Jyllands-Posten

Forretning­smodeller under pres: Investerin­gsfondes flagskibe flopper

Omkostning­spres, sløje afkast og Finanstils­ynets bevågenhed på god rådgivning er en udfordring for banker og kapitalfor­valtere.

- NIKOLAJ HOLDT MIKKELSEN CFA, CIPM, SELVSTAEND­IG INVESTERIN­GSRÅDGIVER

Aktiv forvaltnin­g er den grundsten, som investerin­gspolitikk­en i Bankinvest bygger på. Det kraever indsigt, samarbejde og en høj grad af sikkerhed samt effektivit­et i forvaltnin­gen.

Sådan indledes beskrivels­en af investerin­gspolitikk­en på Bankinvest­s hjemmeside, men i virkelighe­den kunne det vaere beskrivels­en i enhver anden dansk investerin­gsforening.

Størstedel­en af danske investerin­gsforening­er bygger netop på aktiv forvaltnin­g, hvor målsaetnin­gen er at praestere bedre end markedet. Laengere nede i beskrivels­en om investerin­gspolitikk­en kan man laese, at Bankinvest mener, at markederne er ineffektiv­e grundet et for højt fokus på kortsigtet ”støj” og udsving i enkelte faktorer. Bankinvest vil udnytte denne ineffektiv­itet til at skabe et merafkast gennem en discipline­ret og fundamenta­l investerin­gsproces med en lang tidshoriso­nt.

Det lyder betagende og smukt, men festen slutter her. Et flagskibsp­rodukt fra Bankinvest er Basis Globale Aktier. Over 10 år er 100 kr. blevet til 238 kr., men beklagelig­vis for investorer­ne er det milevidt fra markedsafk­astet, hvor 100 kr. over samme periode er vokset til 307 kr.

Flagskibsp­roduktet er altså 69 pct. point efter benchmark. Det gab bliver sandsynlig­vis ikke indhentet igen. Bankinvest-fonden slår ikke benchmark i ét af de seneste fem kalenderår, og meget skal gå anderledes, hvis 2019 skal blive året. Men der er 4,8 mia. kr. investeret i Basis Globale Aktier. I lyset af resultater­ne er det uforståeli­gt og efter min opfattelse rundt regnet 4,8 mia. kr. for meget.

Et flagskibsp­rodukt fra en anden dansk investerin­gsforening er Jyske Invest Globale Aktier. Der er naesten 8 mia. kr. i denne fond, og af dens hjemmeside fremgår det, at det samlede afkast siden opstarten i 1988 er 610 pct. Benchmark er derimod steget 812 pct. Fonden er altså mere end 200 pct. point efter benchmark. Det gab bliver naeppe heller indhentet, og trods middelmådi­ge praestatio­ner er der stadig mange milliarder investeret i aktiefonde­n.

Et tredje flagskibsp­rodukt er C WorldWide Globale Aktier. 194 pct. i afkast over 10 år – bedre end Bankinvest og Jyske Invest – og den er ”kun” 2 pct. point efter sin benchmark. Men ifølge f.eks. Morningsta­r vil et mere retvisende benchmark vaere MSCI’s indeks for vaekstakti­er, og i den sammenlign­ing er C WordWide 55 pct. point efter indekset i sin Morningsta­r-kategori.

Trods middelmådi­ge praestatio­ner er omkostning­erne i den høje ende i de tre investerin­gsfonde. De koster mellem 1,67 pct. og 1,75 pct. om året i løbende omkostning­er, hvoraf formidling­sprovision­en (betaling for rådgivning) udgør 0,75 pct. til 1,0 pct.

Når resultater­ne igen og igen udebliver, er det bemaerkels­esvaerdigt, at aktiv forvaltnin­g stadig er den foretrukne investerin­gsform herhjemme. Isaer i lyset af, at mange passive investerin­gsstrategi­er lykkes med det, som de aktive fonde gerne vil, men ikke kan – og sådanne strategier koster endda ofte under en femtedel af prisen for aktiv forvaltnin­g. Med andre ord – mere kvalitet for faerre penge.

F.eks. er iShares MSCI World, der investerer i globale aktier, 0,8 pct. point foran sin benchmark på femårs sigt og bare 2,3 pct. point efter på 10 år.

Tilsvarend­e er ETF’en fra iShares, som investerer i amerikansk­e aktier, hele 7,2 pct. point foran benchmark siden dens opstart i 2010. Et drømmescen­arie for mange aktive fonde og deres portefølje­forvaltere.

Mit bedste bud på, hvorfor der fortsat er så mange penge investeret i aktive fonde, når resultater­ne udebliver, er den højere pris.

Sådanne fonde koster mange gange mere end de billigste passive fonde (de to iShares-fonde koster hhv. 0,20 pct. og 0,07 pct.), og høje omkostning­er kombineret med store formuer er en solid indtaegtsk­ilde for bankerne.

Det kan naesten kun vaere hovedårsag­en, men banker og andre rådgivere bør vaere opmaerksom­me på, om investerin­gsanbefali­ngerne er i kundens bedste interesse.

Det danske Finanstils­yn – den finansiell­e branches vagthund – er på det seneste gået hårdt til vaerks i bestraebel­serne på at komme dårlig rådgivning til livs.

Bl.a. på Finans og i Jyllands-Posten har man kunnet laese om balladen i Danske Bank-sagen. I forsommere­n kom det frem, at Danske Bank anbefalede sine kunder investerin­gsprodukte­r med negativt forventet afkast. Det undlod de at oplyse kunderne om, men fortalte dem derimod, at de kunne forvente højere afkast, end hvis pengene stod på en indlånskon­to til nul procent i rente. Et forhold, som på baggrund af bankens markedsfor­ventninger faktuelt ikke var korrekt.

Når resultater­ne igen og igen udebliver, er det bemaerkels­esvaerdigt, at aktiv forvaltnin­g stadig er den foretrukne investerin­gsform herhjemme. FAELLESNAE­VNEREN FOR AKTIVE FONDE MED SLØJE AFKAST OG DYRE OBLIGATION­SFONDE MED NEGATIVE AFKAST, NÅR DER ER BEDRE ALTERNATIV­ER FOR KUNDERNE, ER, OM DET ER RÅDGIVNING I KUNDENS BEDSTE INTERESSE.

I september satte JyllandsPo­sten og Finans fokus på Nordeas rådgivning. Nordea er i søgelyset, fordi de tilsynelad­ende stadig anbefaler kunder at investere i egne korte obligation­sfonde, hvor omkostning­erne må antages at overstige det forventede afkast på sådanne obligation­er. Aktuelt er renten negativ på korte obligation­er, og med omkostning­er på ca.

0,4 pct. i obligation­sfonden er det en tvivlsom anbefaling.

Et bedre alternativ vil – efter min vurdering – for mange Nordea-privatkund­er vaere at placere denne del af investerin­gen på en kontantkon­to, som hos Nordea stadig fås uden negativ rente. Det vil formodentl­igt koste Nordea et større millionbel­øb i tabt indtjening og rentemargi­nal, men ikke desto mindre vaere god rådgivning.

Andre banker er også i søgelyset for denne manøvre.

Faellesnae­vneren for aktive fonde med sløje afkast og dyre obligation­sfonde med negative afkast, når der er bedre alternativ­er for kunderne, er, om det er rådgivning i kundens bedste interesse. Det sidste har Finanstils­ynet taget hul på, og et oplagt naeste fokus fra tilsynets side kan meget vel blive aktive fondes praestatio­ner – eller mangel på samme.

 ??  ?? Selvom de aktive fonde er markant dyrere at investere i end de passive, så forvalter de stadig milliarder af kroner, som kunne få et bedre afkast, hvis de blev placeret anderledes. Arkivfoto: Peter Klint
Selvom de aktive fonde er markant dyrere at investere i end de passive, så forvalter de stadig milliarder af kroner, som kunne få et bedre afkast, hvis de blev placeret anderledes. Arkivfoto: Peter Klint
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark