Jyllands-Posten

Aarhus Letbane: Halvtimesd­riften til Grenaa er endt som gidsel i forhandlin­ger

Ombygninge­n af Trustrup Station er nødvendig for, at der kan køre to tog i timen mellem Aarhus og Grenaa, men Aarhus Letbane vil ikke betale det, entreprenø­ren forlanger.

- MARIE-LOUISE ANDERSEN Marie-Louise.Andersen@jp.dk

Letbanen har de sidste par uger vaeret ramt af massive køreudford­ringer. Ikke desto mindre er det planen, at frekvensen på straekning­en mellem Grenaa og Aarhus skal saettes op til to tog i timen, så indbyggern­e langs den gamle Grenaabane får større fleksibili­tet.

Hvornår det sker, står dog hen i det uvisse. Aarhus Letbane har endnu ikke indgået en aftale med den entreprenø­r, som kan foretage den nødvendige ombygning af Trustrup Station.

»Det er stadig ikke lykkedes at nå til enighed om en rimelig pris,« siger Michael Borre, direktør ved Aarhus Letbane.

Borgmester Jan Petersen (S) i Norddjurs Kommune har tidligere sagt, at halvtimesd­riften vil betyde, at flere vil kunne bruge letbanen i pendlerøje­med.

»Der sker noget i rejseplanl­aegningen, når vi er nede i halvtimesd­rift. Det gør mindre at vaere forsinket en halv time end en hel time,« sagde han til JP Aarhus i august.

Samme pris

Striden om ombygning af stationen har varet siden 2014-15, hvor en forsinkels­e i bevillinge­n til arbejdet med at sikre halvtimesd­rift betød, at der ikke kunne indgås en bindende aftale om ombygninge­n. Det betød, at det oprindelig­e tilbud på ombygning, en såkaldt option, udløb.

Siden har der vaere løbende forhandlin­ger med entreprenø­ren Hitachi, der er en del af ASAL-konsortiet, som har stået for at bygge letbanen.

»De er monopolist­er, og vi synes måske, at de udnytter situatione­n. Det er sin sag at acceptere en ublu pris, men de ved jo godt, at vi nok på et tidspunkt bøjer os,« siger Michael Borre og forklarer, at sporet uanset hvad skal bygges faerdigt.

Først blev selve byggeriet af et fysisk nyt spor overtaget af Banedanmar­k. Men det tilbagevae­rende i opgaven kostede ifølge Michael Borre fortsat den samme. Så blev ansvaret for at opsaette kørelednin­ger, lave kørestrøm og nye perroner taget ud af opgaven.

»Men prisen er i grove traek stadig den samme. Så selv om vi ikke beder dem om at lave en hel masse, koster det stadig det samme. Det er jo ikke en reel pris, men et led i en forhandlin­g,« siger direktøren og forklarer, at Aarhus Letbane i øjeblikket forhandler om slutaftale­n på det samlede byggeri af letbanen, hvor Aarhus Letbane bl.a. tilbagehol­der penge for ting, der ikke virker:

»Min oplevelse er, at de (Hitachi Rail, red.) bruger det som en løftestang til at laegge pres på. Det er sådan, forhandlin­ger foregår.«

Derfor kan man i dag i Trustrup se, at der er to faerdigbyg­gede spor, men midterperr­on, kabelførin­g og den såkaldte sikringshy­tte er der stadig ikke.

Set i bagklogska­bens lys ville Michael Borre ønske, at man, allerede dengang Banedanmar­k overtog opgaven med at bygge sporet, havde lavet en aftale med entreprenø­ren.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark