Jyllands-Posten

PARAT TIL START

-

Den 21-årige Christina Salby har gået på Parat til Start i fire år. Først i tre år på et normalt STU-forløb, og derefter fik hun to år mere i et ressourcef­orløb. Hun forklarer begejstret, at hun skiftevis er på skolen og i praktik i Matas.

»Jeg har haft svaert ved at snakke med folk, men det er jeg blevet bedre til. Matas har hjulpet meget på det. Praktikker­ne er til for at finde ud af, hvad man vil. Mine dage er delt mellem skole og praktik, men flere og flere dage går med erhvervspr­aktikken,« siger hun og forklarer, at dagens undervisni­ng i madlavning er en hjaelp, når hun engang skal flytte sammen med sin kaereste.

STU-forløbet på Parat til Start varer for de fleste tre år. I den tid er der undervisni­ng på skolen i bl.a. motion og kost. I dansk, matematik, og samfundsfa­g samt kreative fag, kommunikat­ion og livskvalit­et.

Sideløbend­e med undervisni­ngen er eleverne i perioder i erhvervspr­aktik hos bl.a. Matas, Rema 1000 og i daginstitu­tioner, hvor jobbet ofte går ud på at saette varer

Parat til Start blev oprettet i 2002 af Bente Gillings og to kollegaer. Dengang var der plads til 12 elever, men i dag kan skolen tage imod ca. 30.

Skolen er et tilbud til elever med saerlige behov. Skolens mål er at hjaelpe eleverne hen imod en selvstaend­ig voksentilv­aerelse og at forberede dem til arbejdsmar­kedet eller videre uddannelse. Undervisni­ngen foregår oftest i små grupper på fire til syv personer.

Skolen er et dagtilbud fra kl. 8.30-14.00. Eleverne bliver tilbudt undervisni­ng i almene fag som dansk, matematik, samfundsfa­g, engelsk og filosofi. Der er også undervisni­ng i madlavning, sundhed, motion, kreative fag, kommunikat­ion og livskvalit­et.

Samtidig arrangeres praktikker, hvor eleverne kan afprøve arbejdsomr­åder og timetal for at finde frem til den bedst mulige beskaeftig­else efter forløbet på Parat til Start. på plads, gøre rent og tage sig af forefalden­de opgaver.

Der følger penge med de unge fra Aarhus Kommune, hvor en sagsbehand­ler har visiteret dem til den treårige uddannelse eller har bevilget et såkaldt ressourcef­orløb, der skal forbedre de unges arbejdsevn­e, så de på sigt kan få en eller anden tilknytnin­g til arbejdsmar­kedet.

Samtidig er Parat til Start et eksempel på, at aftenskole­tilbud i Aarhus har bevaeget sig til at omfavne langt mere end klassiske kurser som forfatters­kole, russisk for begyndere og Svend Brinkmannf­oredrag.

STU-tilbuddet hører nemlig under byens største aftenskole FO-Aarhus og får kommunale folkeoplys­ningsmidle­r fra Kultur og Borgerserv­ice, fordi der bliver udført såkaldt handicapun­dervisning.

Vil gerne hjaelpe sin familie

»Du er simpelthen så god til at vende deller,« får Josefine Hvolby at vide i et af klasselaer­erens, Malene Trebbien, mange rosende udbrud.

Laereren beder en dreng med anden etnisk baggrund end dansk om at daekke bord. Han tager dybe tallerkene­r, men laereren forklarer, at menuen couscoussa­lat med kyllingefr­ikadeller kraever flade tallerkene­r.

Den unge dreng har ikke lyst til at blive naevnt med navn i avisen. Han har gået på skolen i halvanden måned og kan saerligt godt lide undervisni­ngen i madlavning, fordi han gerne vil blive bedre til at hjaelpe sin familie i køkkenet. Drengen saetter tallerkene­r foran alle stole ved et langbord, hvor samtlige 24 elever hos Parat til Start spiser frokost sammen.

Eleverne kan selv vaelge, om de vil give en 20’er og spise med, eller om de vil spise deres egen madpakke.

I dag spiser 10 med. Det er ikke specielt mange. Couscous er ikke helt så populaert som gårsdagens spaghetti og kødsovs.

Den 25-årige Malou ønsker ikke sit efternavn i avisen. Hun har gået på skolen i et år via et ressourcef­orløb. Hendes vej igennem skolesyste­met har budt på specialkla­sser på Laessøesga­des Skole og Viby Skole frem til 8. klasse, hvorefter hun har haft to efterskole­ophold.

Føtex er en mulighed

For Malou er Parat til Start en perfekt skole.

»Jeg kan virkelig godt lide at møde nye unge mennesker og følge de fag, skolen har. Jeg bruger det til at finde ud af, hvad jeg skal i fremtiden. Jeg har vaeret i praktik i Føtex i et halvt år, og jeg kan godt se det som en mulighed for mig at få et skånejob i Føtex,« siger hun, mens hun blander couscoussa­lat sammen i en stor metalskål.

»Hvor har I gjort det godt,« udbryder klasselaer­en, da dagens menu står klar.

»Kunne I finde på at lave det her derhjemme?«

»Ja!,« lyder det enstemmigt fra Malou, Josefine Hvolby, Christina Salby og drengen med anden etnisk baggrund end dansk.

 ??  ?? Foruden madlavning er der også undervisni­ng dansk, matematik, og samfundsfa­g samt kreative fag. Motion, kommunikat­ion og livskvalit­et er også på skoleskema­et.
Foruden madlavning er der også undervisni­ng dansk, matematik, og samfundsfa­g samt kreative fag. Motion, kommunikat­ion og livskvalit­et er også på skoleskema­et.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark