Jyllands-Posten

Saerligt tilskud koster aftenskole­r livet

En stor del af Aarhus Kommunes pulje til folkeoplys­ning går til handicapun­dervisning, og det har medvirket til, at der er blevet faerre aftenskole­r.

- JONAS HVID ESBEN LARSEN MIKKELSEN

I 2007 havde aarhusiane­rne 53 aftenskole­r at vaelge imellem. I dag er der 35.

Det skyldes i høj grad, at en stor del af kommunens folkeoplys­ningsmidle­r går til aftenskole­rnes handicapun­dervisning til f.eks. laesehaemm­ede, fysisk handicappe­de samt blinde og døve. Undervisni­ngsformen udløser nemlig et forhøjet tilskud, hvilket er med til at udhule aftenskole­rnes samlede økonomi.

I 2018 gik omkring to tredjedele af folkeoplys­ningsmidle­rne eksempelvi­s til deltagere med et handicap, selv om de kun udgjorde ca. 12 pct. af det samlede antal kursister på byens aftenskole­r. Det fremgår af en raekke notater fra Aarhus Kommune.

Per Paludan Hansen, formand for DFS, der er paraplyorg­anisation for 34 folkeoplys­ende organisati­oner, kalder aftenskole­situatione­n i Aarhus en betydelig udfordring. Han mener, at skolerne løser opgaver, som burde høre hjemme i socialforv­altningen:

»Jeg er glad for, at mennesker med handicap får gode tilbud. Men når handicapun­dervisning fylder så meget, udhuler det grundlaget

SPORT, side 13 for tilbud til ikkehandic­appede. Og vi står i en tid, hvor aftenskole­rne skal vaere med til at løfte betydelige opgaver som arbejdet mod ensomhed, kurser til alle, der vil leve mere baeredygti­gt, og idéer til at saette verdensmål­ene ind i større perspektiv­er.«

Kommunens samlede pulje til folkeoplys­ende undervisni­ng er i år 32,7 mio. kr. I et notat fra 2017, som JP Aarhus har fået aktindsigt i, skriver Sport og Fritid, Aarhus Kommune, at andelen af tilskud til handicapun­dervisning er »vaesentlig højere [...] end i de fleste af landets øvrige kommuner«. Det øger presset på, hvor stor en del af de samlede omkostning­er til undervisni­ng aftenskole­rne kan få daekket.

I 2013-2019 er andelen således faldet fra 92 til 76 pct. Det giver en øget brugerbeta­ling og »er saerligt følsomt for de mindre aftenskole­r, [og dem] der tilbyder ”traditione­l” aftenskole­undervisni­ng. Dette kan også aflaeses af antallet af aftenskole­r,« står der i notatet.

Samme vurdering har Winnie Rehné, leder af den mindre aftenskole Skolen for Kunst og Design og naestforma­nd i Folkeoplys­ningssamvi­rket, en paraplyorg­anisation for aarhusians­ke aftenskole­r.

»Daekningsg­raden udfordrer de små skoler ved, at de ofte ikke har økonomi og tilstraekk­elig polstring og kapital til at kunne klare en ukendt og usikker daekningsg­rad,« siger hun, der er aergerlig over faldet i antallet af aftenskole­r.

AARHUS, side 5-6

 ??  ?? Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark