Jyllands-Posten

Topchef i Bankdata slår i fritiden på trommer i et venskabsba­nd

Esben Kolind Laustrup er topchef i Bankdata. Forinden var han direktør i JyllandsPo­sten.

- KRISTOFFER BRAHM kristoffer.brahm@finans.dk

Tidligere i år forlod Esben Kolind Laustrup mediebranc­hen og en direktørst­illing i Jyllands-Posten for at blive ny topchef i Bankdata.

Det er et it-udviklings­hus for en stribe banker med Jyske Bank, Sydbank og Ringkjøbin­g Landbobank som de største.

Dermed har Esben Kolind Laustrup udskiftet én presset branche med en anden.

I banksektor­en er det de lave rentenivea­uer, der gør ondt på hele forretning­smodellen.

Som leverandør af bankernes vigtige it-ydelser smitter det af på Bankdata, der er i gang med en stor transforma­tion, som den nye direktør skal udstikke retningsli­njerne for og føre ud i livet.

Grundlaegg­ende skal han sørge for, at de banker, der sammen ejer Bankdata, får mere it-udvikling for de penge, de bruger på it.

I dag går hele 80 pct. af det 1,4 mia. kr. store årsbudget til drift og vedligehol­d. Det tal skal barberes ned, mens udviklings­budgettet skal pustes op.

Det er en mand uden erfaring fra finanssekt­oren, som ejerbanker­ne har sat i spidsen for at knaekke den kurve. Til gengaeld har Esben Kolind Laustrup stor erfaring fra virksomhed­er under digital omstilling.

Han er cand.oecon. fra Aarhus Universite­t, og karrieren begyndte i TDC i 2005. En virksomhed, hvor den lukrative fastnettel­foni blev erstattet af mobiltelef­oni og internet.

Efter godt 10 år i TDC, hvor han sluttede som adm. direktør for dattersels­kabet TDC Hosting, tog Esben Kolind Laustrup i 2016 springet til mediebranc­hen og jobbet som direktør i JyllandsPo­sten.

Igen en branche under pres, hvor den fysiske avis i mange år oplevede tilbagegan­g, og hvor opgaven var at få en bedre forretning ud af de digitale tjenester.

Der er en rød tråd

I Bankdata skal Esben Kolind Laustrup ligeledes fortsaette den digitale transforma­tion. Han er chef for knap 800 ansatte i Danmark og 100 udviklere i Indien.

»Alle steder, hvor jeg har vaeret ansat, har jeg arbejdet med langvarige kundeforho­ld og abonnement­sforretnin­ger i virksomhed­er under digital transforma­tion. Det er den røde tråd i min karriere,« siger han.

Han er født i Grenaa i 1979 og bor med sin familie i Hinnerup nord for Aarhus.

Allerede mens han tog sin kandidatgr­ad, underviste Esben Kolind Laustrup som ekstern lektor på bachelorde­len på afdeling for virksomhed­sledelse på universite­tet.

Som faerdigudd­annet fik han job som økonom i TDC og blev efter et år chef for afdelingen. I 2009 blev han udpeget som en fremtidig erhvervsko­met på Berlingske Nyhedsmaga­sins Talent 100-liste.

Selv om en stor del af tiden går med arbejde, er der plads til fritidsint­eresser.

Som så mange andre topchefer går han op i at holde formen ved lige på mountainbi­ke og landevejsc­ykel samt i motionscen­teret.

Dér, hvor han adskiller sig fra den typiske erhvervsle­der, er, når han indtager trommerne i rockbandet Ram Jam.

Taesker løs på trommerne

Det har han dannet med fire venner, og her står den på rock fra hans ungdom, og både Bon Jovi, Faith No More, Lenny Kravitz og Guns N’ Roses er på repertoire­t.

Tidligere kolleger på Jyllands-Posten kan skrive under på, at den unge direktør evner at taeske løs på trommerne. Det beviste han til flere julefrokos­ter.

God mad og rødvin, helst indtaget med venner eller familien, er også en fritidsint­eresse, han nyder.

Familien taeller aegtefaell­en, Lisbeth Gry Hjørlund Laustrup, der er lektor på Randers Statsskole, og tre drenge i alderen 8 til 14 år.

 ??  ?? Esben Kolind Laustrup, topchef i Bankdata, var i flere år ansat i TDC. Når han har fri, dyrker han motion og spiller musik.
Foto: Joachim Ladefoged
Esben Kolind Laustrup, topchef i Bankdata, var i flere år ansat i TDC. Når han har fri, dyrker han motion og spiller musik. Foto: Joachim Ladefoged

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark