Jyllands-Posten

»Jeg kan godt se det som en mulighed for mig at få et skånejob i Føtex«

På skolen Parat til Start går unge med saerlige behov. Det er folkeoplys­ning i byens største aftenskole, men kun en visitering fra Aarhus Kommune kan udløse en plads på skolen.

- ESBEN LARSEN MIKKELSEN JONAS HVID Esben.L.Mikkelsen@jp.dk jonas.hvid@jp.dk

Den 18-årige Josefine Hvolby vil gerne laere at vaere mere selvstaend­ig, så hun kan klare sig selv, når hun flytter hjemmefra. Og det skal gerne ske hurtigst muligt.

Der er umiddelbar­t ikke noget, der indikerer, at det meget normale ønske for en ung kvinde skulle vaere en saerlig svaer opgave for Josefine Hvolby. De to pander med kyllingefr­ikadeller, som hun står og vender, er dog med til at røbe hendes udfordring­er. I løbet af Josefine Hvolbys skoleuge er to dage fyldt ud med undervisni­ng i madlavning.

»Jeg har ikke rigtig lavet mad, inden jeg begyndte på skolen. Men det er også sjovere her, fordi der ikke hele tiden er nogen, som fortaeller, hvad jeg skal. Her laerer jeg at lave mad til mine veninder, når jeg er flyttet hjemmefra,« siger hun.

Josefine Hvolby går på skolen Parat til Start, som er en Saerligt Tilrettela­gt Ungdomsudd­annelse (STU) for unge med saerlige behov, der ikke kan gennemføre en anden ungdomsudd­annelse.

Langt fra klassiske kurser

Ifølge daglig leder Bente Gillings er det typisk ikke til at se på eleverne, at de har udfordring­er. Men de fleste har tidligere gået i specialkla­sser i folkeskole­n. Nogle har problemer med sproget, andre med overblik og strukturer. Mange er psykisk sårbare og har vaeret udsat for så høje krav, at de har slået sig på det.

Jeg har haft svaert ved at snakke med folk, men det er jeg blevet bedre til. Christina Salby, 21 år og elev på STU-tilbuddet Parat til Start

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark