Jyllands-Posten

Skovnatur i forandring

Skovene syd for Aarhus rummer et stort uforløst potentiale for vild skovnatur.

- Tobias Sandfeld

biolog ved Aarhus Universite­t Viby J

Mange er vokset op med en forståelse af urskov som taet, mørk og ufremkomme­lig. En menneskefj­endsk skov uden liv. Dette syn på vore skove er i hastig forandring. Meget tyder på, at fortidens skove var mosaikland­skaber skabt af store dyrs graesning i samspil med frie utaemmet naturkraef­ter: Storme, der vaeltede traeer omkuld som et spil mikado, ild og brand, der raserede traeerne eller vand som samlede sig i lavninger og gav ophav til moser.

I disse skove var der plads til livets frie udfoldelse, men også stor variation i fugtighed, temperatur, jordtyper og maengden af dødt trae. Egenskaber der udspaender det økologiske rum, hvori arternes mangfoldig­hed udfolder sig.

Det økologiske rum i mange danske skove er indsnaevre­t til at tilgodese en eller få arter, f.eks. bøg, og dette giver store ”søjlehalle­r”, hvilket kan vaere smukt for øjet, men katastrofa­lt for arterne knyttet til skovene.

Siden 1950’erne er 12 arter af dagssommer­fugle forsvundet fra landet, og flere af disse arter var tilknyttet skov f.eks. enghvidvin­ge, terningeso­mmerfugl og den sagnomspun­dne mnemosyne. Denne tilbagegan­g kan tilskrives indsnaevri­ngen af det økologiske rum og dette resulterer i manglende levesteder for livets mangfoldig­hed. Den naeste sommerfugl, der forsvinder, bliver med stor sandsynlig­hed rødlig perlemorss­ommerfugl. En art, der tidligere var vidt udbredt i løvskovene, men i dag kun findes få steder på Sjaelland, Falster og Lolland.

Skovsynet har laenge tilgodeset menneskets nyttiggøre­lse af naturen, og skovene leverer trae på samme måde som en kornmark leverer korn. Prisen for denne nyttiggøre­lse og medfølgend­e ensretning af det økologiske rum er, at arterne forsvinder for øjnene af os, og verden bliver et mindre magisk sted at vaere menneske. Livets mirakel decimeres ganske enkelt.

Arternes evolution bør vaere udgangspun­kt for naturbevar­elsen, og den vil meningsful­dt kunne tage udgangspun­kt i arternes naturhisto­rie, saerligt samspillet imellem arterne og hele økosysteme­rs udvikling.

Dette kalder på, at vi ser på vores naturbevar­else i skovene i et andet lys.

Arternes evolution bør vaere udgangspun­kt for naturbevar­elsen, og den vil meningsful­dt kunne tage udgangspun­kt i arternes naturhisto­rie, saerligt samspillet imellem arterne og hele økosysteme­rs udvikling. Tidens store strømning inden for naturbevar­else kaldes for rewilding og handler om netop dette. Rewilding kan kluntet oversaette­s til genforvild­ning. Dette natursyn tager udgangspun­kt i processern­e bag biodiversi­teten med fokus på nøglearter, store sammenhaen­gende naturområd­e og korridorer til at binde disse sammen. Rewilding søger at genskabe de vilde processer, der ligger til grund for evolutione­n og som skaber forskellig­artethed i

Den samlede oplevelse

Pris i forhold til maengde

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark