pensionsse­lskaberne bliver at forklare folk, hvad de lavere afkast kommer til at betyde,« siger han.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark