Jyllands-Posten

Udløser børsnedtur

-

strøm fra olie 70 euro pr. MWh og strøm fra kul 72 euro pr. MWh.

Disse tal, som ikke er beregnet af Ørsted selv, og som altså gør den grønne energi ikke bare mere klimavenli­g men også billigere end den sorte, rokker ved de nye vurderinge­r af potentiale­t i havvindmøl­ler. Selskabet oplyser dog til Finans og Jyllands-Posten, at det stadig vil vaere billigere at opføre havvindmøl­leparker end kul- og oliedrevne kraftvaerk­er, der kan levere samme maengde strøm.

”Almindelig­gørelsen” af Ørsted handler meget om, hvordan selskabet kan agere, og det har i sidste ende betydning for aktiekurse­n.

Selskabet er på 10 år blevet transforme­ret fra at vaere et af Europas sorteste energisels­kaber til i dag at vaere et af de grønneste.

I henseende til havvindmøl­leparker er det verdensfør­ende. Derfor vaekker selskabet også global interesse, og det får megen god presse i udlandet.

I Danmark er det meget anderledes. Man synes dårligt nok at kunne snøre sine sko i Ørsted, uden at det udløser en politisk kontrovers. Så sent som sidste år blokerede et politisk flertal for, at Ørsted kunne saelge dattersels­kabet Radius, som distribuer­er strøm i København og dele af Sjaelland, til en udenlandsk køber. I september er

SEAS-NVE i stedet trådt ind som køber. Salgsprise­n er 21,3 mia. kroner.

Status i dag er, at der ikke er meget tilbage i Ørsted, der kan beskrives som kritisk infrastruk­tur for Danmark. På den måde er der ikke meget i vejen for, at staten kan saelge sin aktiepost på 50,1 pct.

Praecis dét foreslog Dansk Erhverv også i sidste uge. Flere partier udtrykte skepsis, men måske kan de lade sig overbevise af, at provenuet kan placeres i en fond, der skal foretage klimainves­teringer. Og jo mere strøm, vindmøller­ne kan hente ind fra havet, jo højere vil aktiekurse­n vaere, og jo mere motiverede vil politikern­e vaere for et salg.

Måske var investorer­ne, der handlede aktien ned, bevaeget af, at ledelsen ikke kunne garantere, at besparelse­rne også ud over 2023 vil opveje de mindre indtaegter fra produktion­en af strøm.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark