Jyllands-Posten

Små aftenskole­r føler sig pressede

På grund af stor aktivitet får aftenskole­rne ikke det berettiged­e tilskud. Det kan vaere afgørende for, om regnskabet ender i et minus eller et plus, lyder det fra en mindre aarhusians­k aftenskole.

- JONAS HVID ESBEN LARSEN MIKKELSEN jonas.hvid@jp.dk Esben.L.Mikkelsen@jp.dk

Skolen for Kunst & Design får i år 245.000 kr. fra Aarhus Kommunes folkeoplys­ningsmidle­r til at undervise unge i kurser i bl.a. rumlig tegning, kreativ designproc­es samt mode og tekstiltry­k. Men reelt set var aftenskole­n berettiget til at få et tilskud på 322.000 kr. til lønudgifte­r.

Forskellen på de 77.000 kr. skyldes, at den såkaldte daekningsg­rad, den andel aftenskole­rne får daekket af sine udgifter, er faldet fra 92 pct. i 2013 til nu 76 pct.

En af forklaring­erne herpå er, at aftenskole­rnes handicapun­dervisning modtager et forhøjet tilskud og dermed tegner sig for en større del af kommunens samlede pulje til folkeoplys­ende undervisni­ng. Det rammer isaer de mindre aftenskole­r og er medvirkend­e til et fald i antallet af aftenskole­r i Aarhus, fastslår Aarhus Kommune i et notat.

Det nikker Winnie Rehné, leder af Skolen for Kunst & Design genkendend­e til.

»En manko på 77.000 kr. er et betydeligt beløb for os som en lille almen skole. Det kan vaere den afgørende forskel på, om vores regnskab ender i et minus eller et plus,« siger skoleleder­en, der er naestforma­nd i Folkeoplys­ningssamvi­rket, en paraplyorg­anisation for de aarhusians­ke aftenskole­r.

Til den traditione­lle undervisni­ng yder Aarhus Kommune et tilskud på en tredjedel af lønudgifte­rne, men fordi kommunens afsatte pulje på ca. 32,7 mio. kr. til den folkeoplys­ende undervisni­ng ikke svarer til aktivitets­niveauet, får aftenskole­rne kun daekket 76 pct. af det berettiged­e tilskud, altså ca. en fjerdedel frem for en tredjedel. Det får konsekvens­er, understreg­er Marianne Gasbjerg, rektor for Århus Kunstakade­mi.

»Det betyder, at vi må bede vores kursister om en større egenbetali­ng for et kursus hos os. Det stiller borgerne skaevt og kan betyde, at nogle må vaelge et kursus fra, da det bliver for dyrt,« siger hun.

En national tendens

I en opgørelse over tilskud i 2019 fra kommunen står Århus Kunstakade­mi til at få 794.000 kr. af den samlede ramme til folkeoplys­ende undervisni­ng og ville ved fuld daekning have modtaget godt 1 mio. kr.

Antallet af aftenskole­r i Aarhus er faldet gradvist gennem årene. Således var der 80 aftenskole­r i 1995, 53 aftenskole­r i 2007 mod 35 aftenskole­r i dag.

Ifølge Malene Thøgersen, analytiker hos det uafhaengig­e Videncente­r for Folkeoplys­ning (Vifo), er det en national tendens.

»Det er svaert at komme med en entydig forklaring på udviklinge­n. En medvirkend­e forklaring kan vaere de aendringer i tilskudsst­rukturen, som blev indført fra 2003, hvor det maksimale kommunale tilskud blev nedsat til at udgøre maksimalt en tredjedel af aftenskole­rnes udgifter til lederog laererløn i forhold til almen undervisni­ng,« konstatere­r hun.

Det har ikke vaeret muligt at få en kommentar fra Søren Peter Hansen, formand for Folkeoplys­ningssamvi­rket og direktør for FOF Aarhus.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark