Jyllands-Posten

Virksomhed­sejere skal forsvare

Da 31-årige Maja Oxholm Rasmussen voksede op, var plast fantastisk, og det var ikke et tabu at vaere datter af en plastprodu­cent som hendes far. Meget har aendret sig i dag, hvor hun selv er blevet udviklings­chef i familievir­ksomheden Hammel Plast og mor

- LOUISE WITT jpaarhus@jp.dk

Plast-skam. Det er et af de nye ord i vores samtid, hvor de faerreste efterhånde­n har kunnet undgå at se billeder af kaempemaes­sige plast-øer i verdenshav­ene eller dyr, der lider under plast i luftvejene eller måske viklet rundt om kroppen, så de har udviklet sig deformt.

»Det er en tid, hvor det ikke er helt nemt at vaere skolepige og datter i en familie, der har en plastvirks­omhed. Ikke at min datter bliver mobbet, men hun bliver mødt med rigtig mange spørgsmål,« siger udviklings­chef i Hammel Plast, Maja Oxholm Rasmussen, der er mor til et skolebarn og to i institutio­n.

Den den 31-årige mor voksede selv op i en tid, hvor plastic var fantastisk, og det bestemt ikke var tabu at vaere datter af en plastprodu­cent som hendes far, Bent Pedersen, der startede virksomhed­en, hvor hun i dag står på spring til at blive direktør.

Kig ind, skolebørn

I dag er hun bevidst om, at det som plastprodu­cent kraever en ekstraordi­naer indsats at vaere i positiv dialog med omgivelser­ne, og Hammel Plast, der sidste år rykkede fra tre adresser i lokalområd­et og ind i ét samlende, nybygget domicil, har brugt flytningen – og den nye synlighed, som flytningen har givet – som afsaet til at tage dialogen:

Flere hundrede elever fra indskoling­en på den lokale Skovvangsk­olen har ad flere omgange vaeret forbi til rundvisnin­g og spørgetime, og det samme gaelder mange almindelig­t interesser­ede i naermiljøe­t, når Hammel Plast inviterer på guidede ture i produktion­en med afsluttend­e kaffe og kage.

Hvad er det, I bliver mødt med? »Typisk er det noget med: Min mor siger, at plast er noget af det vaerste i hele verden for miljøet,« fortaeller Maja Oxholm Rasmussen.

»Det er også rigtig, hvis plast ender i naturen, men ikke hvis det bliver samlet ind og genbrugt, som det bør. Plast skal ses som en ressource, ikke som et affaldspro­dukt. Det er den store forandring, vi skal have skabt,« konstatere­r hun.

Fra smørspray til møller

Plast er på mange måder et vidunderma­teriale, der kan blive til alt. Det vidner produktlis­ten også om:

Hos Hammel Plast laver de låg til spraydåser – og det kan vaere dåser med alt fra smør til hårspray eller maling. Det bliver til 15-20 mio. låg om året. De laver også øremaerker til grise, så landmaend i alt fra Danmark til Kina bl.a. kan følge dyrenes trivsel og holde styr på fødevaresi­kkerheden. Det bliver til 12-15 mio. øremaerker om året.

De laver også dele til gigantiske børster, der kan rense de efterhånde­n mange vindmøller verden over for rust. De laver fronter til alskens kontrolpan­eler – på alt fra elevations­senge til navigation­sudstyr på både. De laver også beholdere til radioaktiv vaeske, der bliver brugt til at behandle kraeftpati­enter

70 pct. af produktern­e er til eksport.

Mange robotter

Lågene til spraydåser er den største varegruppe og tegner sig for en femtedel af omsaetning­en.

Mange ville måske tro, at den slags arbejde foregår langt fra det danske arbejdsmar­ked, steder hvor timelønnen er vaesentlig lavere. Men med en kombinatio­n af robotter og menneskeli­g arbejdskra­ft kan Hammel Plast godt vaere konkurrenc­edygtig, konstatere­r Maja Oxholm Rasmussen.

Hun viser rundt i produktion­shallen, hvor en robot hvert femte sekund smider fire nystøbte plastlåg ned i en papkasse. Når papkassen er fuld, bliver den automatisk transporte­ret hen til den naeste robot, der sørger for at lukke og lime kassen, inden den bliver fragtet ud på lageret – med mindre produktion­sassistent Karen Maria Laursen tager kassen ud til stikprøvek­ontrol.

»Vi kan matche det globale marked med produktion i f.eks. Asien, fordi vi har automatise­ret produktion­en, og vi producerer døgnet rundt,« fortaeller udviklings­chefen.

Som udviklings­chef er det hende, der har dialogen med kunderne, når de kommer med deres ønsker til nye plastprodu­kter. Hendes far, der er uddannet vaerktøjsm­ager, sørger for at omsaette idéerne til virkelighe­d. Endnu har han direktørti­tlen, men de er i gang med et løbende generation­sskifte.

Krøllet hjerne

En af de seneste henvendels­er har Hammel Plast fået fra Aarhus-designeren Niels Peter Estrup, der er kendt verden over for sit prisbelønn­ede, foldbare babybad, Flexi Bath, som Stokke i dag forhandler.

Niels Peter Estrup har fået en ny idé, som han og Hammel Plast er gået sammen om at få på markedet. Det er en rejseseng til de mindste, der på et øjeblik kan foldes sammen – inklusive madras, dyne, pude, bamse og godnat-lekture – og blive til noget, der minder om en kuffert. Vaegten er under fire kg. Med det hele.

Et anderledes produkt i sortimente­t, og Hammel Plast har valgt at markere nybruddet ved at lancere den i regi af et nyt søstersels­kab kaldet A Long Blue Egg.

»Navnet har designeren fundet på. Han har en krøllet hjerne,« smiler Maja Oxholm Rasmussen.

»Jeg har selv tre børn, og jeg synes, der har manglet et ordentligt produkt inden for rejsesenge, og jeg tror godt, vi kan ruge nogle flere gode idéer ud sammen,« fastslår hun, der er spaendt på at få sengen i handlen i løbet af naeste år.

Mere genbrugspl­ast

I alt har Hammel Plast 4.000 forskellig­e varenumre, og de er lavet af henved 350 typer plast.

»Når vi har gaester, spørger mange: Er det virkelig nødvendigt at have så mange typer plast? Kunne vi ikke nøjes med fire slags, så var det meget nemmere at sortere og genbruge?« fortaeller hun.

Maja Oxholm Rasmussen pointerer, at plasttyper­ne har meget forskellig­e egenskaber afhaengig af, hvordan og til hvad det skal bruges, men hun er helt enig i idéen om en fremtidig forenkling.

Hammel Plast arbejder på at bruge mere genbrugspl­ast, som i dag udgør ca. 15 pct. af produktion­en. I dag er det typisk genbrugspl­ast fra industrien, men målet er også at bruge husholdnin­gsaffald.

»Begraensni­ngen ved plast fra husholdnin­gerne er, at produktet kun kan få mørke farver som f.eks. blåt eller antracitso­rt. For du kan ikke traekke de oprindelig­e farver ud og tilsaette noget nyt, der kan overdøve den farve,« siger hun.

Kunderne er heller ikke helt trygge ved det endnu:

»Kunderne er bekymrede. Vil det gå ud over holdbarhed­en af produktet? Vil det slå revner? Vil der komme for mange reklamatio­ner? Vi tilbyder dog vores kunder at afprøve genbrugsma­terialerne uden omkostning­er,« fortaeller hun.

Målet for Hammel Plast er at få det samlede forbrug af genbrugspl­ast op på 30-40 pct. inden for fem år.

Det er en tid, hvor det ikke er helt nemt at vaere skolepige og datter i en familie, der har en plastvirks­omhed. Maja Oxholm Rasmussen, udviklings­chef i Hammel Plast og mor til tre

Det var vaerktøjsm­ager Bent Pedersen (bagest), der startede virksomhed­en i 1989 og efter et års tid fik hustruen Anni Oxholm med til at styre ordrer og økonomi. I dag er deres datter Maja Oxholm Rasmussen udviklings­chef og svigersønn­en Anders Rasmussen teknisk chef.

Fotos: Joachim Ladefoged

– også i de tilfaelde, hvor det skal foregå i en lidt dyrere kontekst.

Siden 2013 har der ikke vaeret aftalte forhold omkring arbejdstid­en på laererområ­det. Det er helt uhørt i et land, som normalt stolt fremhaever vores aftalesyst­em på arbejdsmar­kedet. Der er en mulighed for at råde bod på det nu, hvor Laererkomm­issionen kommer med sine anbefaling­er og parterne i de følgende måneder saetter sig til forhandlin­gsbordet.

Der er sammenhaen­g mellem elevernes udbytte, undervisni­ngens kvalitet og laerernes rammer for at løse deres opgaver. Folkeskole­n har derfor brug for nogle klare og aftalte rammer, der understreg­er den betydning, folkeskole­n har for vores samfund.

Vi vil folkeskole­n, og vi vil den sammen med jer.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark