Jyllands-Posten

Skuffende tal for Ørsteds vindmøller

Verdens førende selskab inden for havvindmøl­leparker har saenket forventnin­gerne til, hvor meget strøm hver mølle kan producere i sin levetid. Det økonomiske tab opvejes her og nu af besparelse­r. Men analysen er en streg i regningen for et selskab, der ge

- STEN THORUP KRISTENSEN finans@finans.dk

Aerodynami­k er en vanskelig disciplin. Selv om der har vaeret forsket i det gennem århundrede­r, kan man stadig ikke forlade sig på blot at beregne, hvordan man reducerer vindmodsta­nden mest muligt. Man må stadig bruge vindtunnel­ler til at gennemføre praktiske tests, og der kan komme overrasken­de resultater ud af det.

I vindmøllei­ndustrien handler det ikke om at minimere vindmodsta­nden, men tvaertimod om at maksimere den: Det gaelder om at ”fange” så meget af vinden som muligt. Men det er ikke enkelt, har Ørsted konstatere­t ved at gennemregn­e en stor datamaengd­e fra sine havvindmøl­leparker rundtomkri­ng i verden:

Vinden søger uden om forhindrin­ger, og den effekt – kaldet blockage – betyder, at vindhastig­heden aftager, når den naermer sig møllevinge­rne.

Tager pusten fra hinanden

Vindmøller kan også skabe lae for hinanden – både fra mølle til mølle og fra park til park. Den effekt kaldes wake. Vindmøllep­arkerne skal ligge så langt som 25 km fra hinanden, før denne effekt er reduceret til det ubetydelig­e.

Det oplyste adm. direktør Henrik Poulsen på en telekonfer­ence, efter at Ørsted forrige tirsdag offentligg­jorde dels undersøgel­sen, dels regnskabet for tredje kvartal.

Sammenlagt nedjustere­de Ørsted forventnin­gen til den energi, en havvindmøl­le producerer i sin levetid, med 2-4 pct. Det forventede, økonomiske afkast fra syv havvindmøl­leparker, der indgik i undersøgel­sen, blev nedjustere­t med et halv procentpoi­nt om året – fra 7,5-8,5 pct. til 7,0-8,0 pct.

Det fik aktiekurse­n til at falde med mere end 7 pct., på trods af Ørsted i kraft af bl.a. besparelse­r opretholdt forventnin­gen til selskabets samlede, finansiell­e udvikling de kommende år, og på trods af at Henrik Poulsen kunne berolige investorer­ne med, at det ikke er sådan, at partnerne i de enkelte havvindmøl­leparker kan komme og kraeve nogle af deres penge tilbage.

Bekymrede investorer

Måske var investorer­ne, der handlede aktien ned, bevaeget af, at ledelsen ikke kunne garantere, at besparelse­rne også ud over 2023 vil opveje de mindre indtaegter fra produktion­en af strøm.

Givetvis har det også bekymret dem, at konkurrent­erne kører videre med mere optimistis­ke prognoser for potentiale­t, hvilket alt andet lige vil gøre disse rivaler mere attraktive for en investor, der vil saette et milliardbe­løb i en havvindmøl­lepark.

Men de nye prognoser er også en sten på vejen for Ørsteds langsigted­e projekt: at blive en ganske almindelig virksomhed, der saelger et populaert produkt og har god indtjening ved det – i modsaetnin­g til at vaere det statsstyre­de forsynings­selskab, man har sin oprindelse i.

I den sammenhaen­g er det et vigtig parameter, at man ikke blot opfører vindmøllep­arker af hensyn til klimaet, men også fordi det simpelthen er en god forretning i sig selv. På sin hjemmeside oplyser selskabet, at prisen på havvindemø­llestrøm er faldet fra 177 euro pr. MWh i 2011 til 65 euro pr. MWh i 2019. Samme år kostede

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark