Jyllands-Posten

Sådan kan du tjene på eksplosion­en i asiatiske forbrugere

Over de kommende år ventes Asien med Kina og Indien i spidsen at komme til at drive en stadig større del af vaeksten i det globale forbrug.

- LENE ANDERSEN lene.andersen@finans.dk

Antallet af købedygtig­e asiater eksplodere­r. Mere end 1,2 mia. mennesker er ifølge konsulenth­uset McKinsey på få år røget ind i middelklas­sen og er blevet forbrugere. Og det er bare begyndelse­n.

McKinsey venter, at Asiens middelklas­se i 2030 år alene vil tegne sig for halvdelen af den globale vaekst i forbruget. Og amerikansk­e Citibank kalder udviklinge­n for en af de ustoppelig­e tendenser, der vil finde sted naesten uanset, hvad der sker med verdensøko­nomien.

»Det er en meget voldsom trend, man som investor ikke må overse. Vi mener, man gør klogt i at investere i den asiatiske forbruger, hvad enten man går efter lokale virksomhed­er eller efter vestlige brands, der formår at virke tiltraekke­nde på de asiatiske forbrugere,« siger Lars Skovgaard Andersen, investerin­gsstrateg Danske Bank.

Festivalen

Lige nu udgør kineserne langt den største del af Asiens nye middelklas­se, mens Indien og Indonesien først nu begynder at rykke. Den enorme købedygtig­hed og forbrugsly­st hos den nye middelklas­se i Kina får verden et årligt blik ind i den 11. november med

Day”.

Den årlige Alibaba-organisere­de shoppingfe­stival ”Singles’ Day” er allerede nu verdens største online handelsdøg­n, men ventes i år at tiltraekke 500 mio. kunder – 100 mio. mere end i fjor.

Den er så småt ved at sprede sig fra onlinehand­el over i fysiske butikker og fra Kina til Vietnam, Singapore og resten af verden.

På forhånd har en undersøgel­se foretaget af Alixpartne­rs vist, at kineserne venter at bruge 54 pct. mere end sidste år, hvor der alene hos Alibaba blev omsat for over 30,8 mia. dollars – ca. 208 mia. kr.

Samlet set kom omsaetning­en op på omkring 45 mia. dollars – godt 300 mia. kr. Dermed er alle vestlige shoppedage overgået med mange laengder.

Fonde

”Singles’

Det er en meget voldsom trend, man som investor ikke må overse. LARS SKOVGAARD ANDERSEN, INVESTERIN­GSSTRATEG, DANSKE BANK

Der er flere måder at købe sig ind i Asiens fremdrift. Det kan ske ved at købe lokale aktier, ved at købe fonde eller ETF’er eller købe nogle af de vestlige selskaber, der tjener på udviklinge­n.

»Når det gaelder Kina, har man som investor direkte adgang til en lang raekke kinesiske selskaber på de amerikansk­e børser. Herunder Alibaba. Men vi har tidligere set den amerikansk­e praesident, Donald Trump, true de kinesiske selskaber med afnotering, og jeg ville ikke personligt risikere ny støj omkring det,« siger Lars Skovgaard Andersen.

Han anbefaler derfor lokal investerin­g via fonde for ikke selv at skulle fange vinderne.

En internatio­nal fond kunne vaere Fidelity Asian

Special Situations, som over 3 år har givet et gennemsnit­ligt årligt afkast på godt 10 pct. mod analysehus­et Morningsta­rs benchmark, der har givet knap 9,3 pct.

Der er også et stort udvalg af ETF’er.

Herhjemme har Nordea Invest Fjernøsten og Nordea Invest Kina begge givet et afkast på godt 10 pct. om året de sidste tre år.

Bedst på tre års sigt af de danske investerin­gsforening­er tilgaengel­ige for alle er Handelsban­ken Invest Fjernøsten med 11,2 pct. i årligt afkast i perioden.

Vestlige

Men der er også mange vestlige aktier, der nyder godt af udviklinge­n i Kina, Indien og det øvrige Asien. Eksempelvi­s Nike og Adidas. En stor del af handlen sker via mobilen, hvilket er en fordel for vestlige brands med onlinehand­el.

Ifølge Morgan Stanley er netop den store onlinehand­el en årsag til, at Kina med en global markedsand­el på 19 pct. - i 2018 overhalede USA som det største marked i verden for retailsalg af skønhedspr­odukter.

»Fordelen ved at købe vestlige selskaber er jo, at vi danskere typisk kender dem bedre og derfor også bedre kan forholde os til dem. I min optik er det en god måde at eksponere sig på, fordi vi i Vesten har nogle staerke brands, som eksempelvi­s kineserne meget specifikt higer efter,« siger Tine Choi Danielsen, chefstrate­g PFA Pension.

Hun peger bl.a. på luksusmaer­ker som Louis Vuittonakt­ien - LVMH.

Lars Skovgaard Andersen siger, at også service aktier inden for spil og streaming kan nyde godt af vaeksten. I Indien er bl.a. Netflix nu ved at etablere sig.

Fjernhandl­en betyder, at der også er gevinst til leverandør­er af transport og emballage. Et eksempel kan vaere Smurfit Kappa, der er noteret i London og en af verdens største emballagev­irksomhede­r.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark