Jyllands-Posten

Der er ikke meget grønt fornuft i kaempemøll­er på havnen

- Paw Rytter

cand.phil. i kunstteori og formidling, Vrå

Uanset hvor godt det føles, så er der ikke megen grøn fornuft i at opstille tre 150 meter høje kaempevind­møller på Aarhus Havn. Den grønne omstilling, der gør en forskel, vil finde sted ude på havet. Der er ganske enkelt ikke plads nok på land til at imødekomme det behov for vindbasere­t energi, som den grønne omstilling kraever. For øvrigt er prisen pr. kWh produceret af havvind styrtdykke­t de seneste år.

Tilbage i 2010, da havvindmøl­leparken ved Anholt var i udbud, vandt Dong Energy med en pris på 105,1 øre/kWh. I 2015 vandt Vattenfall retten til at opføre

Horns Rev 3 med på en udbudspris på 77 øre/kWh. Og allerede året efter endte prisen helt nede på

37,2 øre/kWh i forbindels­e med udbuddet af Kriegers Flak. Men det helt store gennembrud skete den 11. oktober i år, da Energistyr­elsen offentligg­jorde, at Wind Estate A/S har ansøgt om tilladelse til at opføre tre havvindmøl­leparker. Uden nogen form for statsstøtt­e. Overhovede­t.

Kort sagt er vi nået til det punkt, hvor havvind kan konkurrere på lige fod med landvind.

Laeg dertil, at den samlede kapacitet af de tre møller på Aarhus Havn vil svare til mindre end 1 pct. af kapacitete­n af de havvindmøl­leparker, som Wind Estate ønsker at opføre.

De eneste der forsat har interesse i, at der bliver opført vindmøller på land, er lodsejerne, projektmag­erne og så naturligvi­s lobbyister­ne. Og nå ja, der er jo også dem, der saetter pris på at se den grønne energi manifester­e som sig vindmøller i landskabet. Til dem vil jeg sige: Husk nu, at det vigtigste trods alt er, at den energi, der er i stikkontak­ten, er grøn. Ikke at du kan se, hvor den kommer fra.

Udover de økonomiske interesser, som en meget begraenset skare kan have i at realisere projektet på Aarhus Havn, er der er ikke nogen rationel grund til at gøre det. Tvaertimod vil projektet i manges øjne påføre Aarhus by et betydeligt aestetisk tab og desuden vaere til gene for boligejern­e i naerområde­t.

De eneste, der forsat har interesse i, at der bliver opført vindmøller på land, er lodsejerne, projektmag­erne og så naturligvi­s lobbyister­ne.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark